Élelmiszerek, melyekkel baj van

HáziPatika

Megjelent a RASFF éves jelentése, melyből kiderül, milyen élelmiszerek miatt aggódtunk tavaly.

Melyek a kockázatos élelmiszerek?

Összesen 141 magyar előállítású termék miatt érkezett 2016-ban bejelentés az EU élelmiszer-biztonsági riasztási rendszerébe (RASFF) - derül ki a szervezet éves jelentéséből. Ami az EU egészét illeti, tavaly 2993 bejelentés jelent meg a RASFF-on, ezeknek a 88 százaléka kötődött kockázatos élelmiszerekhez, a maradék pedig a nem megfelelő minőségű takarmányokra vonatkozott. A számok nem változtak jelentősen az elmúlt évekhez képest - írja közleményében a Nébih. A riasztások száma ennél jóval alacsonyabb volt: 847 esetben kellett ezt elrendelni.

Vannak veszélyes anyagok élelmiszerekben?

Egyre többen keresik az egészséges élelmiszereket a boltok polcain, arról azonban sok esetben megoszlanak a vélemények, hogy mi is minősül annak. Napjaink élelmiszerfogyasztója számos, gyakran egymásnak ellent mondó információra alapozva kell válogatniuk. Az élelmiszerek előállítása során alkalmazott technológiai megoldások mellett azok összetevői is gyakran a média, és ezáltal a fogyasztók fókuszpontjába kerül.

RASFF nébih egészséges élelmiszerek élelmiszerek táplálkozás egészséges táplákozás, Fertőzött tojást, sajtot és gyümölcsöt is találtak
Fertőzött tojásra, sajtra és gyümölcsre is érkezett bejelentés

Ezekkel az élelmiszerekkel van baj

Uniós szinten a legtöbb probléma a gyümölcsökkel és zöldségekkel, a mogyoró- és diófélékkel, a halakkal és halászati termékekkel, valamint az étrend-kiegészítőkkel és egyéb speciális célú élelmiszerekkel kapcsolatban mutatkozott. Az esetek nagy részében a patogén mikroorganizmusok (elsősorban baromfi- és hústermékekben), a mikotoxinok (főleg aflatoxin), a növényvédőszer-maradékok, a nehézfémek, valamint a nem jogszerűen alkalmazott összetevők okozták a veszélyt - írja a jelentésre hivatkozva a hvg.hu.

Az előző évben a jelentős területet, illetve sok tagállamot érintő esetek között szerepelt például az E. coli szennyezett román sajt vagy a szalmonellával fertőzött lengyel tojás ügye. Magyarországon előállított termékkel kapcsolatosan 24 esetben merült fel élelmiszerbiztonsági probléma, amely csupán 0,8%-a a 2016-ban dokumentált összes RASFF-riasztásnak. Magyarországról egyébként összesen 20 eredeti bejelentés (tehát nem egy korábbi folytatása) érkezett a rendszerbe.

Magyarországon sem annyira a zöldségekkel vagy gyümölcsökkel volt inkább probléma. Itthon leginkább az étrend-kiegészítők és különleges táplálkozási célú élelmiszerek, gabona- és pékáru termékek, valamint a baromfihús és egyéb baromfitermékek tekintetében adódott gond.

Az esetek több mint harmadában a határellenőrzésnél bukkantak a problémára, 32 százalékban pedig piaci ellenőrzéseken derült fény ezekre. Fogyasztói panasz csupán az esetek négy százalékában volt a riasztás forrása, azételmérgezésszerencsére ennél is kisebb arányban, az összes eset 2 százaléka, 50 eset kezdődött ezzel.


További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
-2, +3 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban hétfon délelőtt többnyire borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag