Emberről emberre terjed az elhízás

Az igazi barát kövérítő befolyása ugyanúgy működik, akár a szomszédban, akár ötszáz kilométerre él.
A túlsúly, a kövérség a jómódú világban százmilliók sorsát nehezíti és jelenleg is sok kutatás folyik nemzetközi központokban annak tisztázására, hogy a bőséges étkezés, a túlságosan sok kalória mellett mi hozza létre a fölöslegesen lerakódó súlytöbbletet. Egy új vizsgálat szerint, ami a világ legtekintélyesebb orvosi szakfolyóiratában jelent meg, a kövérség úgy terjed emberi közösségekben, mint az influenza, vagy a legújabb divat.
A tanulmány szerint, ha a szoros baráti körben valaki hízni kezd, barátainak kockázata, hogy ők is elhízzanak, rövid idő alatt megháromszorozódik. A hatás társadalmi és nem a tényleges távolságtól függ: az igazi barát kövérítő befolyása ugyanúgy működik, akár a szomszéd házban, akár ötszáz kilométerre él az illető.
Dr. Nicholas A. Christakis (Harvard Medical School) és munkatársai az elsők, akik tudományos módszerekkel igazolták, hogy szociális összeköttetések útján a súlynövekedés emberben olyan fertőző, mint az influenza. A virus helyett a szoros kapcsolatban élő emberek a kövérségre vonatkozó tudati, életfelfogási hatást adják át. A hatás fordítva is létrejön: ha a házaspár egyik tagja valamilyen okból fogyni kezd, a másik is legtöbbször veszteni kezd a súlyából.
A vizsgálat a komputer-kutatás legújabb eredményeit mutatja, amely az emberi viselkedés jellemzőivel foglalkozott. A munkacsoport egy amerikai kisváros, Framingham több évtizedes adatait elemezte, ahol 32 éven keresztül 12.067 ember életének szinte minden egészségügyi jellemzőjét nyomon követték.
Framingham lakóinak megfigyeléséből tudtunk meg sokat a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezőiről, a dohányzás vagy az emelkedett LDL-koleszterin veszélyéről.
Az ott élők egészségi viszonyai mellett azok családi kapcsolatairól is részletes nyilvántartás van, nem csak a testsúlyuk alakulásáról az évtizedek alatt, hanem baráti körükéről is. A kutatók azt találták, hogy a testsúly-növekedésben a baráti kapcsolatoknak, a társadalmi összefüggéseknek ugyanolyan jelentősége van, mint a genetikai tényezőknek. Azok a szomszédok, akikkel nem volt baráti kapcsolat, semmiféle ilyen hatást nem jelentettek.
Ha egy baráti körben valaki hízni kezd, barátainak esélye arra, hogy ők is hízzanak, 57 százalékkal növekszik. Ikertestvérek esetén az esély 40 százalékkal, házastársak között 37 százalékkal emelkedik. A kutatók arra hívják fel a figyelmet, hogy a közeli jó barátok jelentik a legnagyobb fertőzési forrást a súlynövekedésre: ha a legjobb barát meghízik, annak esélye, hogy a másik is dagadt lesz, 171 százalékra ugrik fel.
Sajátos összefüggést figyeltek meg a nemek terén. Azonos nemű barát befolyása az elhízás előmozdítására 71 százalék, ellenkező nemű baráté vagy testvéré viszont szinte elhanyagolható. Számításaik szerint, ha valaki elhízik, családi vagy baráti kapcsolat-rendszer útján kb. 100 további személy súlynövekedésének tendenciáját fokozza.
Dr. Christakis hangsúlyozza: a kutatók nem azt mondják, hogy az elhízást valóban vírus vagy valami, erre emlékeztető patogén hozná létre és a az okok között nem a helytelen étkezés és a dinamikus mozgás hiánya lenne alapvetően meghatározó tényező, de ha valaki, aki nekünk fontos, hízni kezd, a számunkra elfogadható testsúlyméret, testminta fokozatosan eltolódik, sőt mi magunk is ebbe az irányba leszünk hajlamosak elmozdulni. "Mintha valahol egyszerre valamiféle határt átlépnénk és akkor a folyamat hirtelen fölgyorsul, mint valami járvány. Ha ebbe a fázisba kerül, nehéz megállítani. Úgy halad előre, mint valami erdőtűz".
(Forrás: New England Journal of Medicine, 2007, 357:370-379)
2007-07-31 07:30
Forrás: Weborvos Dr. Matos Lajos
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+2, +7 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban kedden délelőtt fokozatosan növekszik a felhőzet, helyenként futó hózápor, havas eső előfordulhat.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag