Nagy gumicukor-teszt: melyik a legjobb?

Legújabb terméktesztje során gumicukrokat vizsgált a Nébih. A 20 gyümölcsízű gumicukorban megmérték - többek között - a cukor- és vitamintartalmat is, de a csomagolás ellenőrzése sem maradt el. Nézzük az eredményeket!

A Nébih 20-féle gumicukrot vizsgált, a legtöbbet külföldön gyártották, de akadt köztük hazai is. Vizsgálták a termékek összes cukortartalmát, vitaminok hozzáadásával előállított termékek esetén a vitamintartalmat, a mesterséges színezékeket, a savtartalmat, a nedvességtartalmat és a termékek jelölésének jogszabályi megfelelőségét.

Fontos a cukortartalom, a külalak és a szín

Minden terméknél laboratóriumi vizsgálattal ellenőrizték a tápértékjelölésen szereplő cukortartalmat. A cukortartalom mennyisége jogszabály által nem szabályozott. Egy termék cukortartalma haladta meg a tápértékjelölésben szereplő értéket. Vitaminokat a jelölés szerint két termékhez adtak, ezek: C-vitamin, Niacin (B3-vitamin), Pantoténsav (B5-vitamin), B6-vitamin, B12-vitamin, Biotin és E-vitamin. A laboratóriumi vizsgálatok eredményei alapján egy termék esetében a B6-vitamin mért értéke magasabb volt - az uniós útmutatóban szereplő tolerancia figyelembevételével is - a tápértékjelölésen feltüntetett értéknél. A fenti két esetben az élelmiszer-vállalkozónak felül kell vizsgálnia a termék előállításakor alkalmazott anyagnormát, illetve az általa jelölt értéket.

A Magyar Élelmiszerkönyv szerint a gumicukorka cukor, glükózszirup, esetleg invertcukorszirup és zselésítőanyagok (gumiarábikum, zselatin stb.) felhasználásával készült, ízesített és színezett, öntéssel alakított, esetenként panírozott, gumiszerűen rugalmas puhacukorka. A csomagoláson a termékek megnevezése tartalmazza a "gumicukorka" vagy "gumicukor" szót, valamint az ízesítésre való utalást. A Magyar Élelmiszerkönyvi irányelv nem ír elő számszerű minőségi (összetételi) paramétereket

A cukorkák legfőbb vonzereje színük és formájuk. A szakemberek megvizsgálták, valamennyi színezéket megfelelő módon és szabályosan használják-e a gyártók. A vizsgált gumicukorkák mesterséges színezékeket nem tartalmaztak a termékek jelölése alapján, melyet a laborvizsgálatok is alátámasztottak.
A gumicukorkák ízének kialakításához különböző étkezési savakat használtak fel, citromsavat, almasavat és tejsavat. A felhasznált savszabályozó anyagok a technológia során befolyásolják a gélképződés folyamatát is. A laboratóriumi vizsgálat során 0,93-2,14 m/m százalék savtartalmat mértek.
Színük és formájuk mellett a gumicukrok csomagolása sem elhanyagolható szempont. Sőt! Vásárláskor sokszor döntünk a zacskó és a csomagoláson szereplő állítások alapján. A vizsgálat során kiderült, hogy több termékspecifikációban olyan összetevők szerepeltek, amit a termék csomagolóanyagán nem tüntettek fel. A 20 termékből 8 termék esetében a jelölési hibák miatt hatósági eljárás indult, mind a 8 termék esetében élelmiszer-ellenőrzési bírság kiszabására számíthatnak az érintettek.

A kóstolás eredményei

A kedveltségi kóstolás során a gumicukrok alakját, külső megjelenését, színét, illatát, ízét és az állagát vizsgálták a szakemberek. A legfontosabb az íz lett, majd az állag, amit az illat követett és végül a szín és a külső megjelenés számított. A gumicukrok alakjánál fontos szempont, hogy azok egyenletes nagyságúak, ép szemek legyenek. Külső megjelenése, színe alapján megvizsgáltuk, hogy a cukorka színe tetszetős, nem foltos, nem repedezett, illetve a termék színénél, a színezés összhangban van-e az ízesítéssel. A cukorkák állaga akkor jó, ha azok rugalmasak jól rágható (keményebb vagy lágyabb, nyújthatóbb) állagúak.
A tesztelőknek külsőre és színre a Haribo Happy Cherries gyümölcsízű gumicukor tetszett a legjobban. Illatnál fontos szempont volt, hogy az kellemes, tiszta, ízesítésre utaló, minden idegen illattól mentes legyen. Legkellemesebb illatúnak a TESCO Value jelly shapes vegyes gyümölcsízű gumicukorkáját tartották. Az íznél fontos volt, hogy ne legyen túl gyenge aromájú, de túlízesített sem. A legmagasabb pontot a Németországban gyártott HARIBO Goldbären Gyümölcsös gumicukor kapta.
A részletes vizsgálati eredmények itt láthatók.

Értékelje a cikket!

Glamour 2Szék

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+15, +20 °C
Minimum:
+9, +14 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt sokfelé marad erősen felhős az ég, több helyen alakulhat ki zápor, helyenként zivatar.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag