Rengeteg a kártérítési per a fogászatban

HáziPatika

A magánegészségügyi szolgáltatók közül a fogászatokat látogatja a legtöbb páciens, emiatt itt is a legmagasabb a műhibaügyek száma.

Egyre többen vesznek igénybe magánegészségügyi szolgáltatásokat Magyarországon, ahol pedig több a páciens, ott várhatóan a műhibaügyek, vagy legalábbis a vitás esetek száma is emelkedik. A Növekedés.hu kérdésére Gáspár Lajos fogorvos úgy nyilatkozott: soha nem látott mértékben megszaporodott itthon a kártérítési perek száma a fogászatban. 

Különleges fogászati ellátás indult itthon

A kommunikáció komoly nehézségeket okozhat azoknak, akinek gyermekkorukban megsérült a hallásuk, vagy eleve siketen születtek. Nekik nagy segítséget jelenthet a nemrég elindult hallássérültbarát fogászati ellátást, amelyet az országban elsőként egy budapesti rendelőhálózat vezetett be.

Mivel az orvosi peres ügyekről nem vezetnek statisztikát, a valós helyzetről nehéz pontos képet kapni. A szakember szerint a fogászatban, ahol egyre jellemzőbb az üzleti befektetők megjelenése, kemény konkurenciaharc van kibontakozóban. A verseny a rendelők között már sokszor a túlélésért folyik, ezért gyakran egymás alá mennek az árakban, illetve esetenként szakmailag nem vagy nem kellően megalapozott ígéreteket tesznek,
amiket aztán nem mindig tudnak beváltani.

Eközben a páciensek elvárásai egyre nagyobbak az egészségügyi ellátók iránt, az orvosok ma már inkább sok tekintetben szolgáltatók, akikkel szemben ráadásul lassan csaknem a szolgáltatóiparra vonatkozó jogi szankciók érvényesíthetők. Sokszor azonban a betegek sem tartják be az orvosi utasításokat, nem csinálják végig az előre megbeszélt kezelési tervet, vagy eltitkolnak alapbetegségeket, ami a kezelés sikerességére is hatással lehet. 

Mit tehetünk műhiba esetén?

Gáspár Lajos szerint az egészségügyi törvény állami és magánellátóra ugyanúgy vonatkozik, vagyis a kezelés során annak, aki az ellátást nyújtja, a szakmai szabályokat betartva és a tőle elvárható legnagyobb gondossággal kell eljárnia. Ha nem így tesz, és emiatt a betegnek egészségügyi vagy egyéb kára (is) keletkezik (például hetekig nem tud dolgozni és pénzt keresni), kártérítési felelősséggel tartozik.

A magánegészségügyi szolgáltatók közül a fogászatokat látogatja a legtöbb páciens. Fotónk illusztráció, forrás: Getty Images
A magánegészségügyi szolgáltatók közül a fogászatokat látogatja a legtöbb páciens.
Fotónk illusztráció, forrás: Getty Images

A kárigények rendezésénél Gáspár Lajos szerint a közvetlen megegyezésre érdemes törekedni a felek között. A páciens például indokolt esetben egyszerűen visszakérheti a kezelés árát az orvostól, majd pedig aláír egy nyilatkozatot, hogy a kezeléssel kapcsolatban további követelést nem támaszt. 

Hogyha azonban az orvos nem ismeri el a szakmai hibát, a páciens a Kormányhivatal Népegészségügyi Osztályához fordulhat, vagy felkereshet egy független igazságügyi orvosszakértőt, akik az ügy bonyolultságától függően 50-200 ezer forintért készítenek írásos szakvéleményt. Az adott orvosi terület városi, kerületi, megyei szakfelügyelő főorvosánál szintén lehet panaszt tenni a kezeléssel kapcsolatban, illetve érdemes konzultálni a betegjogi képviseletekkel vagy akár a fogyasztóvédelemmel is.


A rendőrség bevonásával indítható műhibaper is, ez azonban csak a végső megoldás a magánorvosokkal szemben, már csak azért is, mert akik a hosszú távon meg akarnak élni az egészségügyi piacon, azoknak nagyon fontos a jó hírnév, ezért alapvető érdekük a viták mielőbbi gyors rendezése - mondta a szakember.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+1, +7 °C
Minimum:
-3, +2 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt tovább növekszik, vastagszik a felhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag