Nem a cukor okozza az elhízást

HáziPatika

"Egészségük érdekében minden második ember inkább kevesebb cukrot szeretne fogyasztani, ám az elfogyasztott ételek összmennyiségét csak minden negyedik ember csökkentené ugyanezért" - mondja Antal Emese dietetikus, a TÉT Platform vezetője.

A Táplálkozás, Életmód és Testmozgás Egyesület (TÉT Platform) még 2016-ban készített országos reprezentatív felmérést a magyar emberek táplálkozási szokásairól és ismereteiről. A most publikált kutatásban a többi között olyan témákra kérdeztek rá, mint hogy az emberek mi mindent tesznek meg az egészséges(ebb) táplálkozás érdekében, milyen tényezők akadályozzák meg őket abban, hogy egészségesen étkezzenek, és hogy milyen információk, esetleges tévhitek élnek a fejükben az egészséges életmóddal kapcsolatban.

A vizsgálatból kiderült, hogy a megkérdezettek 71 százaléka tájékozottnak gondolja magát az egészséges táplálkozással kapcsolatban, a kérdésekre adott válaszok alapján mégis úgy tűnik, hogy sok esetben igen zavaros információik vannak az egészséges életmóddal kapcsolatban. Nem is beszélve arról, hogy miközben ilyen tájékozottnak gondoljuk magunkat, a legfrissebb OECD felmérés szerint a magyar felnőtt lakosság jelenleg több mint kétharmada túlsúlyos vagy elhízott.

Azelhízásennyi kárt okoz - részletek!

Mit tesznek a magyarok az egészséges táplálkozás érdekében?

A megkérdezettek 56 százaléka mondta, hogy egészsége érdekében szinte mindig otthon elkészített ételeket fogyaszt, ugyanennyien voltak azok is, akik azt válaszolták, hogy kevesebb cukrot tesznek ételeikbe, italaikba, 49 százalék pedig úgy nyilatkozott, hogy sóhasználatát próbálja meg csökkenteni. Az első három leggyakoribb válasz után a százalékok igencsak megcsappantak: például csupán a megkérdezettek 21 százaléka hajlandó többet fizetni az egészségesebb élelmiszerekért, és 23 százalék válaszolta, hogy kevesebbet eszik kedvelt ételeiből. Érdemes kiemelni, hogy - bár az életmódváltás fontos eleme lenne - a zsírfogyasztás csökkentése nem jelent meg a válaszok között.

Mit teszünk az egészségesebb táplálkozás érdekében?
Mit teszünk az egészségesebb táplálkozás érdekében?

Melyek az egészséges életmód korlátai?

A megkérdezettek egyértelműen az anyagi problémákat jelölték meg a legnagyobb visszatartó erőként, a válaszadóknak tehát több pénzre lenne ahhoz szükségük, hogy egészséges életmódot folytassanak. A második helyen az akaraterő problémája végzett: 39 százalék vallotta be, hogy valójában nincs elég akaratereje ahhoz, hogy változtasson az életén. Érdekesség, hogy a megkérdezettek 6 százaléka azt hozta fel korlátnak, hogy nincs olyan egészségügyi problémája, amely rákényszerítené az életmódváltásra. Holott fontos lenne, hogy ne tűzoltás gyanánt fogjanak bele az emberek az életmódváltásba, hanem éppen a különböző betegségek megelőzése érdekében.

Mik az egészséges életmód korlátai?
Melyek az egészséges életmód korlátai?

Táplálkozással kapcsolatos hiedelmek

Az eredmények azt mutatják, hogy egyértelműen a cukorral kapcsolatos tévhitek élnek a legerősebben a magyarok fejében. A válaszadók 94 százaléka gondolja például, hogy a cukor rontja a fogakat. És bár ez a kijelentés annyira nem áll messze a valóságtól, önmagában mégsem igaz. A cukros ételek fogyasztása valóban összefüggésben áll a fogszuvasodás kialakulásával, ám nem maga a cukor okozza. A fogszuvasodást savképző baktériumok okozzák azáltal, hogy bizonyos szénhidrátokat lebontanak - például a cukrot.  Leegyszerűsítve: valójában a szénhidrátok táplálják a savképző baktériumokat.


Egy százalékkal lemaradva, második helyen végzett a tévhit, mely szerint a cukor hizlal. Tény, hogy a cukornál nem létezik szénhidrátdúsabb élelmiszer, hiszen egy nagyon finomított, szinte kizárólag szénhidrátból álló anyagról van szó,  de fontos kihangsúlyozni, hogy nem önmagában a cukor okozza az elhízást. Egy darab kockacukortól senki nem fog elhízni, a túlzott fogyasztás viszont valóban könnyen vezethet súlytöbblethez. A finomított cukorral továbbá az egyik legnagyobb probléma, hogy meglehetősen gyorsan szívódik fel a szervezetben, hirtelen megemelve a vércukorszintünket. Ez a hatás azonban nem tart tovább nagyjából fél óránál, amikor pedig vércukorszintünk újra leesik, ismét éhségérzet tör ránk, és újra enni fogunk.

Számok, grammok, kalóriák

Miközben leginkább a szénhidrátokat vagy egyes élelmiszereket okoljuk az elhízásért, hazai vizsgálatok szerint inkább a mértékkel van a probléma: az átlagos magyar férfi 2718, a nők 2033 kcal-t fogyasztanak naponta, miközben inaktívak vagyunk, alig 10 percet sportolunk, és legfeljebb 7 000 lépést teszünk meg. Nem csoda tehát, hogy háromból két magyar felnőtt túlsúlyos vagy elhízott, és ezzel a nemzetek versenyében világszinten az egyáltalán nem előkelő negyedik, Európában pedig az első helyen állunk, 1975 óta pedig megháromszorozódott az érintettek száma.

Táplálkozással kapcsolatos hiedelmek
Táplálkozással kapcsolatos hiedelmek

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+24, +29 °C
Minimum:
+9, +16 °C

Hazánkban szerdán délelőtt sok napsütés várható helyenként fátyol-és, gomolyfelhőkkel.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag