Ma mindenképpen egyen C-vitamint!

Ön mennyi C-vitamint fogyasztott ma? Ugye-ugye! Holott a megfázások megelőzésére már most gondoskodnunk kell a C-vitamin pótlásáról. Miért épp ma álljunk neki?

A "Szent-Györgyi Albert" név gyógyszeripari gondozásával megbízott Goodwill Pharma Kft. a Nobel-díjas professzor születésnapját, szeptember 16-át a C-vitamin napjaként tartja számon, amit a Magyar Védőnők Egyesülete (MAVE) is támogat. Közösen kezdeményezik, hogy ezt a napot nyilvánítsák a C-vitamin világnapjává.
A védőnők - a munkájuk során tapasztaltak alapján - kiemelten fontosnak tartják a prevenciót és a hiányzó vitaminok pótlását, főként az őszi időjárás és iskolakezdés miatti közösségekben tapasztalt járványszerű megbetegedések megelőzéséért. A MAVE és a Goodwill közösen hívja fel a magyar családok, vállalkozások és intézmények figyelmét arra, hogy gondoskodjanak a saját és környezetükben élők, dolgozók egészségéről. A kezdeményezés célja továbbá, hogy szeptember 16. nemzetközi szinten is az egészség megőrzéséről és a C-vitamin jelentőségéről szóljon.

Mindent a C-vitaminról

Mi is az a C-vitamin? Mihez szükséges? Mennyit együnk, milyen formában? Tudjon meg mindent, kattintson ide!

Szent-Györgyi jellemét tükrözi, hogy a C-vitamin izolálása után, kutatásának eredményeit, annak molekula szerkezetét azonnal megosztotta a világ számos tudósával és jószolgálati nemzetközi szervezetével, így az rövid időn belül világszerte elérhetővé vált.

"Hálásak vagyunk Szent-Györgyi Albertnek, hogy kutatásai során felfedezte a C-vitamint, ami napjainkban a legismertebb vitaminok közé tartozik. Védőnőként prevenciós ajánlásaink között legtöbbször a megfelelő C-vitaminbevitel ajánlása az első. Fontosnak tartjuk, hogy legyen egy nap, amikor együtt tiszteleghetünk és ünnepelhetjük hazánk egyik legnagyobb büszkeségét, a Nobel-díjas professzort, Szent-Györgyi Albertet és felhívjuk a lakosság figyelmét az immunrendszer támogatásának fontosságára" - mondta Csordás Ágnes Katalin, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke.

A C-vitamin az immunrendszer őre

A C-vitamin az immunrendszer őre

Tippek a gyerekek immunrendszerének erősítésére

  • 4 hónapos korig: anyatejjel jut a csecsemő szervezetébe a C-vitamin, ehhez az szükséges, hogy az édesanya megfelelően táplálkozzon, ezzel megfelelő mennyiségű C-vitamint juttasson a szervezetébe naponta.
  • 4-6 hónapos korig: kora csecsemőkorban ne adjunk citromlevet és ízesített vizet a csecsemőknek, mert kedvezőtlenül befolyásolja a szoptatást. Amennyiben szükséges, megfelelő összetevőjű készítménnyel pótolható a C-vitamin, pl. C-vitamin cseppel.
  • 6 hónapostól 6 éves korig: naponta legalább háromszor, de legjobb az ötszöri zöldség vagy gyümölcs beiktatása az étrendbe (ha elfogadja a gyermek nyersen), valamint fokozott igénybevételkor (és mivel a gyermekek legtöbbje nem szívesen eszi meg a nyers zöldséget, gyümölcsöt) kiegészíteni megfelelő összetevőjű készítménnyel.
  • 14 éves korig: iskolakezdéskor, az őszi időjárás mellett, az immunrendszer fokozott igénybevétele miatt az immunrendszer erősítése szükséges.
Minden gyermeknél jó, ha figyelünk arra, hogy az új közösség új fertőző forrást is jelenthet, illetve a stressz is gyengíti a védekezőképességet. A megelőzés ebben az esetben is fontos. Egyik lehetséges módja, hogy limonádét készítünk, friss citromból és lehetőleg nagyon kevés cukorral, továbbá a lehető legtöbb zöld színű zöldséget-gyümölcsöt nyersen kínáljuk, illetve keverjük az ételbe.

Évszaktól függően különböző mennyiségű természetes vitaminpótlási lehetőség áll rendelkezésre, illetve nemzetközi felmérések és kutatások alapján egyértelműen bizonyítható, hogy a nagyüzemi mezőgazdaság bevezetése óta folyamatosan csökken az élelmünk tápértéke, ezért minden esetben ajánlott étrend-kiegészítő készítményekkel is pótolni a hiányzó C-vitamint és egyéb vitaminokat.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

VitaminABC tudásteszt

Melyik ásványi anyag nélkülözhetetlen a megfelelő inzulinszinthez?

Tippek

Mivel szervezetünk nem tud előállítani ásványi anyagokat, ezért azokat kívülről kell pótolnunk. Fogyasszunk például sok ásványvizet, melyeket az összetétel miatt gyakran váltogassunk!