Dundi, tunya iskolások

Kiss Éva

Riasztó eredményeket hozott egy közel kétezer gyerek bevonásával végzett felmérés az iskoláskorúak egészségi állapotáról. A 7-14 évesek közel harmadának vannak súlyproblémái, és többségük egészségtelenül él.

Súlyos gondok

Szerte a világon egyre több ember küzd súlyproblémákkal, életkortól függetlenül. Európában évente 400 ezerrel nő a túlsúlyos, 80 ezerrel az elhízott gyerekek száma! A gyermekkori elhízás a felnőttkori elhízás fokozott kockázati tényezője, vagyis a kövér gyerekek nagy részéből kövér felnőtt lesz, és az elhízott gyermekek felnőttkorukban sokkal veszélyeztetettebbek lesznek a táplálkozással összefüggő megbetegedések tekintetében. Ennél is döbbenetesebb, hogy az elhízáshoz társuló krónikus betegségek közül nem egy - így a cukorbetegség, magas vérnyomás, kóros zsíranyagcsere - már gyermekkorban is megjelenik.
Az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) a Nestlé Hungária Kft. támogatásával reprezentatív felmérést indított a fővárosban a 7-18 évesek egészségi állapotáról és életviteli jellemzőiről.
Az OÉTI szakemberei megállapították, hogy a fiúk mintegy 18 százaléka túlsúlyos, hét százaléka elhízott, míg a lányoknál a túlsúlyosak aránya megközelítően húsz százalék, és az elhízottaké meghaladja a hat százalékot. Kevesebbet foglalkoznak vele, pedig az is egészségi kockázatot jelent, hogy hat százaléknyira tehető a normálisnál soványabbak aránya. A kutatás első szakaszában 1930 fővárosi általános iskolás tanuló táplálkozás-egészségügyi felmérésére került sor. A felmérés második szakaszában, a következő hónapokban a 15-18 évesek táplálkozási szokásait és életmódját tanulmányozzák majd.

Sokatmondó vizsgálati eredmények

A vizsgálat eredménye kimutatta, hogy a felső tagozatos általános iskolások táplálkozásában már jelen vannak a felnőttkorra jellemző szokások: a felnőttekhez hasonlóan nem fogyasztanak elegendő tej- és tejterméket, zöldséget és gyümölcsöt, ezzel szemben az étrendjük túl sok állati fehérjét, zsiradékot, sót és cukrot tartalmaz. Ráadásul a korcsoportra jellemző, hogy szívesen fogyasztanak tésztaféléket és cukrozott üdítőitalokat. Ugyanakkor kedvező változás, hogy a barna kenyerek, gyümölcs- és zöldséglevek emelkedő arányban szerepelnek az iskolások étrendjében. Reményt keltő, hogy ebben az életkorban a táplálkozási szokások még nem rögzülnek hosszú távon, tehát megfelelő oktatás, egészségnevelés, életmód- és mozgáskultúra-fejlesztés mellett lehetséges a felnövekvő generáció egészségének megőrzése.
A vizsgálat során számos életmódbeli kérdésre is válaszoltak a gyerekek, például hogy milyen módon töltik el szabadidejüket, mennyi időt töltenek szabad levegőn, járnak-e sportolni, milyen az önmagukról alkotott testképük, milyenek a vitamin- és ásványi anyag-fogyasztási szokásaik, mit tudnak a táplálkozás legfontosabb szabályairól, milyen gyakran étkeznek naponta, dohányoztak-e már életükben, vagy esetleg dohányoznak-e rendszeresen.

Fogyózó gyerekek?

A kérdőíves kutatás eredménye szerint az életkorral együtt nő a lakásban, képernyő előtt eltöltött idő, ellenben egyre kevesebb időt fordítanak a sétára és a sportra. Szabad levegőn a tanulók általában 1-2 órát töltenek, sokan közülük azonban csak iskolába menet. A napi testmozgás, testedzés alig több mint a serdülők felére jellemző, pedig ebben az adatban már szerepel a kutyasétáltatástól a táncon át az élsportig minden. Nagy gondok vannak a gyerekek énképével is: a 7-14 éves tanulók fele nem elégedett saját testével, sokan fogyni szeretnének, mi több, 20-30 százalék már túl van az első fogyókúrán is! Mivel ez az ijesztő adat már az alsó tagozatos, fejlődésben lévő gyermekekre is igaz, erre a (divatból fakadó?) veszélyes tendenciára mindenképpen fel kell figyelni.
Egészségtelen szokásokra, rossz napirendre, beidegződésekre utal, hogy noha ebben az életkorban a napi ötszöri étkezés lenne ideális, gyakran még a háromszori főétkezés követelménye sem teljesül, negyedük nem reggelizik, minden tizedik az ebédet, 15 százalékuk a vacsorát hagyja el.
A kérdőívben dohányzásra vonatkozó kérdések is szerepeltek, és nem kevésbé elszomorító eredményt hoztak: a cigarettát már a 11 évesek több mint a tizede kipróbálta, a 8. osztályosok esetében ez az arány már eléri az 50 százalékot. A serdülő fiúk több mint öt százaléka cigarettázik napi rendszerességgel, és ennél is elszomorítóbb, hogy a rendszeresen dohányzó lányok aránya már tíz százalék felett van.

Mi a teendő?

Az általános iskoláskorú gyermekek életmódjával kapcsolatban számos teendőt fogalmaztak meg a szakemberek.
El kellene érni, hogy a szabadidőprogram eltöltése mozgásban gazdag legyen, ne az otthon ülés legyen az uralkodó.
A gyerekekkel meg kellene szerettetni a sportot, úgy, hogy érezzék, a testnevelés jó közérzetet vált ki. Ezzel kapcsolatosan már számtalan erőfeszítés történt, de úgy látszik ezek mind elégtelenek a mai napig.
Meg kellene tanítani ezt a korosztályt a helyes önértékelésre, nem volna szabad engedni, hogy saját maguk által tervezve egészségtelenül fogyókúrázzanak, hogy orvosi utasítás nélkül fölöslegesen szedjenek vitaminokat és ásványi anyagokat.
Aggasztó, hogy bár a 7-10 évesek tudják, hogy miért kell naponta tejet fogyasztani, mégsem teszik. A 11-14 évesek jó választ adtak a napi testedzés szükségességére vonatkozóan, de a gyakorlatban a korosztályba tartozók fele nem élt ezzel a lehetőséggel.
A legfontosabb élelmiszercsoportok rendszeres fogyasztását minden korcsoportban meg kellene valósítani. Nem megengedhető, hogy 11-14 éves gyermekek még a fő étkezéseket sem vegyék igénybe naponta. A dohányzás ellen olyan felvilágosítás szükséges, ami nem csak az értelemre, hanem az érzelemre is nagy hatással van.
A helyes életmód jellemzőit már fiatal gyermekkorban kellene megtanulni, és a későbbi életkor számára az alapokat is kialakítani. Az ehhez szükséges tudnivalók átadása és az igény kialakítása a család és az iskola közös feladata.

Értékelje a cikket!

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+15, +20 °C
Minimum:
+6, +11 °C

Hazánkban szombaton délelőtt a gyengén felhős és erősen felhős időszakok egyaránt jelen lesznek, a Duna-Tisza közén és az északkeleti területeken alakulhat ki a legnagyobb eséllyel záporeső, zivatar.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag