Csecsemők a képernyő előtt

Nagyon sok felmérés és adat jelent már meg a kisgyerekek televíziózási szokásairól, az ember azt hinné, nincs már új a nap alatt. Egy nemrégiben készült vizsgálat azonban megdöbbentő számokat közöl: a csecsemők 40, a kétévesek 90 százaléka rendszeresen néz TV-t vagy DVD-t.
Amerikai kutatók az első két életévben követték nyomon a kisgyermekek televíziózási szokásait. Dr. Frederick Zimmermann a washingtoni egyetem kutatója a Newsweeknek számolt be arról, vajon mit is gondolhatnak az ilyen gyerekek szülei.
Több mint 1000 szülővel készítettek telefonos felmérést, a gyerekeik életkora 2 hónap és 2 év között volt. Kiderült, hogy a 2 hónapos csecsemők 40 százaléka néz TV-t naponta körülbelül egy óra hosszat. A 2 éves gyerekeknek már 90 százaléka ül a készülék előtt akár napi 90 percet is.
A legszomorúbb az, hogy a nézett műsoroknak mindössze a fele nevezhető csak oktató jellegű programnak. A többi, ha nem is egyenesen felnőttek számára készült, nem mondható hasznosnak.
Az is kiderült, hogy etnikum, jövedelem és iskolázottság tekintetében nincsenek jelentős különbségek a szülők között, ha a csecsemők és kisgyermekek televíziózási szokásairól van szó. Csak alig valamivel kevesebbet tévéznek a tanultabb szülők gyerekei, az etnikum és a társadalmi-gazdasági helyzet nem meghatározó.
A szülők közel 30 százaléka véli úgy, hogy a TV, a DVD vagy a videó nézése hasznos a gyerek számára, elősegíti az agy fejlődését. Vannak, akik azt hiszik, hogy a kicsik élvezik a műsorokat, és nagyon sokan használják a TV-t afféle bébiszitterként, azaz örülnek, hogy egy kis szabad időhöz jutnak, esetleg a másik szobában a másik készülék előtt ülnek ők maguk is.
Érdekes, hogy a legtöbb szülő, ha például védőoltásról van szó, vagy arról, hogy nem szabad a gyereket verni, követi az irányelveket, hallgat a tanácsokra. A tévézés azonban más. A szülők többsége nem hiszi el, hogy a televíziózás potenciálisan veszélyes lehet ilyen fiatal korban. A mai 25-35 éves szülők maguk is a képernyő előtt nőttek fel. Ráadásul a bébiprogramok, és az egészen kicsik számára készült oktatóműsorok marketingesei igen jó munkát végeznek. Az azonban még egyetlen tudományos vizsgálatból sem derült ki, hogy az első néhány életévben hasznos lenne TV-t nézni.
Arra viszont számos kutatási eredmény utal, hogy 3 éves kor előtt a napi 30-60 percnél több tévézés a későbbi életszakaszban számtalan problémát okozhat, elég csak az elhízást, a tanulási nehézségeket, a figyelem hiányát vagy az agresszív viselkedést említeni. A pontos hatások felméréséhez azonban még sok kutatás szükséges.
Arra a kérdésre, betiltaná-e teljesen a kisgyerekek számára a televíziózást, dr. Zimmermann egy példával érzékelteti, hogy a televíziózással töltött idő okos megtervezésével hasznos lehet az, ami korlátozás nélkül nagy veszélyeket rejt magában. - A TV olyan, mint a motoros fűrész. Ha betartjuk a használati utasítást, remek szerszám. Ha azonban nem rendeltetésszerűen használjuk, abból nagy baj lehet.
A kisgyermeknek kétéves kora előtt elsősorban a szülei testi közelségére, a vele való személyes foglalkozására van szüksége. Olvassunk neki minél többet, adjunk neki műanyag edényeket, hadd főzzön velünk ő is a konyhában. Ne a televízió legyen az első számú megoldás.
Newsweek
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-2, +3 °C
Minimum:
-7, -2 °C

Hazánkban pénteken délelőtt délnyugat felől sokfelé megnövekszik a felhőzet, de jelentős csapadékra még nem kell számítani.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag