Meglepő beavatkozás a fogorvosnál: húzás után pótlás

Egy fog számos ok miatt válhat menthetetlenné, ilyenkor sajnos nem marad más, mint a foghúzás, s az azzal járó esztétikai kényelmetlenség. Ideális esetben azonban lehetőség van azonnali implantációra, melynek számos előnye van. Többek között egy beavatkozással megúszunk mindenféle kellemetlenséget, felére csökken a tényleges helyreállítás időtartama és egyáltalán nem utolsó sorban mosolyoghatunk bátran!

"Ha a foghiány pótlására a páciens nem szeretne a két szomszédos fog lecsiszolásával hídpótlást készíttetni, úgy a legjobb megoldás a kihúzott fog helyére egy műgyökér (implantátum) beültetése. Ehhez általában az eltávolítás után három hónapos gyógyulási idő szükséges. Ezalatt az állcsont regenerálódik, a fog helye becsontosodik, így alkalmassá válik a beültetésre, ám az implantáció után szintén minimum három hónap kell ahhoz, hogy az implantátum becsontosodjon, és egy végleges fogpótlás elkészülhessen" - tájékoztat dr. Czinkóczky Béla, az elrontott és speciális implantációs esetek szakértője, szájsebész fogszakorvos.

Ezt a több mint féléves fogatlan időtartamot legalább a felére lehet csökkenteni, ha a körülmények lehetővé teszik az úgynevezett azonnali implantációt. Ez azt jelenti, hogy amennyiben az anatómiai szituáció megengedi, azaz nincs olyan gyulladás, fertőzés a kihúzásra ítélt fog körül, amely lehetetlenné tenné a beültetést, a rendkívül kíméletesen elvégzett foghúzással egy időben sor kerülhet egy műgyökér beültetésére. Ezzel lényegében a fog helyén beinduló gyógyulás, csontosodás már az implantátum beépítését is elvégzi.

Az eljárásnak számos előnye van. Egy beavatkozással (műtéttel) megtörténik az összes olyan lépés, amely sebbel, kellemetlenséggel jár, érzéstelenítést igényel (foghúzás, implantátum-beültetés. Emellett lényegesen lerövidül a teljes és végleges helyreállítás időtartama (fél év helyett 3 hónap), és a kihúzott fog helyén megakadályozható a csontszövet és a lágyszövetek felszívódása, lényeges deformálódása. Nem elhanyagolható az sem, hogy az esztétikailag kritikus frontterületeken gyakran az implantátum segítségével az ideiglenes fogpótlás is megoldható.

Fontos azonban megjegyezni, hogy az azonnali implantáció nem azonos az implantátumok azonnali terhelésével. A kettő természetesen nem zárja ki egymást. "Leggyakrabban olyan esetekben alkalmazzuk ezt a protokollt, amikor egy- vagy kétgyökerű (front vagy kisőrlő) fogakat kell eltávolítani sikertelen gyökérkezelés vagy törés, sérülés következtében. A nagyőrlő fogak esetében szűkebb az az indikációs terület, amikor mód van azonnali beültetésre, de az ilyen fogak esetében is van erre lehetőség" - folytatta dr. Czinkóczky.

Ahhoz, hogy a foghúzással egy időben az azonnali implantátum beültetésre is sor kerülhessen, fontos, hogy minimalizálható legyen a gyulladás, a bakteriális fertőzés kockázata, ami adott esetben az implantátum elvesztéséhez vezethet. Ezért kell gondosan megtervezni az eljárást. Nem ajánljuk a módszert akut gyulladások, fogágybetegség bizonyos fajtái, vagy ciszták, illetve nagy kiterjedésű csonthiányok, szövetkárosodások esetében. Ilyenkor a foghúzás után hagyni kell ezeket a területeket regenerálódni, gyógyulni, majd ezt követően kerülhet sor az úgynevezett késleltetett implantációra.
Életmódváltók

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanKórházi fertőzés

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanA kórházi fertőzések igen komoly problémát jelentenek szerte a világban

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
0, +5 °C
Minimum:
-6, -1 °C

Hazánkban szerdán délelőtt erősen felhős, borult időre van kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag