Dixie-dokik a pódiumon

Barátaival együtt nagysikerű koncertet adott a körzetében egy háziorvos, a most zajló nemzetközi dixieland fesztiválon, Salgótarjánban.
A többszakvizsgás, 48 éves háziorvos, dr. Ferkó Attila nem először kirándul a művészetek világába. Egyetemistaként is szívesen muzsikált, később pedig mind több performance megtalálta őt. A Hibó Tamás Művészeti Alapiskolának komponált már himnuszt, színjátszó társultának egy-két musicalt, s barátai leggnagyobb örömére ez alkalommal énekesként mutatkozott be.
A néhány hónappal ezelőtt Salgótarján Egészségügyéért-díjjal kitüntetett orvos szombat este profi muzsikusokkal lépett színpadra. Olyanokkal többek közt, mint a Front egykori dobosa, Fekete Sándor. Zenekarát Ferkó Salgótarjánból és a szlovákiai Fülekről toborozta, együttesében volt egyik páciense is, ám azt, hogy pontosan ki ő, és mivel kezelte, nem árulta el - mondván, az orvosi titoktartás kötelezi.
A nógrádi megyeszékhelyen egyébként immár 23. alkalommal rendeznek nemzetközi dixieland találkozót. Dr. Ferkó Attila azt mondja, ebben a programsorozatban fellépni van akkora rang, hogy azonnal elfogadta Tóth Csaba fesztiváligazgató felkérését. Saját maga hangszerelte, illetve saját maga, valamint Handó Péter költő által írt szövegeket énekelt, együttese jazz-be hajló muzsikával szórakoztatta közönségét egy borkóstolóval egybekötött vacsoraesten.
A salgótarjáni nemzetközi dixie-fesztivál történetében egyébként nem ez az első alkalom, hogy orvos lép pódiumra. Tavaly dr. Halmos Péter , a nyugállományban lévő - de egyébként még teniszben is aktív - salgótarjáni fül-orr-gégész főorvos nyűgözte le játékával a közönséget.
A fesztiváligazgató azt mondja, hirtelenjött ötletükből - meglehet -lassan tradíció lesz. Így aztán az orvosok és más egészségügyi szakemberek körében jobban körülnéz majd, kit is kérhet föl szereplésre az elkövetkező évekre. Az már biztos, hogy Gótai doktort, a salgótarjáni rendelőintézet vezetőjét is kapacitálni fogja, csiszolja harmónikajátékát, mert rá is számít a jövőben. Mint mondja, szép példák vannak arra, hogy valaki a jazz világában és orvosi hivatásában is maradandót alkot, s dr. Vukán Györgyöt említette, aki nem csak világhírű jazz-zongorista, de az amalgánt kiváltó, allergiát nem okozó fogtömések kidolgozásában és bevezetésében is mint fogorvos világszerte elévülhetetlen érdemeket szerzett.
2007-05-06 11:20
Forrás: Weborvos Tarnóczi László

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
0, +5 °C
Minimum:
0, +5 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a hideg levegő érkezésének köszönhetően egyre nagyobb területen vált havazásra a csapadék, a déli tájakon eshet havas eső, eső.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag