Nagy bacon-teszt: romlott terméket is találtak

Legújabb terméktesztjükben a szeletelt bacon került a Nébih asztalára. Ellenőrizték az üzemeket, majd laboratóriumban is vizsgálták a termékeket, ahogy a hivatalos érzékszervi bírálat és a kedveltségi kóstolás sem maradt el.

Talán sokan nem gondolják, de a bacon élelmiszerbiztonsági szempontból kockázatos terméknek számít. Az előállítási technológia, a szeletelés-csomagolás, valamint a késztermék magas vízaktivitása - ami kedvező a baktériumok szaporodása szempontjából - főleg a gyorspácolt termékeknél - mind potenciális élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentenek. Ahhoz hogy az élelmiszer biztonságossága minél magasabb fokú legyen, az ilyen termékek előállítása során szigorú követelményeknek kell megfelelni.
A Nébih legutóbbi terméktesztjében 14 füstölt, nyers, szeletelt terméket vizsgált. 4 termék esetén felmerült a gyanú, hogy nem felelnek meg a Listeria monocytogenes baktériumra vonatkozó előírásnak. A gyanú nem igazolódott be, vagyis a kérdéses termékek megfeleltek az élelmiszerbiztonsági követelményeknek, így emiatt a hatóság nem indított eljárást az előállítókkal szemben. Nagyon fontos kiemelni, hogy több gyártó is feltünteti a fogyasztóknak szóló ajánlásként a csomagoláson, hogy a termék csak alapos sütés-főzés (hőkezelés) után fogyasztandó, ami hatékony módja a lisztéria baktériumok elpusztításának.

A nem szakszerűen kivitelezett hagyományos füstölés során policiklikus aromás szénhidrogének (PAH-ok) is kerülhetnek a termékekbe, így szúrópróba-szerűen négy előállítónál a termékek PAH-tartalmát is ellenőrizték. Az eredmények minden esetben megfelelőek voltak.

Ajánlatos a bacon szalonnát fogyasztás előtt hőkezelni, hogy a Listeria monocytogenes baktérium esetleges jelenléte ne okozhasson megbetegedést szervezetünkben

Ajánlatos a bacon szalonnát fogyasztás előtt hőkezelni, hogy a Listeria monocytogenes baktérium esetleges jelenléte ne okozhasson megbetegedést szervezetünkben

Az előállítók ellenőrzése során a csomagolóanyagokból is történt mintavétel. Vizsgálták a csomagolóanyag kioldódását és élelmiszerbe való bekerülését. Megnyugtató hír, hogy valamennyi csomagolóanyag biztonságos volt. Ellenőrizték a termékek csomagolásán található jelölést is. Vizsgálták többek között a megnevezést, összetételt, a pácolás során használt adalékanyagok felhasználását. Mindössze egy termék felelt meg maradéktalanul a jelölési előírásoknak. A többi esetben kisebb jelentőségű hibák fordultak elő, mint például nem megfelelően tüntették fel a tápértéktáblázatot, ami egyelőre nem kötelező, de ha alkalmazzák, akkor annak pontosnak kell lennie.

Az egyik termék a laboratóriumi vizsgálat során romlottnak bizonyult, ezért a hatóság megtiltotta a termék forgalomba hozatalát, valamint elrendelte a kereskedelemből történő visszahívását és megsemmisítését. Az előállító élelmiszer-ellenőrzési bírságra számíthat. Természetesen ennek a terméknek a kedveltségi vizsgálatára nem került sor.

Összesen 13 bacon sült változatát kóstolták szakértő és laikus vendégek. Pontozták a termékek ízét, állományát, illatát, színét és külső megjelenését. A legkedveltebb a Família szeletelt bacon lett, míg másodikként a Belje bacon szalonna baranyai termék végzett, harmadikként a Premium bacon zárt.

A bacon a sertés bőr nélküli, kicsontozott császárszalonna részéből készül. Előállítása során különböző pácolási, érlelési és füstölési, esetenként hőkezelési szakaszokon megy keresztül. A bacon termékek különböző típusokba sorolhatóak. Pácolás alapján megkülönböztetünk gyorspácolt, illetve hagyományos pácolással készült termékeket. A füstölt íz füstaroma, folyékony füst, illetve hagyományos füstölés alkalmazásával érhető el. Gyártási technológia alapján a termékek nyers vagy főtt változata különböztethető meg.Mire figyeljünk mindenképpen?

Ajánlatos a bacon szalonnát fogyasztás előtt hőkezelni, hogy a Listeria monocytogenes baktérium esetleges jelenléte ne okozhasson megbetegedést szervezetünkben. A csomagolásra éppen ezért továbbra is érdemes figyelni, hiszen a gyártók jellemzően jelzik is, hogy - jelen esetben - termékük hőkezelést követően fogyasztható.

A védőgázas és vákuumos csomagolású termékeknél is figyelni kell arra, hogy azt vegyük le a polcokról, amelynek fóliája feszes - vákuumcsomagolt termékek esetén ráfeszül a termékre -, csomagolása nem sérült, mert így a benne levő termék a fogyaszthatósági vagy minőségmegőrzési időn belül biztonságosan felhasználható. A sérült csomagolású terméket pedig semmiképp ne vásároljuk meg, mert az komoly élelmiszerbiztonsági kockázatot rejt magában.

Értékelje a cikket!

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+10, +17 °C
Minimum:
0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt a ködfoltok zsugorodnak, feloszlanak, a napsütés hatására gyorsan melegszik a levegő.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag