Címkézné az egészségtelen élelmiszereket a Fidelitas

A Fidelitas szakmai programjának szellemében jogszabályban szavatolná, hogy a magas energiatartalmú termékeket csak figyelemfelhívó címkével, külön árusítótérben forgalmazhatnák. A címkén megjelölnék, hogy a termék fogyasztása elhízáshoz vezet, az elkülönített részben pedig kötelező lenne felhívni a figyelmet az ilyen élelmiszerek fogyasztásával járó kockázatokra.
A gyerekek elhízásának megállítását és az egészséges életmódra nevelést tűzte ki céljául Koszorús László, a Fidesz országgyűlési képviselője, a Fidelitas választmányi elnöke. Korábban önálló törvénymódosítási javaslatot nyújtott be a kiskorúak dohányzása ellen, most azt kezdeményezi: az egészségtelen élelmiszereken is legyen címke, amely a fogyasztás veszélyeire figyelmeztet.
Az elhízásból fakadó betegségek gyógyítására nem kevesebb, mint négyszázötvenmilliárd forintot költ a magyar állam - ezzel a megdöbbentő adattal kezdi a beszélgetést Koszorús László, a Fidesz országgyűlési képviselője. A huszonhat éves politikus szerint azt kell elérni, hogy ezek a betegségek ne vagy legalábbis csekély számban alakuljanak ki, ezért már gyermekkorban a helyes életmódra kell nevelni a fiatalokat. A sportolás, a naponkénti testnevelésóra visszaállítása mellett ez az egészségtelen élelmiszerek veszélyeire való felhívást jelenti.
Katasztrofális állapotmutatók
Koszorús szerint a gyermek- és fiatalkori elhízás súlyos nehézségeket okoz majd a későbbi életszakaszokban, hiszen az ekkor kialakuló zsírsejtek állománya később már nem csökken. A politikus ijesztő adatokat sorol: "A fővárosi általános iskolások negyede túlsúlyos, elhízott. Rendszeresen dohányzik e korosztály hét százaléka, mozgásszegényen él negyvenkét százaléka."
A budapesti középiskolásoknál sem jobb a helyzet. Tizenhat százalékuk elhízott, háromnegyedük pedig mozgásszegényen él. Kevés tejterméket, zöldséget, gyümölcsöt fogyasztanak, viszont annál több zsiradékot, édességet, tésztafélét, üdítőitalt. Rendszeresen dohányzik e generáció hatvan százaléka.
Zsírdús csemege karanténban
Koszorús szerint mindenképpen tennie kell az államnak azért, hogy a következő generációk egészségese javuljon, és helyt tudjanak állni majd a munkaerőpiacon.
Nyugati példákat hoz fel arra, hogy a fiatalkori elhízás ellen hogyan lehet küzdeni. "Legyél inkább fitt, mint kövér!" - ezzel a szlogennel kampányolnak Németországban. Egy rendelet alapján huszonöt százalékos büntetőáfát, közkeletűen "zsíradót" róhatnak ki a magas cukor- és olajtartalmú élelmiszerekre.
Fogyasztóvédők az unióban azt indítványozták: reggel hat és este kilenc óra között semmilyen egészségtelen élelmiszert népszerűsítő reklámot ne sugározhassanak a médiumok.
Magyarországon ilyen jellegű intézkedés még nem történt. Koszorús László kezdeményezése azonban változtathat ezen. A Fidelitas szakmai programjának szellemében jogszabályban szavatolná, hogy a magas energiatartalmú termékeket csak figyelemfelhívó címkével, külön árusítótérben forgalmazhatnák.
A címkén megjelölnék, hogy a termék fogyasztása elhízáshoz vezet, az elkülönített részben pedig kötelező lenne felhívni a figyelmet az ilyen élelmiszerek fogyasztásával járó kockázatokra.
A multik várhatóan támadnak
Arra a kérdésünkre, hogy mit szólnak ehhez az érintett világcégek, a politikus megmutatott egy levelet, amely védekezéssel indul. "Igaz, hogy a burgonyachips energiatartalma viszonylag magas, de a lakosság csak nagyon keveset fogyaszt belőle" - írja Somogyi György, a Chio-Wolf Magyarország vezérigazgatója. Szerinte a briteknél bevezetett címkézés jogos, hiszen ott tízszer-tizenötször magasabb a chipsfogyasztás.
"Nálunk egy ilyen intézkedés feleslegesen elbizonytalanítaná a fogyasztókat, és végső soron a fogyasztás drasztikus visszaeséshez vezetne" - írja a vezérigazgató, és szerinte ez a zirci gyáruk bezárásával is járhat, így ötszáztíz dolgozó és további, a beszállítók által foglalkoztatott kilencszáz ember megélhetése forogna kockán.
Koszorús László azonban leszögezte: "Nem azt mondjuk, hogy be kell tiltani a chipset, a kólát vagy a csokit. De az kötelességünk, hogy a fogyasztásukkal járó veszélyekre felhívjuk a figyelmet."
A Fidelitas alelnöke bízik abban, hogy a baloldal is támogatja majd javaslatát, ugyanúgy, ahogy a kiskorúak dohányzását visszaszorító jogszabály esetében is történt.
Fiatalokat védő rendelet
A kiskorúak által vásárolt dohánytermékekből tavaly huszonkétmilliárd forint jövedékiadó-bevétele keletkezett az államnak, noha a tizennyolc év alattiak cigarettával való kiszolgálása törvénytelen. Koszorús László és a Fidelitas fogyasztóvédelmi törvénymódosító határozattal elérte: ha egy tizennyolcadik életévét be nem töltött fiatalt kiszolgálnak dohánytermékkel, akkor a hatóság egy évre megtilthatja annak forgalmazását az adott üzletben.
(2007.07.11. 09:55)
Pindroch Tamás - Magyar Hírlap
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+1, +6 °C
Minimum:
-2, +3 °C

Hazánkban szerdán délelőtt szakadozik, csökken a felhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag