Nagy bacon-teszt: romlott terméket is találtak

Legújabb terméktesztjükben a szeletelt bacon került a Nébih asztalára. Ellenőrizték az üzemeket, majd laboratóriumban is vizsgálták a termékeket, ahogy a hivatalos érzékszervi bírálat és a kedveltségi kóstolás sem maradt el.

Talán sokan nem gondolják, de a bacon élelmiszerbiztonsági szempontból kockázatos terméknek számít. Az előállítási technológia, a szeletelés-csomagolás, valamint a késztermék magas vízaktivitása - ami kedvező a baktériumok szaporodása szempontjából - főleg a gyorspácolt termékeknél - mind potenciális élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentenek. Ahhoz hogy az élelmiszer biztonságossága minél magasabb fokú legyen, az ilyen termékek előállítása során szigorú követelményeknek kell megfelelni.
A Nébih legutóbbi terméktesztjében 14 füstölt, nyers, szeletelt terméket vizsgált. 4 termék esetén felmerült a gyanú, hogy nem felelnek meg a Listeria monocytogenes baktériumra vonatkozó előírásnak. A gyanú nem igazolódott be, vagyis a kérdéses termékek megfeleltek az élelmiszerbiztonsági követelményeknek, így emiatt a hatóság nem indított eljárást az előállítókkal szemben. Nagyon fontos kiemelni, hogy több gyártó is feltünteti a fogyasztóknak szóló ajánlásként a csomagoláson, hogy a termék csak alapos sütés-főzés (hőkezelés) után fogyasztandó, ami hatékony módja a lisztéria baktériumok elpusztításának.

A nem szakszerűen kivitelezett hagyományos füstölés során policiklikus aromás szénhidrogének (PAH-ok) is kerülhetnek a termékekbe, így szúrópróba-szerűen négy előállítónál a termékek PAH-tartalmát is ellenőrizték. Az eredmények minden esetben megfelelőek voltak.

Ajánlatos a bacon szalonnát fogyasztás előtt hőkezelni, hogy a Listeria monocytogenes baktérium esetleges jelenléte ne okozhasson megbetegedést szervezetünkben

Ajánlatos a bacon szalonnát fogyasztás előtt hőkezelni, hogy a Listeria monocytogenes baktérium esetleges jelenléte ne okozhasson megbetegedést szervezetünkben

Az előállítók ellenőrzése során a csomagolóanyagokból is történt mintavétel. Vizsgálták a csomagolóanyag kioldódását és élelmiszerbe való bekerülését. Megnyugtató hír, hogy valamennyi csomagolóanyag biztonságos volt. Ellenőrizték a termékek csomagolásán található jelölést is. Vizsgálták többek között a megnevezést, összetételt, a pácolás során használt adalékanyagok felhasználását. Mindössze egy termék felelt meg maradéktalanul a jelölési előírásoknak. A többi esetben kisebb jelentőségű hibák fordultak elő, mint például nem megfelelően tüntették fel a tápértéktáblázatot, ami egyelőre nem kötelező, de ha alkalmazzák, akkor annak pontosnak kell lennie.

Az egyik termék a laboratóriumi vizsgálat során romlottnak bizonyult, ezért a hatóság megtiltotta a termék forgalomba hozatalát, valamint elrendelte a kereskedelemből történő visszahívását és megsemmisítését. Az előállító élelmiszer-ellenőrzési bírságra számíthat. Természetesen ennek a terméknek a kedveltségi vizsgálatára nem került sor.

Összesen 13 bacon sült változatát kóstolták szakértő és laikus vendégek. Pontozták a termékek ízét, állományát, illatát, színét és külső megjelenését. A legkedveltebb a Família szeletelt bacon lett, míg másodikként a Belje bacon szalonna baranyai termék végzett, harmadikként a Premium bacon zárt.

A bacon a sertés bőr nélküli, kicsontozott császárszalonna részéből készül. Előállítása során különböző pácolási, érlelési és füstölési, esetenként hőkezelési szakaszokon megy keresztül. A bacon termékek különböző típusokba sorolhatóak. Pácolás alapján megkülönböztetünk gyorspácolt, illetve hagyományos pácolással készült termékeket. A füstölt íz füstaroma, folyékony füst, illetve hagyományos füstölés alkalmazásával érhető el. Gyártási technológia alapján a termékek nyers vagy főtt változata különböztethető meg.Mire figyeljünk mindenképpen?

Ajánlatos a bacon szalonnát fogyasztás előtt hőkezelni, hogy a Listeria monocytogenes baktérium esetleges jelenléte ne okozhasson megbetegedést szervezetünkben. A csomagolásra éppen ezért továbbra is érdemes figyelni, hiszen a gyártók jellemzően jelzik is, hogy - jelen esetben - termékük hőkezelést követően fogyasztható.

A védőgázas és vákuumos csomagolású termékeknél is figyelni kell arra, hogy azt vegyük le a polcokról, amelynek fóliája feszes - vákuumcsomagolt termékek esetén ráfeszül a termékre -, csomagolása nem sérült, mert így a benne levő termék a fogyaszthatósági vagy minőségmegőrzési időn belül biztonságosan felhasználható. A sérült csomagolású terméket pedig semmiképp ne vásároljuk meg, mert az komoly élelmiszerbiztonsági kockázatot rejt magában.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +32 °C
Minimum:
+14, +19 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt többször erősen megnövekszik a felhőzet, ezekből szórványosan várható zápor.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag