Legionella baktérium miatt halt meg egy nő, pedig csak fogorvosnál járt

2011 februárjában egy hölgy a G.B. Morgagni-Pierantoni Kórház (Forli, Olaszország) intenzív osztályára került, lázzal és légzési elégtelenséggel. A tüdejében fertőzésre utaló gócokat találtak anélkül, hogy bármilyen erre hajlamosító betegsége lett volna.

A hölgynél megtalálták a Legionella pneumophila antigénjét, emiatt azonnali antibiotikum-terápiát kezdtek (12 óránként ciprofloxacint kapott), azonban a beteg két nap múlva vérmérgezésben elhunyt. Ezután elkezdték keresni a fertőzés forrását. A megelőző inkubációs időszakban (2-10 nap) a hölgy nagyrészt otthon volt, csupán két alkalommal látogatta meg fogorvosát. A magas nyomású vízsugarat biztosító fogorvosi egységből vett minta pozitívnak bizonyult Legionellára - szemben az otthoni vízforrások negativitásával. A fogorvosi vízből ugyanaz a törzs tenyészett ki, mint ami a nő halálát okozta.

A Legionella pneumophila egy Gram-negatív baktérium, mely igen elterjedt a természetes vizekben, és az emberi vízhálózatban is. A vízrészecskék belégzése vezet a speciális tüdőgyulladáshoz, melyet a köznyelv legionárius betegségnek nevez - ez főként az idősebb, legyengült immunrendszerű egyéneket sújtja. A fertőzési forrás a klímaberendezések, forróvizes rendszerek, fürdők, források vize lehet. A fogorvosi vízsugarat biztosító készülékek lehetséges szennyezettsége is széles körben dokumentált. A fogorvosi rendelőkben dolgozók vérében nagyobb arányban fordulnak elő Legionella-ellenes antitestek, ami mindeddig körükben nem nyilvánult meg megbetegedési hullámban, azonban a veszélyre felhívja a figyelmet.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső