5 tévhit a D-vitaminról

Foglaljuk gyorsan össze: valószínűleg azt tudjuk a D-vitaminról, hogy a napból kapjuk, fontos a csontjaink számára, ha pedig nagyon alacsony a szintje, angolkórt kaphatunk. Sőt, amennyi cikk foglalkozik a témával mostanában, lehet, hogy még többet is tudunk! De azt is tudjuk, hogy ezekből mi igaz és mi nem?

"A naptejtől nem tudunk elég D-vitamint felszívni"

A jó minőségű naptejeknek hála tényleg búcsút mondhatunk az ultraibolya sugárzásnak - és a helyzet iróniája, hogy tényleg ezen sugárzás hatására termelődik bőrünkben a D-vitamin egy változata, amely májunkon keresztülhaladva alakul át egy olyan vegyületté, amelyet testünk teljes nyugalommal képes használni. De nem kenjük le testünk minden egyes nanométerét naptejjel, úgyhogy valamennyi ultraibolya sugárzást el fogunk nyelni.
Az viszont szinte teljesen biztos, hogy több D-vitaminra van szükségünk, mint amennyi a mostani napi bevitelünk, úgyhogy a nyári időszakban napi 15-30 percet legalább kint kéne lennünk a szabadban minimális védelemmel. Ezalatt azt értjük, hogy testünk legsütöttebb pontjait: a kezeinket és az arcunkat védjük naptejjel és figyeljünk arra, hogy ne kapjunk napszúrást!

"Kell egy vérvétel, abból látjuk meg, hogy mennyire vagyunk D-vitamin-hiányosak "

Az orvosok véleménye nagyban különbözik, ha megkérdezzük tőlük, hogy mennyi D-vitaminra van szükségünk, sokan még azt is megkérdőjelezik, hogy a 25-hidroxivitamin D-nek nevezett teszt jó-e: a világon leggyakrabban ezzel tesztelik a vérünkben található D-vitamin mennyiségét. (A legtöbb orvos 50-80 ng/mL közé becsüli a vitamin ideális szintjét, de más vélemények is olvashatóak ezzel kapcsolatban.)

Mindenki tévedett: sokkal több D-vitamint kellene szednünk!
Mennyi az annyi? Kattintson!A Preventive Services Task Force amerikai független orvosegylet tavaly publikálta erről véleményét: szerintük csak azoknak nem pénzkidobás a D-vitamin teszt, akiknek veszélyben van a csontozata. Ezzel sok orvosszakértő egyetért: a konszenzus szerint az emberek jobban járnak, ha kimennek a napra és egészségesebben táplálkoznak.

"A D-vitamin megakadályozza a rák kialakulását"

Egyre több kutatás mutat ki kapcsolatot a D-vitaminszint és bizonyos krónikus betegségek között: legyen szó a sclerosisról, psoriasisról, cukorbetegségről, elhízásról vagy a rák többfajta típusáról (veseráktól a mellrákon keresztül a méhszájrákig). Ezekről azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy csak ún. "asszociációs kutatások", nem pedig olyan kontrollált tesztek, amelyek egyértelmű ok-okozati összefüggéseket tárnak fel a D-vitamin és az egyes betegségek között.

Számos tévhit kering a D-vitaminról

Számos tévhit kering a D-vitaminról

Tavaly egy dán kutatás például azt hozta ki eredményeknek, hogy 40 százalékkal nagyobb a rákban való elhalálozás esélye azoknál, akiknek életükben végig alacsony volt a D-vitamin szintje, a kutatók viszont egy kontrollált és randomizált kutatást akarnak lefolytatni, mielőtt teljes biztonsággal kijelenthetnék, hogy D-vitamint kell szedni a rák ellen.

"Elég D-vitamint szerezhetünk étrendünkből"

Egyes ételekben kellően sok D-vitamin található: ilyenek például a tenger gyümölcsei, a marhahús, a tej vagy a tojás. Elég D-vitamint viszont csak akkor tudnánk étrendünkből összehozni, ha napi 6 pohár tejet és pár kistányérnyi lazacot fogyasztanánk. Amerikai orvosok szerint senki sem képes az országban csak az étrendből összeszedni a szükséges mennyiséget (70 éves kor alatt 600 IU, felette 800 IU). Akármennyit is fogyasztunk belőle, érdemes tudni, hogy a D-vitamin zsírban oldódik, ezért zsírokban gazdag ételekkel érdemes bevinni a szervezetbe: ilyen például az avokádó, a halak vagy a csonthéjasok.

"Ha napos vidéken élünk, valószínűleg elég sok D-vitamin jut a szervezetünkbe"

Hiába élünk napsütéses területen, ha a modern életvitel miatt keveset vagyunk kint a szabadban. Szaúd-Arábiában, a bolygó egyik legnapsütöttebb területén például az emberek 90 százaléka D-vitamin hiányos - ez egyfelől öltözködésüknek köszönhető, másfelől annak, hogy az ottani extrém hőmérsékletek miatt négy fal között tartózkodnak, amennyire csak lehet.

Forrás: www.prevention.com

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

VitaminABC tudásteszt

Melyik betegség hiánytünete a beriberi?

Tippek

Az omega-3 zsírsav a normális vérnyomás megőrzésén túl a szellemi képességeket is támogatja. Ezért heti egyszer együnk tengeri halat!