Hogyan járult hozzá a kávézás a forradalomhoz?

A kávéházak a 18. században az európai polgárosodás bölcsőjéül szolgáltak, így bár közvetve ugyan, de fontos szerepet játszottak a francia forradalom kitörésében is. Mivel járult hozzá a kávéházi kultúra a szabadság eszméjének terjedéséhez?

Ugyan nem konkrétan egy kávéházból indultak megostromolni a Bastille-t 1789. július 14-én a franciák, mint ahogy nálunk a márciusi ifjak a Pilvaxból, mégis volt szerepük a kávéházaknak a francia forradalom kitörésében.

17 meglepő tény a kávéról

Hol nyílt Európa első kávéháza, ki találta fel a kávédarálót, és hol számított válóoknak, ha nem kapott a nő elég kávét? Valószínűleg Olaszországra vagy Brazíliára tippelt volna, de nem! A kávét és a kávékultúrát ünneplő kezdeményezés Japánból indult el. További érdekességekért kattintson!

A kávéivás elterjedése a 18. században Európában és csakhamar nálunk is az étkezési szokások kifinomodásához vezetett. Miután a kávé a szellemet frissíti, társaságban élvezhető leginkább. Ám a gondolatok gyors csapongása, az élénk képzelet nemcsak társaságot kíván, de idő- és helyigényes is. A kávéházakat keleten a 16. századtól "mekteb muharribin"- nek, vagyis a vitatkozás iskolájának, vagy "mekteb-i-irfán"-nak, a bölcsek iskolájának nevezték. Innen ered, hogy a kávét egykor a "bölcsek bora", de méginkább a "szellem itala" néven is emlegették.

A városok polgári társadalma és részben az arisztokrácia életmódja magyarázza azt a tényt, hogy a kávéházak elszaporodása, valamint a bennük megtalálható jellegzetes szórakozási lehetőségek iránti kereslet leginkább a polgárosodó nagyváros képéhez volt kapcsolható. Az európai polgárosodás és a kávéházak ugyanis egymással karöltve fejlődtek mindenütt. A gombamód szaporodó kávéházak Kelet-Közép-Európa e táján egyúttal az angol klubok és a francia irodalmi szalonok szerepét is pótolták.

A forradalmat megelőző filozófiai áramlatok, a felvilágosodás eszméi erősen köthetők a párizsi kávéházakhoz, mert itt zajlottak azok a szellemi viták, melyek a Nagy Enciklopédiához, az embert, az emberi képességeket, jogokat és lehetőségeket magasztaló mű megírásához, majd később az uralkodó osztály megdöntéséhez vezettek.

Az 1686-ban nyílt és azóta is működő, Café Procope a XVIII és XIX. századi irodalmi és filozófiai élet központja volt. Egyes források szerint Benjamin Franklin, egy itteni asztalnál dolgozott az Egyesült Államok Alkotmányán, Voltaire asztalát pedig kis réztábla is jelzi.

A francia kávéházak az irodalmi élet központjai voltak

A francia kávéházak az irodalmi élet központjai voltak


Sok híres francia író kávéval tartotta ébren magát munka közben, Honoré de Balzac az Emberi színjáték című műve írása közben több ezer csésze kávét ivott meg, Voltaire is arról hírlik, hogy naponta 5 csésze kávét fogyasztott.

Álljon itt egy olyan recept, melyet előszeretettel isznak manapság is Franciaországban, mi pedig itthon is elfogyaszthatunk a szabadság tiszteltére és a forradalmárok emlékére július 14-én:

Vaníliás-mandulás café croquant


Hozzávalók:

  • 1 adag kávé
  • 1 gombóc vaníliafagylalt
  • Tej
  • Mandulás karamell felaprítva

Elkészítés:

Készítsen el egy kávét (40 ml), majd töltse magas üvegpohárba. Rakjon egy gombóc vaníliafagylaltot a kávéba, habosítsa fel a tejet és tegye a tetejére, majd szórjon aprított mandulás karamellt a hab tetejére.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+27, +33 °C
Minimum:
+16, +21 °C

Hazánkban hétfon délelőtt a Dunántúlon és a középső tájakon többfelé számítani kell záporra, zivatarra.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag