+10° - +25°
Nincs front

Ma mindenképpen egyen C-vitamint!

Ön mennyi C-vitamint fogyasztott ma? Ugye-ugye! Holott a megfázások megelőzésére már most gondoskodnunk kell a C-vitamin pótlásáról. Miért épp ma álljunk neki?

A "Szent-Györgyi Albert" név gyógyszeripari gondozásával megbízott Goodwill Pharma Kft. a Nobel-díjas professzor születésnapját, szeptember 16-át a C-vitamin napjaként tartja számon, amit a Magyar Védőnők Egyesülete (MAVE) is támogat. Közösen kezdeményezik, hogy ezt a napot nyilvánítsák a C-vitamin világnapjává.
A védőnők - a munkájuk során tapasztaltak alapján - kiemelten fontosnak tartják a prevenciót és a hiányzó vitaminok pótlását, főként az őszi időjárás és iskolakezdés miatti közösségekben tapasztalt járványszerű megbetegedések megelőzéséért. A MAVE és a Goodwill közösen hívja fel a magyar családok, vállalkozások és intézmények figyelmét arra, hogy gondoskodjanak a saját és környezetükben élők, dolgozók egészségéről. A kezdeményezés célja továbbá, hogy szeptember 16. nemzetközi szinten is az egészség megőrzéséről és a C-vitamin jelentőségéről szóljon.

Mindent a C-vitaminról

Mi is az a C-vitamin? Mihez szükséges? Mennyit együnk, milyen formában? Tudjon meg mindent, kattintson ide!

Szent-Györgyi jellemét tükrözi, hogy a C-vitamin izolálása után, kutatásának eredményeit, annak molekula szerkezetét azonnal megosztotta a világ számos tudósával és jószolgálati nemzetközi szervezetével, így az rövid időn belül világszerte elérhetővé vált.

"Hálásak vagyunk Szent-Györgyi Albertnek, hogy kutatásai során felfedezte a C-vitamint, ami napjainkban a legismertebb vitaminok közé tartozik. Védőnőként prevenciós ajánlásaink között legtöbbször a megfelelő C-vitaminbevitel ajánlása az első. Fontosnak tartjuk, hogy legyen egy nap, amikor együtt tiszteleghetünk és ünnepelhetjük hazánk egyik legnagyobb büszkeségét, a Nobel-díjas professzort, Szent-Györgyi Albertet és felhívjuk a lakosság figyelmét az immunrendszer támogatásának fontosságára" - mondta Csordás Ágnes Katalin, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke.

A C-vitamin az immunrendszer őre

A C-vitamin az immunrendszer őre

Tippek a gyerekek immunrendszerének erősítésére

  • 4 hónapos korig: anyatejjel jut a csecsemő szervezetébe a C-vitamin, ehhez az szükséges, hogy az édesanya megfelelően táplálkozzon, ezzel megfelelő mennyiségű C-vitamint juttasson a szervezetébe naponta.
  • 4-6 hónapos korig: kora csecsemőkorban ne adjunk citromlevet és ízesített vizet a csecsemőknek, mert kedvezőtlenül befolyásolja a szoptatást. Amennyiben szükséges, megfelelő összetevőjű készítménnyel pótolható a C-vitamin, pl. C-vitamin cseppel.
  • 6 hónapostól 6 éves korig: naponta legalább háromszor, de legjobb az ötszöri zöldség vagy gyümölcs beiktatása az étrendbe (ha elfogadja a gyermek nyersen), valamint fokozott igénybevételkor (és mivel a gyermekek legtöbbje nem szívesen eszi meg a nyers zöldséget, gyümölcsöt) kiegészíteni megfelelő összetevőjű készítménnyel.
  • 14 éves korig: iskolakezdéskor, az őszi időjárás mellett, az immunrendszer fokozott igénybevétele miatt az immunrendszer erősítése szükséges.
Minden gyermeknél jó, ha figyelünk arra, hogy az új közösség új fertőző forrást is jelenthet, illetve a stressz is gyengíti a védekezőképességet. A megelőzés ebben az esetben is fontos. Egyik lehetséges módja, hogy limonádét készítünk, friss citromból és lehetőleg nagyon kevés cukorral, továbbá a lehető legtöbb zöld színű zöldséget-gyümölcsöt nyersen kínáljuk, illetve keverjük az ételbe.

Évszaktól függően különböző mennyiségű természetes vitaminpótlási lehetőség áll rendelkezésre, illetve nemzetközi felmérések és kutatások alapján egyértelműen bizonyítható, hogy a nagyüzemi mezőgazdaság bevezetése óta folyamatosan csökken az élelmünk tápértéke, ezért minden esetben ajánlott étrend-kiegészítő készítményekkel is pótolni a hiányzó C-vitamint és egyéb vitaminokat.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

VitaminABC tudásteszt

Melyik mikrotápanyag nélkülözhetetlen a szem egészségéhez?

Tippek

A szelén antioxidáns hatása révén védi a sejteket a szabadgyökök károsító hatása ellen. Tartson otthon barna rizst, szezámmagot vagy diót a folyamatos pótlás érdekében!