Eltérő étrend az ideális a férfiaknak és a nőknek

A legújabb kutatások rámutatnak arra, hogy a férfi és a női nem számára eltérő az ideális étrend, mely mellett hosszabb életük lesz és jobb megtermékenyítőképességgel rendelkezhetnek.

 

 

Táplálkozásunk jelentős mértékben befolyásolja az élettartamunkat és hozzájárul a termékenység ideális feltételeihez. Ez a két nemben természetesen különböző étrendet kíván. "Az ideális étrend megválasztása egyénre szabott, függ a nemtől és attól, hogy melyik reprodukciós életszakaszban vagyunk. Például más a kismama és a változó korban lévő nő számára a megfelelő" - mondta el a New Souh Wales-i Egyetem evolúciós kutatási központjának igazgatója, Rob Brooks professzor.


"Nem feltétlenül fedezi az igényeinket az az étel, amit éppen megkívánunk" - hangsúlyozták a kutatók. A Current Biology hasábjain megjelenő cikkben az ausztrál tücskök vizsgálata során arra derült fény, hogy a lehető leghosszabb élettartam magas szénhidrát és alacsony fehérje tartalmú étrend mellett volt megfigyelhető. A szénhidrát-fehérje egyensúly optimális értéke a termékenység szempontjából azonban drámai különbségeket mutatott a nemek között. A hímek 8:1 szénhidrát/protein arány mellett a legtermékenyebbek, míg a nőstények számára az ideális szaporodási körülmények 1:1 arányú szénhidrát-fehérje bevitel mellett érhetők el. Ha szabadon dönthettek az állatok arról, hogy miből mennyit esznek, azaz azt ették, amit megkívántak, akkor a nőstények csak kevéssel több fehérjét fogyasztottak, mint a hímek. Ez azt jelenti, hogy mind a hímek mind a nőstények a hosszú élettartamot, valamint az ideális szaporodási körülményeket teremtő megfelelő étrendek közül egy átmeneti megoldást választottak. "Ez a köztes út, mint arany középút viszont távol áll az ideálistól".


Hogy mit is jelent ez ránk, emberekre vonatozóan? Nyilvánvalóan nálunk a férfi-nő közti különbség még árnyaltabb, mint a tücsköknél. Tudjuk, hogy más-más étrend szükséges az egyes nemeknél és a különböző reprodukciós életszakaszokban. "Mindez azt eredményezi, hogy akárcsak a tücskök, a táplálkozásban mi is kompromisszumot kötünk, és az igényeink, a lehetőségeink, valamint az ízlésünk által meghatározott lehetőségek között mozog, hogy éppen mit is eszünk."
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-1, +4 °C
Minimum:
-6, -1 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt változaón felhős lesz az ég, a Dunántúlon helyenként alakulhatnak ki hózáporok, gyenge havazás, az ország más részein nem várható csapadék.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag