Annyira beteg, hogy enni sem tud - mi a megoldás?

Kiss Éva

"Kellene, de nem bírok enni" - hallhatjuk nemegyszer súlyos betegektől. Sok esetben nem testi probléma akadályozza megfelelő táplálkozásukat, hanem a lelki állapotukban kell keresni az okokat.

Sokkoló diagnózis

Annak, akivel az orvosa közli, hogy daganatot találtak a szervezetében, egy csapásra megváltozik az élete. A betegséghez való tárgyilagos hozzáállást Magyarországon régről gyökerező beidegződések is megnehezítik: a rákbetegség még mindig a legfélelmetesebb kórképként él a köztudatban. (Kicsit sarkítva: senki nem rohan megírni a végrendeletét, ha kiugróan magas vérnyomást mér a háziorvosa, vagy felhívja a figyelmét a jelentős túlsúlyára, pedig a statisztikák szerint legalább akkora esélye van ezekbe a körülményekbe belehalni, mint egy időben felfedezett, jól kezelt daganatos betegségbe.)

A sokkoló diagnózist ki-ki egyénisége, lelki ereje, mentalitása szerint veszi tudomásul. Van, aki kétségbeesik, összeomlik a csapás alatt, átadja magát a betegségnek, kelletlenül vesz részt a kezelésben, nem bízik a gyógyulásban. Ez szélsőséges esetben mély depressziót, a kezelés elutasítását is jelentheti, sőt, nemegyszer enni sem akar a beteg. Másokban - ez is teljesen normális reakció - először düh ébred, a "miért éppen én?" igazságtalanságát érzik, de ez sokszor átcsap a "csakazértis" típusú dacba, ami már sokkal egészségesebb, erőt adóbb életérzés.
Az érintett számára az a legjobb, ha a betegségét annak látja, ami: egy legyőzendő kórnak, amelynek legyőzésében nemcsak a szakorvosoknak, hanem legalább annyira neki magának van feladata. A gyógyuláshoz ugyanis a beteg és az orvosok teljes együttműködése adja meg a legjobb esélyt. A bizalom, a gyógyulásba vetett hit, annak erős akarása az egyik legfontosabb lépés a sikerhez!

Megőrizni az erőt

A beteg azzal járulhat hozzá leginkább a gyógyulásához, ha a kezelés során megőrzi jó testi-lelki állapotát, erejét. A fizikai erőnlétet a megfelelő, tápértékben dús, energiát adó táplálkozás biztosíthatja leginkább, a lelki erőt pedig a bajokon felülkerekedő, optimista, bizakodó életszemlélet. Ez a két dolog össze is függ: a súlyos betegeknél nemegyszer lelki tényezők okoznak táplálkozási zavarokat, amelyek aztán a fizikai leromláshoz is elvezethetnek. Nagy klinikai tapasztalatokkal rendelkező onkológusok állítják, hogy a daganatellenes kezelés okozta, rettegett mellékhatások - mint például a hányinger, a hányás, a hasmenés, az étvágytalanság, a fogyás, a fáradtság - jelentős része lelki eredetű.

A félelem a hányástól is okozhat hányingert

A kezelési eljárások közül talán a kemoterápia mellékhatásaitól félnek a betegek a legjobban. Így például a kezelés során fellépő hányinger, hányás az egyik legrettegettebb kísérőjelensége a terápiának, pedig a modern gyógyszerek mellett egyre ritkább és könnyebben elviselhető ez a mellékhatás, és nagyon jól csillapítható is. A hányinger elleni antiemetikumok a betegek nagy részénél megelőzik vagy legalábbis csökkentik ezt a kellemetlenséget. Étrendi változtatásokkal, az étkezés gondos időzítésével is sokat tehetnek ezért.

Nehezebben befolyásolható az a hányinger, amelyet nem fizikai, hanem lelki tényező vált ki. Sokan már a kezelésre menet, a kemoterápiára gondolva émelyegnek, vagy a hányingert kiválthatja akár egy, a korábbi kezelés során a kórházban érzett szag is. Pusztán a szorongás, a félelem a kezeléstől vagy annak mellékhatásaitól kiválthatja, illetve felerősítheti ezeket a tüneteket: a beteg szédül, émelyeg, hányingert érez, összeszorul a gyomra, hasmenés fogja el.

Kedvetlenül eszegetve

A rákbetegek egy részénél nemcsak a szorongás, a félelem, hanem a rosszkedvű étvágytalanság, az életkedv hiánya, a levertség, az önmagukkal és a világgal szembeni elégedetlenség okoz táplálkozási zavarokat. Vannak, akik teljesen átadják magukat a betegségtudatnak, és csak passzívan várják, hogy majd jóra fordulnak a dolgok, és az orvosok meggyógyítják őket. Ők azok, akik úgy érzik, testük cserbenhagyta őket, tükörbe nézni sem bírnak, túlzott jelentőséget tulajdonítanak azoknak az átmeneti testi változásoknak, amelyekkel a kezelésük esetleg együtt jár, például a hajhullásnak. Enni sem akarnak, nem akarnak megkockáztatni egy rosszullétet, különben is "minek?", "úgyis mindegy", stb. Sajnos, ezzel a hozzáállással a bajból még nagyobb baj lehet, hiszen az amúgy is igénybe vett immunrendszer a megfelelő, kalóriában és fehérjében gazdag táplálék híján még jobban lemerül, és nem tudja ellátni a feladatát.

Beszéljen róla, ismerje meg a betegségét!

A betegek számára nemcsak a daganatellenes kezelés, hanem a pszichés segítség is nagyon fontos. A félelmei, feszültségei jelentősen oldódnak, ha beszélhet róluk. A betegség tehát ne legyen a "nagy fehér elefánt", a tabutéma, amelyre gondolni sem szabad, hanem éppen ellenkezőleg: sokat segíthet, ha megismeri, mi ellen folyik a harc, mindent megtud róla, ha tisztában van azzal, mi zajlik a szervezetében, hogyan, mire irányul a kezelés, mi várható a továbbiakban.

Az ismeretlentől való félelem rosszabb, mint a reális helyzetlátás, tehát amit csak lehet, beszéljen meg a kezelőorvosával, és meglátja, oldódni fog a szorongása, derűsebben fogja a helyzetet látni, és a kellemetlen tünetek sem fognak olyan durván jelentkezni. A kezelésre várva sem érdemes a lehetséges mellékhatások miatt előre aggodalmaskodni, inkább terelje el a figyelmét beszélgetéssel, zenehallgatással, filmnézéssel, olvasással, kézimunkával, kreatív hobbival, bármivel. Több rákcentrumban működnek csoportos zenei vagy kreatív művészi terápiák is.

Engedje el magát!

A legnagyobb szüksége a pihenésre épp akkor van mindenkinek, amikor éppen egy súlyos betegséggel küzd. Tegye lehetővé, hogy oldódhasson a testi-lelki feszültsége! Ha eddig nem volt alkalma rá, most érdemes megtanulni, kipróbálni a relaxációs technikákat. Sokat segíthet a jóga, az agykontroll, a képzeletterápia, meditáció, a tudatos ellazítás, a ritmusos légzés, a szakszerű masszázs. Ne restellje igénybe venni, kérni pszichoterapeuta segítségét sem. Egy hipnózisban jártas szakember pedig a hipnózis alkalmazásával segítheti olyan mélyen ellazult állapotba, amely oldja a feszültséget, szorongást. Ha sikerül megszabadulnia a görcsös szorongástól, jobban esik az étel is majd, és elláthatja szervezetét mindazzal, amelyre az erőnléte fenntartásához, a betegség elleni harchoz szüksége van.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+30, +37 °C
Minimum:
+16, +21 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt sok napsütés várható, legfeljebb északkeketen lehet elvétve helyi zápor.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag