Depresszió és elhízás a genetika célkeresztjében

A cél olyan gének azonosítása amelyeket gyakori humán betegségekkel hoznak összefüggésbe.
Az Egyesült Királyság Gyógyászati/Orvosi Kutatási Tanácsa (Medical Research Council, MRC) és a GlaxoSmithKline (GSK) közös finanszírozású programot hoz létre, amelynek célja olyan gének azonosítása amelyeket gyakori humán betegségekkel hoznak összefüggésbe. (Ezen túl pedig: már publikált effajta összefüggések ellenőrzése, felülvizsgálata.) Az eredményeket újabb terápiás célok illetve betegség-biomarkerek meghatározására használják majd.
A következő három évben az MRC és a GSK 1-1 millió GBP-vel fínanszírozza majd a projektet, amely többek közt adatbázisokat állít majd fel - és ugyanilyeneket gyűjt be az ipartól, valamint az egyetemek kutatási intézményeitől is. Az adatkészleteket a kutatások szilárdabb statisztikai megalapozása végett összekapcsolják, amitől a betegség-gének meggyőzőbb, kategóriák szerinti azonosítását remélik. A GSK az állami intézmény számára is hozzáférhetővé teszi majd saját nagy mennyiségű, betegségekkel kapcsolatos, illetve nagy populációk vizsgálatával szerzett genetikai információját.
Két alprojektet - a Scrip szerint - már meghatároztak. Az első a depresszióval foglalkozik majd, amelynek genetikai hátterét, úgymond, molekuláris szinten még nem ismerik eléggé. A második - elhízással (valamint a vele valamiképpen összefüggő anyagcsere-rendellenességekkel) kapcsolatba hozható génvariánsok azonosítása céljából - nagy pácienscsoportok és populációk adataira összpontosít.
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+1, +6 °C
Minimum:
-2, +3 °C

Hazánkban szerdán délelőtt szakadozik, csökken a felhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag