Egészségtelen? Sebaj, csak ízletes legyen!

A mozgásra jobban, a helyes táplálkozásra kevésbé figyel oda a magyar családok többsége. A fiatalok és felnőttek aktívan keresik a hiteles forrásból származó információkat egészségük megőrzése érdekében. A legtöbben családi vagy baráti körből tájékozódnak, és csak másodsorban fordulnak szakemberhez - állítja a Nestlé Életmód Központ legújabb felmérése.
A Nestlé Életmód Központ legfrissebb felmérése szerint - közel félezer, 20 és 60 év közötti felnőttet kérdeztek meg- a rendszeres testmozgás egyre több családban válik a mindennapok részévé. A 80 százalékban női válaszadók egyharmada 45-60 percet mozog naponta. A megkérdezettek 15 százaléka naponta, 25 százaléka hetente többször, míg 16 százaléka hetente egyszer sportol. Az egyáltalán nem sportolók aránya 15 százalék. A válaszadók házastársának csupán 32 százaléka jár el naponta vagy hetente mozogni, ami a férfiak alacsonyabb sportolási hajlandóságát jelzi. Jóval kedvezőbb képet mutat a gyerekek hozzáállása a sporthoz: 14 százalékuk naponta, 22 százalékuk hetente többször, 8 százalékuk pedig hetente egyszer végez valamilyen testmozgást.
Inkább ízletes legyen, mint egészséges
A kiegyensúlyozott táplálkozás azonban még az aktív életmódot folytatók körében is háttérbe szorul. A válaszolók csupán 31 százalékánál szempont a vásárlásnál, hogy az élelmiszer egészséges legyen. Egy ötös skálán mérve a legtöbben kevésbé (3) vagy alig (2) fordítanak figyelmet a helyes táplálkozás szabályaira, a válaszadók 6 százaléka pedig egyáltalán nem törődik azzal, mi kerül a tányérra. Az étkezési szokások a következőképpen alakulnak: a napi háromszori étkezést a válaszadók 45 százaléka választja. Jóval kevesebb, 20-20 százalék azok aránya, akik naponta négyszer, illetve ötször ülnek le az étkezőasztalhoz. Fő étkezésnek a legtöbben - 40 százalék - a vacsorát jelölték meg, a reggeli pedig a megkérdezettek 60 százalékánál képezi a nap fontos részét.
"A magyar lakosság körében súlyos probléma az elhízás, ebben a helytelen táplálkozási szokásoknak és a mozgásszegény életvitelnek egyaránt szerepe van" - magyarázta a kutatás eredményeit Szűcs Zsuzsanna dietetikus, aki szerint kis odafigyeléssel azonban sokat javíthatunk egészségi állapotunkon. Vásárláskor például hasznos elolvasni az élelmiszerek címkéjét, amelyek fontos információval szolgálnak a termék összetételéről, tápértékéről. A munkahelyen vagy otthon már azzal egészségesebbé tehetjük étkezéseinket, ha rizs- vagy sültkrumpli helyett zöldségköretet vagy salátát választunk, a habos süteményeket pedig hűsítő, friss gyümölcsökre cseréljük.
Táplálkozási tanácsadóink a barátaink
A megkérdezettek többsége aktívan keresi az életmóddal kapcsolatos információkat. A nemzetközi trendeknek megfelelően a magyarok ezen a területen is leginkább (58 százalék) ismerőseiktől, családtagjaiktól, barátaiktól tájékozódnak. Szakemberhez - háziorvoshoz, dietetikushoz, védőnőhöz - a megkérdezettek 45 százaléka fordul tanácsért. A leggyakoribb hírforrás az ismerősök után az internet, amelyet a TV- és rádiócsatornák, végül a magazinok követnek. Az információkkal kapcsolatban a megkérdezettek a mindennapokban használható, személyre szabott tanácsokat, a független szakértői vizsgálatok eredményeinek publikálását és a rendszeres tájékoztatást tartják értékesnek.
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+16, +25 °C
Minimum:
+8, +13 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt sok lesz felettünk a felhő, de említést érdemlő csapadék nem valószínű.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag