Sebészeti lézer a fogászatban

Még mindig sok felnőtt fél a fogászattól, pedig a legtöbb beavatkozás kis érzéstelenítéssel teljesen fájdalmatlan.

Gyakran előfordul, hogy gyerekek - és felnőttek is - a fogsor záródási vonalában összeharapják az arcukat, és ott seb keletkezik. Ez az esetek többségében magától elmúlik, de ha rossz fogak vagy fogpótlások - például töredezett, lyukas fogak, éles szélű koronák, idősebbeknél a kivehető fogsor kapcsai - vannak, azok a sebet tovább irritálhatják. A sebet fontos időben eltávolítani, s természetesen a rossz foga(ka)t, fogpótlást is kezeltetni kell. A seb először jóindulatú daganattá változhat, de a további, rendszeres irritáció következtében akár rosszindulatú daganat is lehet belőle. (Hasonló seb természetesen a nyelven is keletkezhet.) Nem ritka, hogy az alsó vagy felső fogsorívből - ez főleg a hátsó rágófogaknál gyakori - valamilyen okból kihúznak egy vagy több fogat. A vele szemben lévő pedig, miután nincs szemközti párja, megváltozik. Ha felül van, lenő, ha alul, akkor kiemelkedik, majd elérve a szemközti ínyt, szintén sebeket okozhat.

Heg nélkül gyógyul

Ma már mindez elkerülhető, ha a beavatkozást sebészeti lézerrel végezzük. Ez nem a Magyarországon elterjedőben lévő lágy- vagy szoftlézer, hanem speciális, fogászati célra is kifejlesztett kemény, úgynevezett hardlézer, amivel szerencsére én már dolgozhatom. A beavatkozás lényege, hogy akár a kis papillómán (szemölcsszerű burjánzásból álló, általában jóindulatú daganat - a szerk.), ez nagyon gyakori például a dohányosoknál az alsó ajkon, vagy a kis daganaton is - pici érzéstelenítés után - csipesszel megfogva, a lézerrel csak érintőlegesen körbemegyünk, és vérzés, mindenféle utókezelés nélkül eltávolítjuk azt. A beavatkozás helye heg nélkül, gyönyörűen gyógyul. Ez minden, a szájban lévő sebre igaz. Sőt, a gyakori, vöröses-lilás jóindulatú daganatot (úgynevezett haemangiomát vagy vérdaganatot), a kemény lézerrel vérzés, utóvérzés, illetve későbbi hegesedés nélkül el lehet távolítani. Ezt az orvosok járóbeteg-rendelésen általában nem távolítják el, mert nagy a vérzés veszélye.

Forradalmi újítás

Az eljárás megoldást jelenthet akkor is, ha egy fog nem nőtt ki. Lehet ilyen probléma gyerekeknél és felnőtteknél is, például ha a bölcsességfog nem tört a felszínre, illetve ha annak csak egy kis része tört át.
Ha a többi az íny alatt marad, az meglazul, s a nyállal a lepedék bemegy alá, ezért ott a fog romlik. Ez a magyarázata annak, hogy a páciensek bölcsességfoga még ki sem nőtt, és máris rossz, s esetleg nem kezelhető, ezért ki kell húzni. (Pedig fogpótláshoz pillérfognak még jól lehetett volna használni.) Ilyen esetekben is mintegy harminc-ötven másodperces lézeres beavatkozással felnyitható az íny, későbbi fájdalom és vérzés nélkül.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +32 °C
Minimum:
+14, +19 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt többször erősen megnövekszik a felhőzet, ezekből szórványosan várható zápor.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag