Fogorvosválasztó

Ha az utcán sétálva véletlenszerűen megszólítanánk tíz embert azzal a kérdéssel, hogy fél-e a fogorvostól, hat biztosan igent mondana, és talán csak egy-kettő rázná tagadóan a fejét.

Ha az utcán sétálva véletlenszerűen megszólítanánk tíz embert azzal a kérdéssel, hogy fél-e a fogorvostól, hat biztosan igent mondana, és talán csak egy-kettő rázná tagadóan a fejét.
A fogorvoslással kapcsolatban sok előítélet, félelem rögzült az emberekben. A rettegés még mindig él, és a technikai fejlődése ellenére sem csökkent a szorongás mértéke. A hajdan legnagyobb fájdalmat okozó foghúzás ma már kizárólag korszerű érzéstelenítéssel történik. Szakszerű végrehajtása pedig kizárja, illetve jelentősen csökkenti a fájdalmat. A fogászat technikai eszközei ugyancsak fejlődtek, amelynek eredményeként az egyes fájdalmat okozó beavatkozások ideje lerövidíthető. Ma, amikor a fogászati ellátás "pénztárcába vágó" ügy, s ugyanakkor lehetőség van a választásra, nem mindegy, hogy kit keresünk fel fogaink rendbetétele ügyében, tudja-e a fogorvos megfelelő feltételek és módszerek alkalmazásával oldani görcseinket.

Lássuk tehát, mit várhatunk el e téren a minden tekintetben képzett doktortól.
  • A sürgősségi ellátást leszámítva a legideálisabb, ha előre megbeszélt időpontban mehetünk a rendelésre, hogy ne kelljen esetleg órákat várnunk a kezelésre, ami súlyos lelki terhet jelenthet.
  • Mivel a fogorvosi beavatkozás ideje percnyi pontossággal nem adható meg, az esetleges rövid várakozás oldható a váróban elhelyezett érdekes újságok, horoszkópok stb. lapozgatásával. Ne azon "rágódjunk", hogy mi vár ránk néhány perc múlva, hanem kössünk le figyelmünket az olvasással, amire máskor talán nem is jut időnk.
  • Az érdeklődő, megnyugtató szavakkal hozzánk forduló asszisztensnő, a vele való beszélgetés is segíthet a szorongás oldásában.
  • A felmérések szerint az egyszerűen berendezett, otthonos kezelőhelyiség a megnyugtató. A "hivalkodó" műszerezettség, a "műtőhangulat" arra enged következtetni, hogy a fogorvos kevés gondot fordít páciense "lelki világára". Kisgyerekeknél még a fehér orvosi köpeny is félelmet okozhat valamely korábbi "fájdalmas" élmény hatására.
  • A figyelmes fogorvos gondot fordít arra is, hogy az első találkozáskor, a részletes anamnézis felvétele után pontosan és egyértelműen tájékoztatást adjon a kezelés menetéről, beleértve a kritikus, fájdalmat okozó részletek és az utófájdalmak eshetőségét is, hiszen tudnia kell, hogy a szorongó beteg kezelése 20%-kal hosszabb időráfordítást is igényel.
Reméljük, hogy mindenkinek sikerül megtalálnia ideális fogorvosát, akihez rendszeresen visszatér ellenőrzésre, s nem úgy indul el otthonról, mint akinek a "fogát húzzák".

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+21, +26 °C
Minimum:
+13, +18 °C

Hazánkban hétfon délelőtt északkeleten hosszabb időre is kisüthet a nap, máshol többnyire sok lesz a felhő.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag