Díjazott fogyókúrák a munkahelyen

Az Egyesült Államokban a rendkívül gyorsan emelkednek az egészségügyi költségek, amelyek az amerikai biztosítási rendszer miatt részben a vállalatokat terhelik, ezért mind több cég igyekszik ilyen eredetű kiadásait csökkenteni. Mivel az elhízás mind nagyobb társadalmi probléma és statisztikai adatok tanúsága szerint a túlsúllyal küszködő alkalmazottak teljesítménye rosszabb, egészségügyi ellátásuk pedig drágább, sok cég hajlandó pénzt költeni arra, hogy elhízott munkatársai fogyjanak.
A Highmark cég Pennsylvaniában egészség- és fitness-programot kínál alkalmazottainak, akik évente 225 dollárt kapnak, ha hajlandók elmenni a cég által szervezett és ingyenes egészségügyi tanácsadásra, étkezési tájékoztatóra és vizsgálatokra. A programot valamennyi munkatárs igénybe veheti, akár kövér, akár sovány. A cég egyik vezetője úgy nyilatkozott, hogy ezt azért szervezik így, mert nem csak nagy kardiovaszkuláris kockázatú társaikat szeretnék kis-kockázatúvá tenni, hanem az eleve egészségesebbeket is igyekeznek megtartani a kis-kockázatú csoportban.
A Freedom One (Michigan) üzletcsoport 2005-ben olyan fitness-programot indított el, ami azzal kezdődik, hogy azokat a munkatársakat, akik vállalják, hogy túlsúlyuktól bizonyos idő alatt a mérleg által is bizonyítottan megszabadulnak, négynapos hajókirándulásra viszik Jamaicába. Olyan sokan jelentkeztek, hogy a fogyókúrás mozgalom győzteseinek újabb kirándulásokat szerveznek, ajándék kuponokat adnak. A cég egyik alelnöke, aki a szervezés motorja volt, maga is leadott ebben a versenyben 32 kilót.
Az amerikai statisztikák tanúsága szerint 2000-ben az összes alkalmazottnak 29 százaléka kövérnek minősült, de 2006-ben az arány még tovább romlott: a dolgozók 39 százaléka volt kövér. Az egyik kutatóintézet vizsgálatai szerint a kövér munkatársak nem csak az egészségügyi biztosítás kiadásait növelik, de teljesítményük mérhetően szerényebb, mint a karcsúaké és a túlsúly károsítja a berendezéseket és a bútorzatot is.
A két nagy állami biztosító, a Medicare és a Medicaid közgazdászai kimutatták: az a számadat, hogy minden hat amerikai dollárból egy dollár egészségügyi ellátásra költődik, tíz esztendő alatt jelentősen változott - már öt dollárból egy dollár megy egészségügyi ellátásra. Az említett évtizedben az egészségügyi biztosítás ára évente 6.4 százalékkal növekedett. Közben a népesség átlagsúlya is tovább emelkedett: jelenleg az amerikai felnőttek 65 százaléka túlsúlyos vagy kövér, ami erősen fokozza a szív- és érrendszer betegségek, a cukorbaj és a metabolikus szindróma kockázatát.
A súlytöbblettel bajlódó emberek most mind többen ostromolják a gyógyszer-engedélyezéssel foglalkozó hivatalt, a Food and Drug Administration-t (FDA), mert várják a súlyuk csökkentése szempontjából ígéretes új gyógyszer forgalomba kerülését, melynek svájci indikációja úgy szól: azon elhízott vagy kövér betegeknek javasolt, akiknél legalább még egy kardiovaszkuláris kockázati tényező is található, de több testmozgás és étrendi módosítás ellenére sem sikerült a testsúly csökkentése.
(Forrás: Datamonitor, 2007. ápr.20.)
Fogyókúra-iskola a Weborvoson
2007-04-25 08:05
Forrás: Weborvos Dr. Matos Lajos

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
0, +5 °C
Minimum:
0, +5 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a hideg levegő érkezésének köszönhetően egyre nagyobb területen vált havazásra a csapadék, a déli tájakon eshet havas eső, eső.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag