Kávé és beszélgetés - hogyan és miért fonódtak így össze?

HáziPatika

A kávézás szokása nagyjából négyszáz éve jelent meg Európában, és azóta is töretlenül összefonódik az elmélyült beszélgetéssel.

A kávé termesztésének és a belőle készített ital fogyasztásának szokása az Arab-félszigeten kezdte meg világhódító útját a 15-16. században. Az emberek már ekkor és ezen a területen sem csak otthonaikban fogyasztották a kávét, hanem a Közel-Kelet megannyi nyilvános kávéházában is, amelyek a korban hallatlan népszerűségre tettek szert. A kuncsaftok sokféle tevékenységnek hódoltak ezekben a korai kávéházakban: zenét hallgattak, sakkoztak, tudomást szereztek a friss hírekről - és persze elmélyült beszélgetéseket is folytattak egymással, méghozzá szabadabban, kötöttségektől mentesebben, mint az élet egyéb akkori színterein. A kávéházak így hamar az információcsere leglényegesebb helyszíneivé váltak - nem véletlenül nevezték őket a "bölcsek iskoláinak" is.

kávéház, kapcsolatok

Az "egypennys egyetem"

A 17. századtól aztán Európában is elterjedt a fekete ital és vele együtt a kávézáshoz kapcsolódó szokások is. Angliában, Ausztriában, Franciaországban, Németországban és Hollandiában a kávéházak nagyon hamar meghonosodtak, és a városok, települések legfontosabb közösségi helyszíneivé, a kommunikáció alapvető tereivé váltak. Ez a folyamat párhuzamosan zajlott az újságnyomtatás és -terjesztés fejlődésével, és az akkoriban megszülető, új típusú nyilvánosság csak még jobban megerősítette kávézás és beszélgetés kapcsolatát.

Fejfájás ellen kávé?

A magyar lakosság 90%-a tapasztalt már élete során fejfájást, 40-50%-a pedig rendszeresen szenved tőle. A gyakorta fellépő kísérő tünetek mint a hányinger vagy aszédülésmég elviselhetetlenebbé teszik ezeket a kínzó perceket. Ilyenkor a legkézenfekvőbb egy fájdalomcsillapító, kóla vagy kávé elfogyasztása, ezek azonban sokszor nemhogy enyhítenék, de felerősítik a fájdalmat. Néhány praktikával azonban jó eséllyel búcsút inthetünk a fejünk környékén keletkező kellemetlen érzésnek!

Mivel az újságok révén a hírek a korábbinál sokkal gyorsabban és rendszeresebben terjedtek, mindig volt mit megbeszélni a gőzölgő csészék felett - már persze a magánélet minden korban oly lebilincselő viharain túl. Lényeges szempont volt, hogy a kávéházakban olvasni is lehetett - ha máshol nem, ott biztosan át lehetett lapozni az újságokat.

Angliában például mindezek nyomán annyira alapvetővé vált kávé és beszélgetés kapcsolata, hogy elterjedt az "egypennys egyetem" kifejezés: ennyi volt ugyanis az ára egy bögre kávénak, amellyel valaki a képzeletét megsarkantyúzó társalgásba foghatott egy másik kávéfogyasztóval.

A kávé ugyanis, tudjuk jól, élénkíti a szellemet, ezért tökéletes kötőanyagnak bizonyult már évszázadokkal ezelőtt is beszélgetésekhez, és ez alapvetően azóta sem változott. Nem véletlen például az sem, hogy a felvilágosodás forradalmi gondolatai éppúgy kávéházakban (is) forrták ki magukat, ahogy az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc kezdetének egyik központi helyszíne is egy kávéház - a Pilvax - volt.

Egy kiadós kávézás haszna

Persze, a kávézás nemcsak a nagy, történelemformáló eszmékhez illik ennyire természetesen. Mivel a kávé legtöbbször melegen feltálalt ital, fogyasztása az otthonosság, a befogadás légkörét teremti meg, és bár a benne lévő koffein miatt stimuláló, nem ajz fel túlságosan (mint például azok az italok, amelyeket hagyományosan a kocsmákban szolgálnak fel), így az ital élvezői nem törik meg a helyzet alapvető intimitását. A kávé segíti a koncentrációt akár a munkában, akár egy társalgás során, márpedig mindenki örül, ha ténylegesen odafigyelnek rá, miközben beszél valamiről. A kávé ugyanakkor azok számára is remek lehetőséget biztosít, akik szeretik átgondolni válaszaikat, hiszen a kávéscsésze szájukhoz emelésével, a kortyolásokkal időt nyerhetnek maguknak.

Ráadásul olyan kísérleteket is végeztek már a kávézással kapcsolatban, amely nem az ital egyénre gyakorolt hatását vizsgálta, hanem azt, hogy a társas érintkezésben milyen eredménye lehet a közös kávéfogyasztásnak. Az eredmények szerint az ilyenkor kialakuló eszmecserék élénkebbek, fókuszáltabbak lettek, ráadásul több tag is bekapcsolódott a beszélgetésbe a csoportból, mint abban az esetben, amikor a jelenlévők nem fogyasztottak kávét. Vagyis a meghitt baráti beszélgetések mellett érdemes lehet a nagyobb munkahelyi vagy családi tanácskozásokat is összefűzni egy kiadós kávézással.

Értékelje a cikket!

Kedves Dr. nő! Egy anyuka vagyok két kicsi gyerekkel(3,5 és 2 évesek),jelenleg még itthon. A férjem vezető pozícióban dolgozik 5 órakor indul és álltában 18.30-19.00 körül ér haza. Borzasztóan kimeríti a munkája szellemileg, mikor hazaér sem tud kizökkenni a napi körforgásból,sokszor kiszalad jegyzettel és látom rajta,hogy nincs velünk.Feszült és nincs türelme.Van mikor tejesen kiborul,ha nem úgy történik valami ahogy ő képzeli.Nagyon rendszeres ember.Képes a hétvégéket is betáblázni,hogy hasznosan töltsük az időt. Hozzáteszem én is elfáradok a nap végére a két picitől és mi ugye ekkor találkozunk. Van mikor a kettőnk türelmetlensége csattan egy viharban.Az a kérdésem,hogy a férjem hozzáállása a munkához normális-e,vagy lehetne segíteni önmagán(ez genetikai adottság). Esti órákra mit javasol amitől nem csattanna a feszültség. köszönöm előre is válaszát.

Kedves Kérdező! Nagyon pontosan leírja a férje beállítódását, és a sotrokból az derül ki, hogy ettől részben szenved - hogyan változtathatna, részben büszke rá, hogy felelősség teljes, munkaszerető. Azt javaslom, ne a változtatás körül keres...

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+27, +32 °C
Minimum:
+14, +19 °C

Hazánkban szombaton délelőtt erősen vagy közepesen felhős lesz az ég, a Dunántúlon többfelé várható zápor, zivatar.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag