Hájburokba menekülni a szex elől

Kielégülés az élet egyik területén a másik kárára? Létezik ilyen! A következmény persze elhízás lesz - ami miatt a szexuális élet még inkább visszaszorulhat. Tehát hogyan kapcsolódik össze tehát a szex és az evés? Erről beszél dr. Túry Ferenc videónkban.

Szexuális zaklatás és evészavar

- Bulimiában például az önértékelés már a gyermekkor óta alacsony, de diétázás, koplalás is könnyebben fordul elő önbizalomhiány esetén - mondta dr. Túry Ferenc, a Magyar Pszichiátriai Társaság Evészavar Munkacsoportjának elnöke.

Az alacsony önértékelés hátterében a szülői konfliktus, kritika, a gondoskodás csekély vagy túlzó volta, továbbá fizikai vagy szexuális visszaélések lehetnek.

- A szexuális visszaélés gyakori az evészavarokban, a különböző vizsgálatokban a betegek egyharmadában deríthető ki ilyen előzmény - tette hozzá a pszichiáter.

A szexuális zaklatás, megrontás, szemérem elleni erőszak és más szexuális "bántalmazás" általános sérülékenységhez vezet. Más pszichiátriai zavarokban is azt tapasztalták, hogy a betegek harmada élt át ilyen zaklatást, miközben az össznépességben "csupán" 9 százalékos a szexuális abúzus. Tehát annak ellenére is súlyosbítja a pszichés tüneteket, hogy önmagában nem ez a kiváltó oka az evészavarnak. A szakemberek ezért a kezelés során mindenképpen fontosnak tartják a traumák feldolgozását.

Ön hol elégül ki?

A személy életben maradásának és az emberi faj fennmaradásának két alapvető feltétele a létfenntartás és a fajfenntartás ösztönének megléte. Mindkettő ősi, alapvető ösztön, szoros kapcsolatban állnak egymással, így érthető, hogy evéssel kapcsolatos zavarokban (így az elhízásnál is) gyakran találkoznak a szakemberek szexuális zavarokkal.
Az ember ősi ösztönei közé tartozik tehát az éhség, a szomjúság és a fájdalom elkerülése, illetve a szexualitás (fajfenntartás). Ezeket az ösztönkésztetéseket igyekszünk minél hamarabb kielégíteni. Mivel azonban a fogyasztói társadalom vásárlásra és evésre ösztönöz, ez az önkontrollal kevésbé rendelkezőknél elhízást okoz, a testre rakódott több kilónyi plusz pedig a szexuális önbizalom elvesztését okozza. A szexuális élet zavarait sok nő azzal kendőzi el, hogy szándékosan teszi a testét nemkívánatossá, így menekül el hájburokba a szex elől.

Hasznos címek

Az információk folytonosan áramlanak az egyén felé, aki ezért bizonyos "információfüggőségbe" kerül, új inger hiányában azonban hamarosan frusztrálódik, és ez az állapot újabb fogyasztásra ösztönzi. A túlzott fogyasztás pedig elhízást okoz.

Innen pedig sok nőnek egyenes az út a depresszió és a bánatevés felé. Így történhet meg, hogy az önfenntartás, létfenntartás ösztönének túlzott kielégítése akadályozza a szexuális ösztönök, a fajfenntartás ösztönének kielégülését.

Náray Szabó Gábor írja cikkében, hogy ma már az emberek nagy tömegei nem csupán az élet fenntartásához és reprodukálásához szükséges minimális anyagot és energiát fogyasztják el. A szükségletek kielégítése pillanatnyi örömmel jár, de csak addig, amíg újra meg nem jelenik a hiányérzet, majd az unalom, ez pedig újabb fogyasztásra késztet.

Olvassa el, nézze meg sorozatunk előző négy részét is:
Az édesanyja (is) tehet arról, ha Ön elhízott!
A zabálás pszichológiája
Hipnózisban lefogyhat!
Ön ELfogyasztja, mi LEfogyasztjuk!Felhasznált irodalom:
Náray-Szabó Gábor: Evolúció és fenntarthatóság

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+4, +9 °C
Minimum:
+1, +6 °C

Hazánkban pénteken délelőtt változóan, gyakran erősen felhős lesz az ég, elsősorban délen és keleten várható elszórtan eső.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag