Orvosi szemmel: a fogszuvasodás

A fogszuvasodás a világon az egyik legelterjedtebb fogászati probléma, amely sajnos minden korosztályt érinthet. Ismerjük meg, hogy mi a folyamat lényege?

Amikor elromlik a fog

A fognak több rétege van. Zománcnak a fog felszínének legkülső kemény rétegét nevezzük. A dentin a zománc alatt helyezkedik el, míg a belső réteg a pulpa vagy fogbél ereket és idegeket tartalmaz.

A fogszuvasodás orvosi nevén káriesz, a fogaknak a szájüreggel érintkező felszínén kezdődő, a felszín felől a mélyre haladó idült folyamat, amelynek lényege a kemény fogállomány végleges roncsolódása.
A fog szuvasodása akkor következik be, ha a fogak ásványianyag-tartalmát kioldó, úgynevezett kariogén tényezők túlsúlyba kerülnek az ásványi anyagokat termelő tényezőkkel szemben, így felborul az egyensúly. Ilyenkor a fogzománc folyamatosan elveszíti anyagait, majd elvékonyodik és áttörik.A fogszuvasodás leggyakrabban a kis- és nagyőrlő fogak barázdáiban, valamint az egymással érintkező fogfelszíneken keletkezik. Fiatalkorban gyorsabb lefolyású, a kezdeti fogon látható barnás elszíneződést követi a zománcszuvasodás, a zománc szétesése, majd az üregképződés. Idősebb korban lassúbb a folyamat a dentin csatornák elmeszesedése miatt.

A fiatalkorban keletkezett rossz fogak az idők során egyre több gondot okoznak, pedig egy kis odafigyeléssel, rendszeres orvosi ellenőrzéssel, szájápolással, gyakori fogmosással lehetne csökkenteni a fogorvosnál töltött órák számát.

Miért alakul ki a fogszuvasodás?

A fogak elleni támadás erőssége több tényezőtől függ, pl. a szájban lévő baktériumoktól, a lepedékképződéstől, a helytelen táplálkozási szokásoktól. Az étel magas szénhidrát-tartalma, a savban gazdag ételek fogyasztása, a táplálék visszamaradása a szájban, a gyakori étkezés, a védő tényezők hiánya kedvez a fogszuvasodás kialakulásának.

A fogszuvasodás kialakulása tehát soktényezős és időben előrehaladó, progresszív folyamat. Kialakulását azonban a felsorolt elsődleges tényezőkön túl másodlagos tényezők is befolyásolják, így például a kor, a nem, a nyál összetétele, genetikai hajlam, földrajzi elhelyezkedés, szociális és gazdasági helyzet.

A teljesen megtisztított fogon már 20 perc múlva megindul a plakk-képződés. A szájban jelenlévő szénhidrátbontó baktériumok savat és ragadós, lepedékképző anyagot termelnek. A lepedékben a baktériumok tovább élnek és termelik a fogzománcot megbontani képes savakat. A plakk tehát a fogak, fogpótlások felszínén összegyűlő, azok felszínéhez erősen tapadó baktériumok összességét jelenti, amely csak mechanikai tisztítással, dörzsöléssel távolítható el.

A zománc és felszínére rakódott plakk között biokémiai folyamatok indulnak el, megkezdődik a savasodás folyamata, és ha ennek eredményeként a szájüreg Ph-ja 5,2-5,7 alá csökken, a zománcból az ásványi anyagok kioldódása elkezdődik. Nagyon fontos az időtényező is, az, hogy az étel mennyi ideig van a szájban. Minél tovább tartózkodik az étel a szájban, annál tovább tart a savtámadás. Emellett, ha bármilyen szénhidráttartalmú étel beragad a fogak közé, a savtámadás hosszabb ideig tart, ennek következtében a fogak felszínén megjelennek a fehér krétaszerű foltok, a fog barázdáiban pedig a barnás elszíneződések. Ez a kétféle elváltozás tekinthető a legfontosabb jelnek, mely korai fogszuvasodásra utalhat.

Hol tart a fogszuvasodás?

Amennyiben a folyamat még csak a zománc legfelső rétegét érinti, akkor megfelelő fogmosással, fogselyem, zselék használatával ez még megfordítható. Az idő előrehaladtával a folyamat egyre mélyebb rétegeket támad meg, és ha eléri a dentint, illetve végül a fogbelet a folyamat visszafordíthatatlanná válik.

A zománcszuvasodás - kúp alakú, csúcsával a dentin felé mutató elváltozás - már felismerhető elváltozás a fogon, de fájdalmat még nem okoz. Ha a szuvasodás már elérte a dentint, dentinszuvasodásról van szó, amely kúp alakban terjed tovább a fogbél felé. Amennyiben a folyamatot még ekkor sem állítjuk meg, a szuvasodás eléri az idegeket, és ez már erős, kínzó fájdalomként jelentkezik.

Az üregképződéssel járó elváltozás felismerése nem okoz nehézséget, a kezdeti szuvasság felismerése azonban nem könnyű, gyakorlatot kíván, sokszor különböző segédeszközök igénybevételét teszi szükségessé (speciális szonda, röntgenfelvételek stb.).
Ezért célszerű rendszeresen felkeresni a fogorvost, hogy a még nem látható, de már elindult szuvasodási folyamatot megállíthassuk.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+18, +23 °C
Minimum:
+7, +14 °C

Hazánkban szerdán délelőtt számíthatunk több-kevesebb napsütésre, de közben fokozatosan vastagszik a felhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag