A foghúzásba nem lehet belehalni

Ha valakinek a felső fogai rendezetlenül nőttek, az egyik első foga ráadásul ikerfog, attól még nem kell aggódnia a fogorvosi kezelés miatt. Az ikerfogra tett korona veszélytelen, és a problémás fog esetleges eltávolításába sem fog belehalni.

Levélírónk olyan problémát feszeget, amely másokat is érdekelhet. Az írja, hogy a felső fogai rendezetlenül nőttek, és ráadásul az egyik első foga ikerfog (az ikerfogakról előző számunkban írtam). Több orvosnak megmutatta már a fogát, s most aggódik, mert azt mondták neki, hogy ikerfogra nem lehet koronát tenni, sőt azt is, ha kihúzzák ezt a fogát, abba akár bele is halhat.
Ezt a fogat egyébként már gyökérkezelték, időnként mégis fáj. A levélíró attól tart, a gyökérkezelés miatt elszürkül majd a fog, másrészt kérdezi, mi lesz, ha egyre gyakrabban fáj, és végül ki kellene húzni. Egyáltalán nem szükségszerű, hogy a gyökérkezelt fog elszürküljön. Ha a fogorvos precízen végezte a kezelést, az évek során csak valamelyest változik a színe, s nem szürkül el látványosan. A fogorvosnak tudnia kell, hogy az ikerfogaknál duplázott lehet a gyökér is, ám egyes esetekben csak egyetlen gyökércsatornája van. A gyökérkezelésnél fontos, hogy jól kitisztítsa az úgynevezett pulpakamrát, és pontosan készítse a gyökér- és a fedőtömést. Ha így jár el, valószínűleg nem szürkül el a fog, és más probléma sem adódik később. Ha mégis fájni kezd, a páciensnek vissza kell mennie a fogorvoshoz, mert lehet, hogy más probléma adódott. Az ikerfogra is lehet koronát tenni, hiszen az eredeti forma hajszálpontosan lemásolható, a fogtechnikus képes ugyanolyan formájúra készíteni a pótlást, mint amilyen az eredeti volt. Ha a páciens elégedett eredeti fogállásával, fogsorával, akkor érdemes is pontosan ugyanazt a formát elkészíteni. Akinek rendellenes a fogsora vagy egy kis szabálytalanság teszi jellegzetessé (például a két egyes fog vagy a két kettes picit egymásra fed), érdemes tanulmányi mintát készíttetni a fogáról és eltenni, hogy ha az első fogak pótlására bármikor sor kerül, a fogorvos odaadhassa a mintát a fogtechnikusnak, és ő az eredetivel egyező formájúra készíti a pótlást.
A legfontosabbnak azonban azt tartom, hogy levélírónknak azt mondták, az ikerfog kihúzásába akár bele is halhat. Nyugodt lelkiismerettel állíthatom, ha a beteg fogát fogszakorvos húzza ki, ebbe nem halhat bele! Természetesen minden beavatkozásnál előfordulhatnak komplikációk, ezért fontos, hogy fogorvossal és ne fogtechnikussal végeztessük el a fogászati beavatkozásokat. Látatlanban nem tudok precízen válaszolni levélírónknak, ám azt gondolom, nem valószínű, hogy a fogat az időnkénti panaszok miatt el kell távolítani, ám ha erre mégis sor kerül, ne rettegjen attól. Közölje a fogorvossal, milyen alapbetegsége van. Számoljon be arról, milyen allergiájáról van tudomása, milyen gyógyszert szed. Ha mindezt a beavatkozás előtt megbeszélik, akkor biztosan nem fordul elő komoly probléma az esetleges foghúzással kapcsolatban.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
, °C
Minimum:
, °C

Egészséget befolyásoló hatások:
N/A

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag