+11° - +28°
Nincs front

Gyomor: a maró folyadékot termelő tömlő

A gyomor bélcsatornánk legtágabb része, raktározza, összekeveri és emészti a táplálékot, sőt még a kórokozók elleni küzdelemben is van feladata. Máig talány, hogyan képes maró savas gyomorváladékot termelni úgy, hogy közben sejtjeinek nem esik bántódása.

Tág tömlő

A gyomor - orvosi szaknyelven ventriculus vagy gaster - a hasüreg felső részén helyezkedik el, a test középvonalától kissé jobbra. Leginkább egy fekvő, felfelé hajló szájú zsákhoz hasonlít, melynek legmélyebben fekvő pontja már a köldök alá ér. Mérete erősen függ az ember korától, étkezési szokásaitól és a gyomor aktuális telítettségétől. Hossza 20 és 30 cm közötti, és mintegy 1,2-1,6 liternyi űrtartalmú, ezzel a bélcsatorna legtágabb részének számít. Egyszerre több feladatot kell ellátnia: először is tárolja az ételt.

Ezért elegendő a napi két-háromszori étkezés, különben többször kevesebbet ehetnénk. Hogy melyik étel mennyit időzik a gyomorban, az az állagától és az emészthetőségétől függ. A tárolás időszaka ugyanis nem zajlik eseménytelenül. A gyomor eközben összekeveri, és emésztőnedvekkel vegyíti a táplálékot, aminek folytán a gyomortartalom fokozatosan emésztődni kezd.

A megivott víz mintegy húszpercnyi ideig lötyög a gyomorban, a szilárd táplálék pedig nagyjából annyi ideig, míg körülbelül 3 mm átmérőjű cseppecskékre, darabokra bomlik. A legkevesebb időt a szénhidrátok töltik a gyomorban. A gyümölcsök, zöldségek legfeljebb egy-két órát maradnak, a lassan emészthető ételek több órát. A legtöbbet - akár nyolc órát is - a zsírok és zsíros ételek időznek itt.

Részekre szedve

A nyelőcső alján a falat a gyomorszájnak (cardia) nevezett záróizom-gyűrűn keresztül lép a gyomorba. A gyomornak fentről lefelé haladva három részét különböztetjük meg: fundust (a gyomor alapját), ami üres állapotban is tartalmaz némi levegőt, és léggömbhöz hasonlóan abban van szerepe, hogy a rendelkezésre álló teret kitöltve a megfelelő helyen tartsa a gyomrot, a corpust (gyomortestet), végül a gyomor kapui részét, melynek első fele az úgynevezett antrum, másik része pedig a vékonybél felé elkeskenyedő rész. Az emésztett táplálék a gyomor vékonybél felé nyíló izomkapuján, a pyloruson vagy alsó gyomorszájon keresztül kis adagokban tud távozni a patkóbélbe (duodenum).

A gyomrot kívülről a hashártya (peritoneum) veszi körül. Gazdag vér- és nyirokér-ellátása van. Beidegzéséért legnagyobb részt a bolygóideg, a X. számú nervus vagus végzi.
Falának külső rétegeiben hosszában és körkörösen, illetve ferdén lefutó izomrostok találhatók, amelyek a teljes emésztőcsatornára jellemző, a táplálék továbbítására alkalmas perisztaltikus mozgást tudnak létrehozni. A gyomor mozgásainak másik funkciója, hogy összekeveri a gyomortartalmát az emésztőnedvekkel. Mozgásait néha jól hallható hangok is kísérik. A fundusban lévő levegő a gyomor ürülésekor viszonylag hangos, korgó hangokat hozhat létre.

A gyomrot belülről a gyomornyálkahártya béleli, amely az emésztőcsatorna többi részéhez képest igen vastag, és egyrétegű, nyákot termelő hengerhám fedi. A redőkbe rendeződött hám jellegzetes mintázatot ad, hasonlít a sertésgyomor - pacal - belsejéhez.

Nedvtermelő sejtek

A gyomor mirigyhám-felszínének felén a gyomornedvet termelő mirigyek kivezető csövei nyílnak. A corpus és a fundus mirigyeiben háromféle sejt található:
  • A fősejtek termelik a pepszinogén nevű fehérjét, ami a fehérjebontó pepszin előalakja, és csupán sósavas közegben válik aktív enzimmé, pepszinné. Ez a gyomor legfontosabb enzime. Lényegében csak előemészti a fehérjéket, rövidebb fehérjeláncokra darabolja, a tényleges emésztés a vékonybélben zajlik. (Megjegyzendő, hogy a gyomornak saját szénhidrátemésztése sincs, legfeljebb a nyálból származó amilázok dolgoznak addig, amíg a savas közeg le nem állítja őket. A táplálék zsírösszetevői lényegében érintetlenül távoznak a gyomorból.)

  • A fedősejtek nevüket arról kapták, hogy a mirigyek felszínére szorulva mintegy befedik azokat. Ezek választják el a pepszin számára nélkülözhetetlen sósavat. A rendkívül savas folyadék keletkezése érdekes módon nem tesz kárt sem a termelő, sem a környező sejtekben.

  • A savtermelő sejtek mellett ugyanis enyhén lúgos nyálkát termelő melléksejtek helyezkednek el. Termékük bevonja a sejteket, és megvédi azokat: hogy pontosan miként, még nem tisztázott minden részletében. Mindenesetre a sértetlen nyálkarétegnek köszönhető, hogy míg a gyomor belsejében maró, savas kémhatás uralkodik, közvetlenül a gyomornyálkahártya felszínén a semlegeshez közeli, 7-es pH-t lehet mérni.
A gyomornyálkahártyában termelődik egy további fehérje, az intrinsic factorként emlegetett vegyület is, ami a B12-vitamin felvételéhez szükséges, és a mirigyekben számos peptidet, hormont vagy hormonszerű anyagot (gasztrin, szerotonin, glucagon, somatostatin, stb.) termelő sejt is található. Az alsó záróizom felé haladva egyre kevesebb mirigyet találunk, a gyomor alsó kapujánál már nem termelődik emésztőnedv.

TERMÉKEK A KINÁLATÁBÓL

szponzorált tartalom
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +28 °C
Minimum:
+11, +16 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a napos időben gyorsan melegszik a levegő, csapadék nem lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag