Nyisd ki szemed, csukd be szád?!

Érdekes eredménnyel zárult az a 2006 nyarán elvégzett hazai kutatás, mely során több száz magyar felnőttet kérdeztek meg szájápolási szokásaikról. Kiderült, hogy megkérdezett honfitársaink több mint felének van hiányzó vagy kezelt-tömött foga.

Meglepő eredmények születtek az idén nyáron Európában, köztünk hazánkban a Colgate-Palmolive által végzett szájápolási kutatásban. A felmérés az európaiak szájápolási szokásait kívánta feltárni. A kutatásból kiderült, hogy a magyarok számára a szép és ápolt fogsornál sokkal fontosabb a dús hajkorona vagy a vékony testalkat. Mintha igazmondásunkkal is baj volna.

Fogmosási szokások

A kutatás szerint a magyarok nagy többsége saját bevallása szerint naponta egyszer vagy kétszer mos fogat. Ennek azonban kissé ellentmondanak a hivatalos fogkefe- és fogkrém eladási adatok. Eszerint 2005-ben évente átlag 3,3 tubus fogkrémet vásároltak a magyar fogyasztók, mely az európai uniós átlag és a fogorvosok által javasolt éves minimum mennyiség alatt van. A rendszeres fogmosások mellett a nagy többség a fogorvosi látogatások, illetve randevúk előtt mos fogat, esetleg a kellemetlen, fűszeres ételek fogyasztását követően vagy fontos üzleti megbeszélés előtt. Honfitársaink nagy többsége soha nem használ szájvizet és alig használ fogselymet vagy fogvájót.

Fogkefe-használat

A magyarok többsége- 61%- saját bevallása szerint 2-3 havonta cseréli fogkeféjét, amit a hivatalos fogkefe eladási adatok nem támasztanak alá. Eszerint évente 1,1 fogkefe a magyar átlag, ami jócskán elmarad a fejlett EU országok és még az összes EU ország átlagától (1,4) is.

Fogászati ellenőrzés

A magyarok jelentős része évente legalább egyszer elmegy fogorvoshoz, de a válaszolók közül sokan voltak-22%,- akik csak probléma esetén keresik fel fogorvosukat. Azok közül, akik tavaly nem voltak fogorvosnál legfőbb okként azt jelölték meg, hogy nem volt problémájuk a fogaikkal (36%9). 25% a fogorvostól való félelmet, 23% pedig a fogorvosi kezelés magas árát említette indokként. Érdekes és elgondolkodtató adat az is, hogy a válaszolók elsöprő többsége biztos abban, hogy a legjobb fogorvosok Európában a magyarok.

Szájhigiéné

A megkérdezettek 59%-a nagyon fontosnak tartja fogai egészségét. A válaszolók legfőképpen fogaik elvesztése miatt, illetve a fogszuvasodás miatt aggódnak. Van is rá okuk: felmérések szerint Magyarország az elsők között áll Európában mindkét kategóriában.

Mennyire fontos a szép és ápolt fogsor?

A megkérdezettek nagy többségének - több mint 90% - fontos, hogy másoknak szép és ápolt foga legyen, de nem ezt jelölték meg legfontosabbként mások külsejének megítélésében. Az ápolatlan fogazat azonban a magyarok döntő többségét - 84% - is elkedvetlenítené attól, hogy az ilyen fogak tulajdonosával még egyszer randevúzzanak.

Mi fontos ahhoz, hogy egy nő/férfi vonzó legyen?

A kutatás során választ kerestek arra is, hogy a megkérdezettek szerint mi tesz egy férfit/nőt vonzóvá.
A férfiakra és nőkre vonatkozó válaszok szinte azonosak lettek: a magyarok szerint a dús haj a leginkább fontos - 47%, ezt követi a vékony testalkat - 27%, majd a tökéletes bőr és ápolt kezek. A legkevésbé fontos a vonzó külsőhöz a szép fogsor (3,96%).

Értékelje a cikket!

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
0, +5 °C
Minimum:
-6, 0 °C

Hazánkban szerdán délelőtt alapvetően napos idő lesz, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag