Mire számítson, ha fogszabályozásra készül?

Fogszabályozás során az állkapocs és az állcsontok rendellenességeit korrigálják egy szájban hordott szerkezet segítségével. De milyen eszközökkel történik ez a kezelés, és mennyi időt vesz igénybe?

Bár sokan elsősorban esztétikai okok miatt rendeznék fogsorukat, kezeletlenül számos egészségügyi probléma is kialakulhat miattuk. A fogtorlódás például nehezíti a fogak tisztán tartását és gyulladáshoz vezethet, a nem megfelelő harapás pedig a rágóerő egyenetlen eloszlását eredményezi, ami a fogak állagát és az állkapocs ízületének egészségét is veszélyezteti.

A fogszabályozó szakorvosokat a felnőtt páciensek közül leggyakrabban a 20 és 30 év közöttiek keresik fel, de a fogazat és az állcsontok rendellenes helyzete később is korrigálható. A fogszabályozásról minden fontos információt megtalál az alábbi cikkünkben!

Fogszabályozásra gyermek- és felnőttkorban egyaránt sor kerülhet. A fő különbség az, hogy felnőttkorban az állcsontok növekedését fogszabályozással már nem lehet befolyásolni, ez pedig csökkenti a lehetőségeket és elnyújtja a kezelés időtartamát. Két szakaszból áll a fogszabályozás menete: az aktív, illetve a passzív fázisból.

Elrendezni és rendben tartani

Aktív fázis alatt a kezelés első időszakát értjük, ami felnőtt emberek esetében 1-2 év is lehet. Ilyenkor a fogakat addig mozgatják, míg mindegyik a megfelelő helyre nem kerül. Ez egy mindkét fogsorra felhelyezett, úgynevezett multiband készülék segítségével történik. A fogtechnika már számos anyagot használ, a szerkezet készülhet fémből, porcelánból vagy zafírkristályból is. Több helyre is felhelyezheti ezeket a fogorvos, kerülhetnek a fogív külső, ajak felőli, vagy belső, nyelv felőli oldalára is.

Gyermekkorban a fogszabályozással még gyorsabban elérhető a kívánt eredmény
Gyermekkorban a fogszabályozással még gyorsabban elérhető a kívánt eredmény

A fogszabályozás második fázisa az úgynevezett passzív fázis, melynek célja a fogak helyben tartása egészen addig, míg az azokat körülvevő fogágy át nem épül új helyzetnek megfelelően. Így meggátolható, hogy a fogak a későbbiekben ismét rosszul rendeződjenek össze. Erre a célra úgynevezett retenciós készüléket alkalmaznak, melyek lehetnek rögzítettek és kivehetőek is. Előbbi szemfogtól szemfogig rögzíti a fogakat, míg az utóbbi megoldás az összes fogat megtámasztva stabilizálja az elért ideális helyzetet. 


Gyerekkori fogszabályozással számos betegség megelőzhetővé válik, ilyenkor ugyanis még a növekedés irányításával befolyásolni lehet az állcsontok egymáshoz és az arckoponyához viszonyított helyzetét. Ez felnőttkorban legtöbbször már csak műtéti úton lehetséges.

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+3, +8 °C
Minimum:
-6, -1 °C

Hazánkban hétfon délelőtt a napsütést csak kevés felhő zavarja, csapadék pedig sehol sem alakul ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag