Duracell-gyerekből lusta kamasz?

Kiss Éva

Az óvodás, kisiskolás gyerekek energiái kimeríthetetlennek tűnnek, mintha a reklámbeli tartós elem táplálná őket. A kamaszok ellenben sokszor enerváltak, fáradékonyak, kedvetlenek. A megfelelően összeállított étkezés segíthet ezen.

Növekszenek, gyarapodnak, változnak

A serdülőkor egy intenzív növekedési és fejlődési szakasz, amely a felnőtté válást készíti elő. Az élet e szakaszában jelentős fiziológiai és pszichés változások következnek be. Jellemző a csontok és szervek többségének gyors növekedése, a másodlagos nemi jellegek kialakulása, a testösszetétel - a testzsír, az izomzat és a csontrendszer - megváltozása.
A lányoknál többnyire körülbelül két évvel hamarabb kezdődnek el a pubertáskori változások, mint a fiúknál. A lányok testmagassága és testtömege 12,5 éves korban általában még magasabb, mint a fiúké. A pubertáskor utáni gyarapodás azonban a lányoknál kisebb mértékű, mint a fiúknál, így a fiúk 18 éves korukra kb. 10 kg-mal és 13 cm-rel megelőzik a lányokat. A testzsír százalékos aránya a lányoknál rendszerint magasabb, mint a fiúknál.
A testi átalakulásokkal párhuzamosan jelenős pszichés változások is lezajlanak a 10-18 éves korban. Elkezdődik a szülők által rettegett kamaszkor: az önállóságra törekvés, az önérdek-érvényesítés, a szülőktől való leválás időszaka, az önmagára ébredés, az önazonosság-keresés folyamata.
A szülők gyakori tapasztalata, hogy noha a gyermekük kiskorában szinte szakadatlan mozgásban volt, a játékban legalábbis fáradhatatlanak bizonyult, a kamaszkorában azonban gyakran fáradt öregember módjára viselkedik. Pedig testi-lelki aktivitására igen nagy szüksége volna, hogy e nehéz korszak változásait, terheit jól viselje, a rázúduló elvárásoknak, feladatoknak meg tudjon felelni. A kamaszkor speciális életszakaszában különösen fontos a napi energiaszükséglet, és az sem mindegy, hogy milyen tápanyag-összetételű, minőségű élelmiszerek biztosítják ezt a számukra.
A napi tápanyag-szükségletet nagymértékben meghatározza az alapanyagcsere és a fizikai aktivitás.

Kell egy kis energia - de mennyi?

Hogy mennyi az energiabevitel ideális mértéke, arra a szakemberek a testtömeg és a fizikai aktivitás függvényében állítottak össze képleteket.
Lányoknál: 12,2 x testtömeg+746 kcal, fiúknál: 17,5 x testtömeg+651 kcal a helyes érték.
Pl. egy 40 kg-os lány esetében az alapanyagcsere értéke: 12,2 x 40+746=1234 kcal, 40 kg-os fiú esetében: 17,5 x 40+651=1351 kcal.
A napi energiaszükséglet megadásához ezenkívül szükség van még a fizikai aktivitás ismeretére is. A különböző erősségű fizikai aktivitásokhoz különböző faktorszámok tartoznak, amelyekkel ha beszorozzuk az alapanyagcserét, megkapjuk a szükséges energiamennyiséget.
Példaként íme néhány faktorszám, ami a különböző tevékenységek energiaigényét adja meg:
Lányok esetében: az alvás: 1, a séta normál ütemben: 3,4, az irodai munka: 1,7, atlétika: 6,3 szorzót jelent. A fiúk esetében: az alvás: 1, a séta normál ütemben: 3,2, a labdarúgás, atlétika: 6,6 értékű.
Nézzünk egy elképzelt napi időbeosztást:

tevékenységidő (h)faktorszám (fiú)faktorszám (lány)
alvás811
iskolai elfoglaltság
(otthoni tanulás is)
81,61,5
könnyű aktivitás
(állás, ülő aktivitás)
51,61,5
mérsékelt aktivitás2,52,52,2
erős aktivitás (edzés)0,555
összesen:24

Ebből az átlagos napi faktor a lányoknál 1,48, a fiúknál pedig 1,56.
Ha a példánkban 40 kg-os serdülőket vesszük figyelembe, akkor az ő napi energiaigényük ezen adatok alapján könnyen kiszámolható:
Lányok (40kg): 1234 kcal (alapanyagcsere) x 1,48 (átlagos faktorszám) = 1826 kcal
Fiúk (40 kg): 1351 kcal (alapanyagcsere) x 1,56 (átlagos faktorszám) = 2107 kcal

Különösen nagy gondot kell fordítani arra, hogy a tizenévesek táplálkozása mind mennyiségileg, mind minőségileg megfelelő legyen, hiszen ebben a korban meghatározó jelentőségű a hormonrendszer, a csontrendszer, az izomrendszer fejlődése, ami megfelelő tápanyagok nélkül a későbbi "felnőtt" életben egészségügyi problémákhoz vezethet. Serdülőkorban általában rövid idő alatt látványos testi fejlődés, átalakulás megy végbe. Annak megítélésében, hogy ez a fejlődési ütem megfelelő-e, a szülőknek segítséget nyújthat az iskolaorvos, a gyermekorvos, illetve a védőnő.

Csupa csont kamaszok

A táplálékbevitel mennyisége kétféleképpen térhet el a kívánatostól. Az egyik, amikor a fiatal a szükségesnél kevesebb táplálékot fogyaszt, a másik pedig, amikor túlságosan sokat. Az előbbire sajnálatosan gyakori példát szolgáltatnak a tinédzserlányok különféle alternatív táplálkozási formái, mint például a vegetáriánizmus, valamint a divatfogyókúrák. A vegetáriánizmus nemritkán vezet vitamin-, ásványi anyag-, fehérjehiányhoz. A tejet, illetve tejterméket sem fogyasztó vegetáriánusok között gyakran fordul elő kalciumhiány, amelynek következtében a csontrendszer fejlődése elégtelen lesz. Felnőttkorban azonban a csontrendszer már nem fejlődik tovább, vagyis erről a felnőttkor eléréséig kell gondoskodni. A gyermek és serdülőkori elégtelen kalciumbevitel a későbbiekben csontritkulás (osteoporosis) kialakulásához vezethet. Ebben az életszakaszban ajánlott mindkét nemnél napi 1000 mg kalciumbevitel, ami a legegyszerűbben tejjel, illetve tejtermékekkel fedezhető.
Az alábbi táblázat néhány értékes kalciumforrást tartalmaz:

MegnevezésCa tartalom
mg/100 g
élelmiszer
tehéntej, joghurt120
túrók100-400
sajtok400-850
banán110
paraj133
mák968
A média által közvetített "modellalkat" sok fiatal lány álma, és ennek elérése érdekében sokszor bármire képesek. Súlyosabb esetben előfordulhatnak pszichés alapú táplálkozási zavarok is, mint a bulimia és az anorexia nervosa. Az előbbire jellemző a mértéktelen "zabálás", naponta több ezer kcal energiát is képesek magukhoz venni, majd a bűntudat miatt ettől önhánytatással igyekeznek megszabadulni. Ez óriási terhet ró az emésztőrendszerre, és nemegyszer súlyos betegség lesz a következménye. Az anorexiás betegek kövérnek tartják magukat, még akkor is, amikor már csontsoványra lefogytak. Ebben az esetben szinte az összes tápanyag, vitamin és ásványi anyag hiánya kimutatható.
Mindkét esetet komolyan kell venni, a szülőnek ilyenkor nagy felelőssége van, fontos, hogy az erre utaló jeleket időben észrevegye. A gyógyulási folyamat annál rövidebb, minél hamarabb fény derül ezekre a pszichés alapú betegségekre. Mind a bulimia, mind az anorexia megoldása amellett, hogy sok-sok türelmet igényel, orvos, pszichológus, dietetikus bevonását teszi szükségessé.
Alultáplált serdülő esetén a többletenergiát értékes tápanyagokat tartalmazó élelmiszerek, ételek adásával célszerű fedezni. Pékáru ( ami ha lehet teljes kiőrlésű gabonából készüljön), 2,8%-os tej, joghurtok, sajtok, tojás nagyobb mennyiségben szerepelhet az étlapon. Ételeit ilyenkor 20%-os tejföllel, vagy tejszínnel lehet sűríteni.
Hogy mi a teendő túltápláltság, kamaszkori kövérség esetén, arról "Nyakigláb, Csupaháj, Málészáj?" című cikkünkben olvashatnak.

Értékelje a cikket!

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+14, +19 °C
Minimum:
+4, +9 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a gyengén felhős és borult területek egyaránt jelen lesznek, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag