+17° - +39°
Nincs front

Az érzékenységtől az ínyvérzékenységig

Az érzékeny íny hálás témája a sokszor ügyetlen fogkrém-reklámoknak. Mielőtt eldöntjük, kinek és minek hiszünk, mire költjük a pénzünk, szánjunk némi időt a hiteles információknak. Van, amikor segít a fogkrém, és van, amikor nem.

Abból kell kiindulnunk, hogy az egészséges fognál a fájdalmat továbbító dentint a fogzománc és az íny minden oldalról védi, tehát nem lehet érzékeny. Ennek ellenére előfordul, hogy - bár a fogon semmi zománchiba nem látszik, és az íny is egészséges - harapáskor, fogmosáskor mégis kellemetlen érzés járja át a fogsort, valósággal beleborzong az ember.

Az egészséges fog is lehet érzékeny, de csak fogorvos a megmondhatója, hogy valójában mi áll a hátterében, szükség van-e valamilyen beavatkozásra. A fogorvosnál kiderülhet, hogy az érzékenység csupán egyéni adottság, és szerencsés esetben csak időszakosnak bizonyul. Mindenesetre az érzékenyeknek különösen vigyázniuk kell fogzománcuk épségére, és a fognyaki - eleve vékonyabb zománccal ellátott - terület ápolására.
Megoldást mindenképpen kell találni, mert ha a kellemetlen érzést elkerülendő nem merjük alaposan megtisztítani a fogakat, nagyon hamar elromlanak.

Mi okozza az érzékenységet?

  1. Borzongató ételek - savak, cukrok, hideg és meleg
  A leggyakoribb problémák evéskor a forró és nagyon hideg, az édes vagy savanyú ételek fogyasztásakor érezhető kellemetlen érzés. Ha például nagyon cukros étel, csokoládé kerül a fogzománcra, akkor az ozmotikus nyomáskülönbség miatt is kialakulhat az a fura érzés, amitől az ember szeretne minél hamarabb megszabadulni.
  Egy idő után aztán magától is elmúlik, ahogy a nyál leöblíti az irritáló anyagot, de érdemes vizet inni vagy kiöblíteni a szájat.
  Ugyanez vonatkozik a savanyú, illetve savas ételekre is, amelyek ráadásul maradandó nyomokat is hagynak a fogon: a zománcot oldva vékonyítják azt. Az érzékenyek tehát jobb, ha kerülik az ilyen ételeket. A legismertebbek és legagresszívebbek között említendő a citromlé, az alma és a kóla.

  2. Fájdalom, ez már csaknem fájdalom - szuvas fog
  Ha nem egyszerűen csak érzékenységről van szó, hanem kifejezetten fáj a fogunk érintésre, hidegre vagy hőre, különösen, ha látható is a fogon zománchiba, ill. bármilyen eltávolíthatatlan elszíneződés, haladéktalanul fogorvosi beavatkozásra van szükségünk, mert a fogromlás már elkezdődött. Sajnos a lyukak, nem olyanok, mint a bőrünkön keletkezett sebek, amelyek idővel begyógyulnak. A fog nem tud ilyen módon regenerálódni, tehát minél előbb kezelésre van szükség, nincs mire várni. A legkisebb szuvas pontocskát is azonnal be kell tömni.
  Külön is meg kell említeni a fognyaki érzékenységet, mert ez a terület a fogkorona és az íny találkozásánál különösen érzékeny, és kezeletlenül egyszerre indíthat el fog- és ínybetegségeket.

  3. Akkor kóros, ha fluoros? - flour-érzékenység
  Általában tartós kellemetlenséget okoz a fluor-érzékenység vagy -allergia, amely már kicsi gyereknél is jelentkezhet. Mindenképpen orvosra van szükségünk, hogy biztonsággal megállapíthassuk, valóban erre érzékenyek-e fogak.
  Ma, amikor szinte mindegyik fogkrém tartalmaz több-kevesebb fluoridot, csak speciális fluormentes fogkrém használatával küszöbölhető ki a borzongató érzés, amely ebben az esetben nem úgy kóros, hogy feltétlenül fogmegtartó kezelést tesz indokolttá.

  4. Korral és kórral jár - az időskor és az ínybetegségek
  Körülbelül minden negyedik-ötödik felnőttnek vannak fogérzékenységi panaszai, melyek rendszerint fiatal huszonéves korban jelentkeznek először. Később, azaz idősebb korban a megváltozó csontanyagcsere következtében is megváltozhat a fog szövetének és zománcának szerkezete és ellenálló-képessége.
  Időskorban a fogíny is hajlamosabb különböző fertőzésekre, gyulladásokra, de a helytelenül ápolt fogak fiatalon is kiválthatnak fogínybetegségeket.
  A beteg fogak ínybetegséget okoznak, a beteg íny pedig fogromláshoz vezet, tehát az egymást kiváltó és erősítő folyamatokat mindkét oldalról meg kell előzni, illetve meg kell állítani.

Mi fáj rajtuk?

A különböző érzeteket, fájdalmat a mikroszkopikus dentin-csatornácskák közvetítik a fogideg felé. Ott, ahol a fogon zománchiány van, ezeknek a külső végei nyitottak, és a fog különösen érzékeny. A szuvas fogak is a helyi zománchiány miatt válnak érzékennyé. A fognyaknál, ahol a zománc eleve vékonyabb, mindenféle betegség nélkül is nyitva lehetnek a dentin-csatornácskák, de mégis főként akkor jelentkezik a panasz, ha a zománc vékonyra kopott, illetve, ha az íny lejjebb húzódik.
Mindebből már kézenfekvőnek látszik a megoldás is: Valahogy be kellene tömködni az apró pórusokat.

Hogyan segíthetünk rajtuk?

Az egyik legegyszerűbb megoldás a speciális fogkrém használata: Ha a fogorvos biztosított róla, hogy a fogzománc ép, tehát a dentin-csatornák nem szuvasodás miatt nyitottak, vagy ellátta a kezelést igénylő fogat, érdemes speciális fogkrém, illetve ellenszer után néznünk. A megfelelő fogkrém stroncium-kloridot tartalmaz, melyekkel elzárja a pici nyílásokat, és a fémsókkal való újbóli telítés által barikádot képez a fájdalmas ingerekkel szemben. A kálium-klorid és kálim-nitrát hatóanyag pedig az ideget vonja be védőköpennyel a fog belsejében, így megakadályozza körülötte a fájdalomérzetért felelős nátrium- és kálium-ionáramlást.

Természetesen az érzékeny fogaknál fokozott szuvasodás elleni védelemre is szükség van, és az is fontos, hogy a fogkrém a lepedéket alaposan, de az érzékeny dentinre kíméletesen távolítsa el dörzsanyagaival.
Ha a megfelelő fogkrém használata mellett négy héten belül nem múlik el a kellemetlen érzékenység, feltétlenül (újra) fel kell keresni a fogorvost.

Olykor kell a fogdoktor

Akár öröklött és az egész életen át fennálló érzékenységről van szó, akár időszakosról, az érzékeny fogúaknak különösen fontos a rendszeres, félévenkénti fogorvosi kontroll, nehogy hamis biztonságérzetük miatt, elhanyagoljanak olyan kóros jelenséget, ami már kezelésre szorulna.
Az érzékenység oka lehet a helytelen szájhigiénia is. Talán csak az a probléma, hogy nem olyan fogmosási technikát alkalmazunk, amelyre különös bánásmódot igénylő fogainknak szüksége volna. A fogorvos ebben is adhat további tanácsot.

Az otthoni fogkrémes kezelést az orvos speciális lakk felvitelével egészítheti ki.
Az érzékenységével magára hagyott, elhanyagolt fogsort, a fogínyvérzés, fogínysorvadás veszélyének tesszük ki, melynek végeredményeképpen kihullhatnak a fogaink, de az érzékenység lehet már meglévő fogínyproblémák, a szabadon álló fognyak következményei is.

Érzékenyek, de hófehérek!

Mivel tudjuk, hogy a lepedéket, plakkot és fogkövet csak mechanikailag lehet eltávolítani, felvetődik a kérdés, hogy nem tesz-e kárt a fehérítés az érzékeny fogakban, és egyáltalán, nem túl kellemetlen-e ahhoz, hogy végrehajtsuk. Persze az is lehet, hogy nem is gondoltunk ennek a veszélyeire.
Itt most csak arról a fehérítésről ejtünk szót, amely a fogfelszíni elszíneződéseket távolítja el, és megfelelő fogkrémmel otthon is elvégezhető, mert a fog belső szerkezetében végbemenő változások miatti fehérítés fogorvos feladata.

A fehérítő fogkrémek nagyrészt hasonló összetétellel készülnek, mint a nem fehérítő változatok, mégis nem árt vigyázni. Nem mindegy ugyanis, milyen abráziós értékű pasztát használunk. Ez az érték a fogkrémben lévő dörzsanyagot jellemzi.

Egészséges ínyre és fedett fognyakra alkalmazhatunk közepes abráziós értékű fogkrémet, de olyan fogakra, amelyeket nem vesz körül egészséges íny, illetve a fognyak szabadon áll, csak az alacsony abráziós értékű fogkrémek megfelelőek. Ezek úgy távolítják el a lerakódásokat, hogy közben a zománcot nem csiszolják, nem vékonyítják.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+34, +39 °C
Minimum:
+17, +22 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában derült, gyengén felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag