0° - +12°
Kettős front

Ez nem gyerekjáték!

A gyermekkori elhízás egyre súlyosabb méreteket ölt, így megelőzését és kezelését nem lehet elég korán kezdeni. A feladat a családban kezdődik? Segítsük gyermekeinket, hogy egészséges felnőtt váljék belőlük!

Az elhízás korunk népbetegsége, a fejlett országokban járványszerű méreteket ölt. Az érintettek köréből sajnos már a gyerekek sem esnek kívül, így a kövérség már gyermekkorban odafigyelést, kezelést érdemel.
A súlyos egészségügyi következmények mellett a kövérség "lelki terheire" is elég hamar számíthatunk: az elhízott gyermek ügyetlenül fog mozogni, amiért csúfolódás céltáblája lesz, s máris elindul az ördögi kör: emiatt még kevesebbet fog mozogni, és jönnek az újabb kilók. Visszahúzódóvá vagy éppen agresszívvá is válhat, így az öröm számára nem a korosztályával való együttlét lesz, hanem az evés. A gyermekkori elhízás okai túlnyomórészt a helytelen életmódban keresendők: ez pedig nem más, mint az egészségtelen táplálkozás és a mozgás hiánya. A szülők feladata, hogy gyermeküket kicsi koruktól kezdve az egészséges életmódra neveljék! Olyan környezetet kell teremtenünk, ami kevésbé hajlamosít az elhízásra, főként azzal, hogy jó példát mutatunk nekik.

Bort iszik, és vizet prédikál?

Tények

- Az elhízás általában gyermekkorban kezdődik.
- A 7-11 éves európai gyermekek 10-30%-a túlsúlyos, évről évre drámai a növekedés.
- Az uniós tagállamokban a túlsúlyos gyerekek száma évente négyszázezerrel, míg a kövéreké 85.000 fővel nő.
- A túlsúlyos gyermekek 30-80%-a túlsúlyos felnőtt lesz.
Kövér gyermekeknél az obesitással együtt járó kockázati tényezők már fiatal felnőtt korban megnyilvánulnak.

A gyermekek önállóan nem képesek megváltoztatni a testmozgással és étkezéssel kapcsolatos szokásaikat. Szükségük van segítségre és támogatásra a szüleiktől is. Vagyis az elhízás sikeres megelőzése és kezelése otthon kezdődik - enélkül nem tud csodát tenni egy iskola, egy pedagógus sem!

A gyermekkori elhízás oka általában az, hogy a gyerekek túl sokat esznek, és keveset mozognak, vagyis energiabevitelük meghaladja az energiafelhasználásukat. Ezért az egész családnak helyesen kell táplálkoznia és elegendő testmozgást végeznie, hogy jó példával járjanak elő, hiteles és követhető mintát adva.

Gyermekeinket csak akkor fogjuk tudni az életmódváltásra rábírni, ha magunk is jó példával járunk elől. Nem lehet bort inni, és vizet prédikálni! Amit (t)eszünk, élő példa, mind az étkezésben, mind a testmozgásban.

Változtassunk!

Sokféle tényező járul hozzá a gyermekkori elhízáshoz, gondolhatunk a tv vagy számítógép előtt töltött időre, vagy akár az elfogyasztott étel mennyiségére és minőségére. Ezeket a "szokásokat" nehéz egy családon belül megváltoztatni, főleg, ha a családtagokban nincs meg a hajlandóság, vagy képesség a változtatásra. Egy biztos: fokozatosan, kis lépésekben kell haladni. Úgy lehet célt érni, egészséges életmódra áttérni. Tartsa észben az alábbi hasznos tanácsokat!
  • Ez nem egy verseny! A változtatás első szabálya, hogy soha ne legyen túl gyors. Időt vesz igénybe, míg leszokunk az egészségtelen szokásokról, és új, egészségeseket alakítunk ki.
  • Kicsiben gondolkodjunk! Kicsi, fokozatos változások könnyen követhetőek, és beilleszthetőek a mindennapi életbe. Egy idő után pedig a sok kicsi sokra megy. Néhány apró változtatással kezdjünk tehát, melyek meg is valósíthatóak, például vacsora közben ne kapcsoljuk be a tévét, váltsunk a szénsavas üdítőkről vízre vagy tejre, vagy sétáljunk egyet néha vacsora után.
  • Mindenkinek legyen feladata! A céloknak teljesíthetőnek és mérhetőnek kell lennie. Egyéni célok szükségesek minden családtagnak, és csak aztán határozhatjuk meg a családi célokat is. Nézzünk egy példát! A gyerek feladata lehet, hogy uzsonnára friss gyümölcsöt és zöldséget fogyasszon, keveset nassoljon, a család pedig figyeljen arra, hogy gyorsétteremben maximum egyszer egyenek egy hónapban.
Időbe telik, míg hozzászokunk a változásokhoz. De minél jobban ragaszkodjunk az elhatározáshoz, a kitűzött célhoz, és vegyük észre a fejlődést. Persze előfordul, hogy az új szabályokat módosítani kell, mert nem működőképesek. De még mindig jobb, ha új szabályokat alkotunk, mintha ragaszkodunk egy olyanhoz, ami nem működik. Ez azonban nem lehet kibúvó!

A könnyed környezetért

Ahogy az egészséges szokások megteremtéséért küzdünk, olyan otthoni környezetet kell teremtenünk, ami segíti erőfeszítéseinket. Például, biztosítsuk, hogy otthonunkban az egészséges ételek elérhetőek legyenek. Fogyasszunk sok gyümölcsöt és zöldséget, tartsuk magunkat távol a magas kalória- és zsírtartalmú ételektől, és csak egyszer-egyszer fogyasszunk ilyeneket. Tanítsuk meg gyermekünket helyesen táplálkozni, és mozogjunk vele együtt.

Ne felejtsük, hogy az egészséges életmódnak a testmozgás is része kell, hogy legyen, szinte napi rutinként. Buzdítsuk gyermekeinket arra, hogy a szabad levegőn játszanak, biciklizzenek, kosarazzanak, focizzanak a barátaikkal. Olyan családi programokat szervezzünk, aminek része a testmozgás is, amit minden családtag szívesen csinál: sétákat, kirándulásokat, pikniket a parkban. Így a kellemes családi programmal segíthetünk gyermekeinknek, hogy egészséges felnőtt váljék belőlük.
A szülőknek bizony kötelessége mindent megtenni azért, hogy gyermekeik egészségesen éljenek, és ezért bizony néha korlátozásokat is életbe kell léptetniük. Szükség lehet a tv vagy számítógép előtt töltött idő korlátozására, és más időtöltésre való ösztönzésre.

Mit tehetünk az egészségesebb környezetünk megteremtéséért?

Ügyeljünk arra, hogy mi kerül a család asztalára, mind minőségben, mind mennyiségben. Korlátozzuk a cukros üdítők fogyasztását, együnk sok friss gyümölcsöt, zöldséget. Minimalizáljuk a gyorséttermekben elköltött étkezéseket. Nagyon fontos, hogy együtt étkezzen a család. Ne legyen a gyerekek szobájában tv, számítógép. Vonjuk be a gyerekeket is a házimunkába, lehet az ő feladatuk például az autómosás vagy a kutyasétáltatás. Biztosítsuk minden családtag számára a naponta végzett testmozgást.

Az egészséges életmód kialakítására szolgáló szabályok minden családtagra egyaránt kell, hogy vonatkozzanak, a szülőknek is tartaniuk kell magukat a szabályokhoz. Például, ha a gyerekek szobájából kivittük a tv-t, a mi hálószobánkban se legyen. A következetesség döntő fontosságú, a gyereknevelésben és az életmódváltásban egyaránt.

Meglesz a jutalma

Ha úgy érzik, hogy sikerült változtatni, vegyék azt bátran észre! A dicséret és a jutalom segíti a motiváció fenntartását, ezért ne bánjunk csínján a dicsérő szavakkal!
Nézzék végig "tételesen", hogyan sikerült a családnak bizonyos étkezési szokásokat megváltoztatnia, vagy életmódváltást eszközölni. Aztán ünnepeljék meg a sikert!

Igazi kihívás
Változásokat létrehozni nem könnyű, sőt, néha igazi kihívás. Különösképpen napjainkban, amikor a családoknak nagyon ügyesen kell gazdálkodni az idővel, teljesíteni a mindennapok megannyi feladatát. De ha a család összefog, és támogatják egymás erőfeszítéseit, a siker is sokkal valószínűbb. Egyre inkább be fognak épülni a változtatások a mindennapokba, rutinná válnak, mintha mindig is így lett volna. Az úton elindulni a legnehezebb, de ha megtetszik az irány, már nem fognak letérni róla! Jó utat, induljanak még ma!

Forrás:
www.mayoclinic.com

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+2, +12 °C
Minimum:
0, +8 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt erősen felhős, borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag