Ingyen tömik a szuvas fogakat ezen a héten Debrecenben

A magyar lakosság rendkívül rossz fogazati állapotán szeretne javítani a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Fogorvostudományi Kara a fogászati szűrőnapok programjával, melyet negyedik alkalommal szerveznek meg.

A Fogorvostudományi Kar ezúttal is két alkalmat, egy hétköznap délutáni és egy hétvégi délelőtti időpontot jelölt meg, hogy minél több érdeklődőnek legyen lehetősége részt venni a szűrésen. 2013. október 16-án, szerdán 17-től 19 óráig és október 19-én, szombaton 9-től 13 óráig várják az érdeklődőket, akik a fogászati szűrővizsgálat és fogtisztítás mellett a különböző kor- és betegcsoportokat érintő témákról is hallhatnak előadásokat, a gyermekek pedig játszóházban ismerkedhetnek a szájápolási szokásokkal.
A szűrést szakorvosi felügyelettel magyar és külföldi, negyed- illetve ötödéves hallgatók végzik. A szűrővizsgálatot követően előzetes kezelési tervet is felállítanak, így a páciensek már a szűrővizsgálat eredményeként információt kaphatnak, milyen jellegű beavatkozások szükségesek a későbbiekben. A szűrőnapokon a szűrés és tanácsadás mellett az érdeklődők kezelési időpontot is tudnak egyeztetni a hallgatókkal, akik a szükséges ellátásokat a szemeszter folyamán végzik el. A tömések elkészítése ingyenes, a fogpótlások esetén csak fogtechnikai díjat kell fizetni - tájékoztatott Dr. Hegedűs Csaba egyetemi tanár, a Fogorvostudományi Kar dékánja.

Nézesse meg fogait a szűréseken!

Nézesse meg fogait a szűréseken!

A korábbi szűrővizsgálatok eredményei alátámasztják, hogy a magyar lakosság fogazati állapota rendkívül rossz. Az elmúlt három szűrőprogram hat napján összesen több mint hatszázötvenen vettek részt, átlagéletkoruk 36 év, a legidősebb nyolcvan a legfiatalabb két éves volt. Átlagosan négy-öt szuvas foguk volt, 26 százalékuk igényelt fogpótlást, a meglévő pótlások több mint fele cserére szorult, 63 százalékuknak volt ínybetegsége - összegezte Dr. Alberth Márta egyetemi docens, a Gyermekfogászati- és Fogszabályozási Tanszék vezetője.

A Kar célja kettős: nem csak meggyőzni szeretnék a lakosságot a rendszeres szűrővizsgálatok és gondozás fontosságáról, hanem a problémák megoldásában is segítséget kívánnak nyújtani, hogy a megelőzéssel és korai ellátással hosszú távon is megvalósítható legyen az egészséges fogazat és fogágy megtartása.

Életmódváltók

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAlvás

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAz ipari forradalom előtt még másképp aludtunk

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
0, +6 °C
Minimum:
-5, 0 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában borult lesz az ég, a Dunántúlon azonban helyenként elvékonyodhat a felhőzet, és néhol előbukkan a nap.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag