Egészségügyi innovációs zrt. Pécsett

Cégbírósági bejegyzés előtt áll a Pécsi Egészségipari Innovációs Központ létrehozására alapított zrt.
Az éppen cégbejegyzés alatt álló zártkörű részvénytársaság (zrt) - amelynek programját a Pécs Fejlesztési Pólus egyik legfontosabb beruházását jelenti - egy multifunkcionális egészségipari innovációs bázist hoz létre a pécsi ipari parkban. A kilenc alapító tag között található a pécsi egyetem orvos kara, a baranyai kereskedelmi és iparkamara, a biotechnológiai innovációs bázis, az innovációs és technológiai fejlesztési központ valamint a pécsi ipari park.
A Pécsi Egészségipari Innovációs Központ (PEIK) feladata, hogy hidat képezzen a piaci igényeken alapuló termékfejlesztés és az azzal párhuzamosan futó kutatás között, szem előtt tartva a gyártói és forgalmazói megrendeléseket. Ezen felül a PEIK vállalja a piac szondázását, a pályázati lehetőségek felkutatását, a cégen belül futó tudományos programok finanszírozási hátterének biztosítását. További feladata, hogy tömörítse azokat a városban illetve a régióban egymástól elszigetelten működő vállalkozásokat, amelyek az egészségügyi alapkutatásokra épülve alkalmazási fejlesztéseket végeznek.
Az egészségipari bázis négy fontos szakmai terület munkáját kívánja hatékonyabbá tenni, ezek a humán gyógyításhoz, a gyógyszerfejlesztéshez, a neurobiológiai kutatásokhoz és a táplálkozástudományhoz kötődnek. A felsoroltak között meghatározó helyen a biotechnológia áll, amelynek keretében a diagnosztika, a genetikailag módosított sejtvonalak és transzgén laboratóriumi állatmodellek, valamint a 3D szövet és szervkultúrák segítségével végzett fejlesztések megvalósítása a cél.
A beruházás másik fontos szelete a farmakológia, amely a Regionális Egyetemi Tudásközpont eredményeinek hasznosításán túl más gyógyszergyártók által támasztott kutatás-fejlesztési igények kiszolgálását is ellátja majd. Jelentős szerepet kap a neurobiológia és a táplálkozástudomány fejlesztése. Az egészségipari központ tevékenységének negyedik fontos állomása az implantátum, műszer és eszközfejlesztés területe.
Ugyancsak az ipari parkban kap helyet az orvoskarhoz tartozó In Vivo Kísérletes Sebészeti Intézet egységei, amelyek funkciója az lesz, hogy lehetőségeik szerint erősítsék a PEIK már meglévő oktatási, kutatási és fejlesztési pozícióit.
A közös infrastruktúrába szervezett egészségügyi fejlesztés - amely szoros partnerséget kötött a gazdasággal -, akár évtizedekre meghatározhatja a térség fejlődését, annak dinamikáját, állítja Síkfői Tamás, a pécsi kereskedelmi és iparkamara titkára. Hasonlóan derűlátó véleményt fogalmazott meg a zártkörű részvénytársaság nemrég kinevezett igazgatója, Hoffbauer József is.
Az igazgató véleménye szerint a tervezett fejlesztéseket - amelyek költsége mintegy hétmilliárd forint - uniós forrásból kívánják megvalósítani, ám a pályázható összeg 35 százalékát a cégnek önerőből kell majd előteremtenie. Az integrált program iránt már olasz, spanyol és francia befektetők is érdeklődőknek.
2007-08-14 11:11
Forrás: Weborvos E.É.
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-1, +4 °C
Minimum:
-5, +1 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a Dunántúlon csökken a felhőzet, helyenként a nap is kisüt.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag