Kérdések és válaszok

A gyógyhatású gombafajták és a zöld tea hatásosak-e a daganatos betegeknél? Aki egészséges, az is fogyaszthatja ezeket?

Rengeteg tea és néhány gombafajta is ( pl. ganoderma és shii take fajták) is elterjedtek a daganatos betegségek alternatív kezeléseként, vagy legalábbis kiegészítő gyógymódjaként. Ezek daganatellenes hatása nem teljes mértékben bizonyított, ezért nehéz mellette vagy ellene szólni. Ártani nem fognak, egészséges emberek is fogyaszthatják, hatékonyságuk azonban nem ígérhető teljes bizonyossággal. Interneten utána lehet nézni, de gyógynövényboltokban is lehet érdeklődni, több helyen is kaphatóak.

Férjemet végbéltumor miatt műtötték és sajnos sztómája lett. Most kapja az újabb kemo kezelést, melyet kéthetenként szükséges igénybe venni, az esetleges megelőzések miatt. Ismerősök ajánlották az úgynevezett gyógygomba kivonatokat. Ezek tényleg hatékonyak?

Bár még nem teljesek a gyógygombákkal kapcsolatos vizsgálatok, de valóban tudomásom szerint is már jó tapasztalatok vannak, főleg Japánban. Az én praxisomban is előfordult már, hátrányáról nem tudok, ártani nem fog. Szedhetik ezeket a készítményeket.

15 éves fiamnál microhaematuriát diagnosztizált a nephrológus kb. 5 éve. Ez esetben óvatosan kell bánnunk a kalciumbevitellel. De mennyire óvatosan? A gyerek sok folyadékot iszik, én mégsem merek neki kalciumot adni. A gyermekorvos szerint rághat multivitamin-tablettát, B-vitamint és folsavat szed. Szerintem ez kalciumra nem elég.

Ha a szedett multivitamin tartalmazza a szükségletet, nincs ok aggodalomra, és a microhaematuria miatt nem lenne ajánlatos a javasoltnál több kalcium bevitele. Menjen a fia napra, amennyit csak tud, hiszen a D-vitamin segíti a kalcium beépülését a csontokba, és mozogjon sokat a csontépítés segítése végett. Ha aktív életet él, és a lehető legmaximálisabb csonttömeg építésére törekszünk nem lesz ebből hátránya. Ilyen idős korban nagyon jól hasznosul a bevitt kalcium.

A rákos betegség valamilyen módon megelőzhetők? Mit érdemes fogyasztani, milyen táplálék-kiegészítőt immunerősítőt érdemes enni? Igaz az, hogy akinek erős az immunrendszere, az nem lesz rákos, illetve kisebb rá az esélye?

Miután sokszor nem lehet pontosan meghatározni egy okot, ami miatt a daganat kialakul, nem is lehet biztosan megelőzni. Általában a genetika, környezeti hatások és egy csomó ismeretlenül maradó tényező együttesen játszik közre egy-egy daganat kialakulásában, ezért nehéz erre válaszolni. Van tökéletes immunrendszerű ember, akinek semmi baja nincs, mégis egyszer csak ott a daganat. A legtöbbet azzal tehet, hogy életmódjában igyekszik mindent megtenni, pl. stresszmentesen élni, megfelelően étkezni stb. A megfelelő tápláltság, mozgás, sok friss gyümölcs és zöldség mind -mind hozzájárul ahhoz, hogy fittebbek legyünk, az immunrendszer tekintetében is. A táplálék-kiegészítők között vannak jók és rosszak, önmagában egyik sem biztos módszer.

Elkezdtem szedni a béta-karotin kapszulát. Azt olvasni róla, hogy szép bőrszínt csinál. Ez a kapszula magában is, vagy csak szolárium, illetve napozás mellett fejti ki hatását? Ha csak magában eszem, attól nem lesz barnább bőröm, illetve nem ad neki semmi színt?

A béta-karotin szedésével nem várható olyan barna bőrszín, mint szoláriumozás vagy napozás után. A szoláriumozást én sem javaslom, ha nem elégedett a színével, inkább barnító krémet vagy kendőt, esetleg permetet használjon.

Ha porrá őrölt tojáshéját eszem naponta, akkor a kb. három késhegynyi mennyiség pótolja a kalciumhiányomat?

1 közepes tojás porrázúzott héja 750-800mg kalciumot tartalmaz, ennyi lenne a normál napi bevitel is. De tejtermékek - főleg sajt - fogyasztásával juthat kalciumhoz nagyobb mennyiségben.

Gilbert-szindrómás vagyok, és a szemem szinte mindig sárga, ami elég jól látszik is, és engem zavar. Van-e erre valamiféle gyógyszer? D-vitamint javasolt az orvos, hogy azt szedjek télen, de annak semmilyen hatása nem volt.

A Gilbert-szindrómát nem lehet kezelni. D-vitaminnal sem. Javasolt a stresszhelyzetek kerülése, az alkoholfogyasztás mellőzése, a naponta többszöri étkezés és a rendszeres, nem megterhelő sportolás.

Mostanában sokat hallani egy orosz professzor által előállított táplálék-kiegészítő peptid termékekről. Állítólag immunerősítők, ezáltal rákmegelőző, sejtregeneráló hatásuk van. Az indol nevű vegyületről szeretnék kérdezni. Mennyire hatékony a rákkal szemben?

Rengeteg ilyen típusú szer van, ezek azonban általában vagy a sarlatánság kategóriáját meríti ki, vagy teljesen ártalmatlan szerek. Az indolról semmit sem hallottam, ami a használatát illeti. Ez egy kémiai vegyület, ami egyes állati fehérjékben benne van. A daganatok elleni küzdelemnek ezek az időnként felröppenő csodaszerei nem váltak be soha. A minőségi táplálkozás sokkal hatékonyabb, abban minden benne van, ami segíthet.

Férjem 30 év után szeretné letenni a cigit. Félek, az elfüstölgött évek nem múlnak el nyom nélkül. Hogy lehetne a tüdő- illetve bármilyen daganatot kivédeni? Érdemes táplálékkiegészítőhöz nyúlni? Hatékonyak lehetnek? Például a gyógygombák vagy a brokkolikapszula?

Sajnos a cigaretta hatása évtizedekig marad, késői hatásait nem lehet kiiktatni. Az antioxidánsok, pl. C-vitamin, flavonoidok valamennyire segítenek, de nem lehet meg nem történtté tenni a dohányzást. A korszerű és egészséges, minőségi táplálkozás van annyira jó, mint a drága kapszulák. Sajnos biztos módszer nincs a daganatok megelőzésére, különben nem itt tartanánk. A legolcsóbb C-vitaminnak is hasonló hatásai vannak, mint a méregdrága poroknak. A gyógygombák hatásosak lehetnek, brokkolit meg inkább természetesen kellene fogyasztani.

Cikkek