A fogbeültetés nem fájdalmas, csak az ára - A külföldinek megéri

(MTI-Press) - A fogorvosi magánrendelőkben mind több a külföldi páciens, akik ha rágni talán nem is, számolni még tudnak és a hazájukban szokásosnál jóval olcsóbb magyarországi árak miatt utaznak ide fogpótlásra, vagy -beültetésre. A keresletet felismerve kimondottan brit ügyfelekre szakosodott fogászati rendelő is nyílt már, amelynek vezetője e speciális piacra vonatkozó kérdéseinkre válaszolt.
A fogorvosi rendelő sokak számára a borzalmak színhelye. Pedig a legtöbb kezelést már fájdalommentesen tudják elvégezni, s a páciensnek legföljebb az fáj, amikor a szépítő-gyógyító kezelések árát kell kiegyenlítenie. A nyugat-európai páciensek viszont ekkor is csak mosolyognak, hiszen ők az otthoni számla töredékét fizetik. A British-Hungarian Medical Service ügyvezető igazgatójával, Varga Imrével beszélgettünk, szerencsére csak irodájának kényelmes foteljében.
- Hogyan határozták el, hogy angol-magyar fogászati rendelőt nyitnak? Azt tudjuk, hogy az osztrák határ mentén virágzik a fogászati turizmus, de Budapesten, angol pácienseknek?
- Az egyik ok az angliai fogorvosi kezelések financiális hátterében keresendő. Angliában rendkívül drága minden beavatkozás, ami nem alapkezelés. A fogpótlás, az implantáció, s mi elsősorban erre szakosodtunk. Az angol alsó- és középosztály számára szinte megfizethetetlen, ráadásul kevés az olyan klinika is, ahol van hozzá megfelelő felszerelés és szakorvos. A várakozási idő meg túlságosan hosszú. Társamat keresték meg angol betegeket közvetítő irodák azzal a céllal, hogy az általuk föllelt betegek kezelését el tudnánk-e látni? Így kezdtünk a vállalkozásunkba - mesélte Varga Imre.
- Az ország euróövezetbe lépése nem befolyásolhatja sikerüket?
- Nem csak az euró maga, hanem a frissen belépett uniós országok is befolyásolhatják a jelenlegi piaci helyzetet. Már most láthatjuk romániai, bulgáriai orvosok jelenlétét az internetes piacon, akik hasonló kezeléseket ajánlanak, messze nem olyan szakmai hírnévvel, mint a magyar. Persze nem tudhatjuk, hogy vannak-e olyan jó szakemberek, mint a hazai gárda. Egyelőre úgy érezzük, hogy hírnév és ár szempontjából is versenyképesek vagyunk. Ám ha a mostani árainkat emelnünk kell, akkor elveszhet a versenyképességünk.
- Az angolok és más külföldi országok pácienseinek foga egészségesebb, mint a magyaroké?
- Nagyrészt angolszász ügyfeleink vannak. Egyértelműen rosszabb a fogaik átlagos állapota, mint a hazai betegeké. Nem fordítanak annyi energiát a harminc évesnél idősebbek a fogmegőrzésre, mint Magyarországon, inkább vállalják a teljes fogsor cserét. Vagyis az egészséges fogaikat is kihúzatják, és vállalják a fogbeültetést. Nem gondolkodnak komplett, kivehető protézisekben, mint egy átlag magyar beteg. Ez természetesen az anyagi lehetőség függvénye.
- Mennyire fájdalmas a beavatkozás?
- Mondhatni, abszolút fájdalommentes, és ez szó szerint értendő. Hagyományosan történik a kezelés, tehát nem lézeres módszerekkel, viszont olyan korszerű, modern fájdalomcsillapítóink vannak, hogy a beteg semmit nem érez. Öt-hat, esetleg hét beültetés felett szoktuk alkalmazni az altatást, melyben aneszteziológus csoport közreműködik. Tehát folyamatos, nyugtatott állapotban történik a kezelés.
- És mennyire fáj egy magyar pénztárcának az átlagos fogpótlás?
- Nagyon szűk réteg engedheti meg magának. Ez drága beavatkozás, több száz ezer forintban kell gondolkodni. Egy teljes fogsorbeültetést csak a milliomosok engedhetnek meg maguknak - állítja az ügyvezető igazgató.
- Az elmondottak szerint sima töméssel, foghúzással nem is foglalkoznak?
- Az implantáláshoz kapcsolódó konzerváló tevékenységeket természetesen elvégezzük, de ez csak másodlagos.
- Mit mondhat a magyarországi konkurenciáról: megbecsülik a magyar fogorvosok szakmai tudását, felkészültségét, illetve a hazai rendelők, technikai felszereltség szempontjából állják az európai versenyt?
- Kettéválik a kép: jól felszerelt magánrendelőkről és hagyományos szakrendelőkről beszélhetünk. A fogorvosok társadalma is kettészakadt. Vannak, akik folyamatos szakmai továbbképzéssel a maximumot tudják nyújtani, míg mások az átlag fogorvosi beavatkozást adják. Mindkettőre van igény és példa. A szakembergárdának nagyon jó hírneve van, és sokan nagy erőket vetnek be azért is, hogy praxisukat külföldön folytassák.
H. D.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +28 °C
Minimum:
+10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt változóan fátyol-és gomolyfelhős lesz az ég, északkeleten néhol záporok kialakulhatnak.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag