Budapesten nyerő a csapvíz

A vezetékes csapvizek szexhormonokat tartalmaznak - mutatták ki a vízminőséget mérő vizsgálatok az Egyesült Államokban.
Amerikai kutatók 24 keleti-parti nagyváros vizében találtak hormontablettákból és más különbüző gyógyszerkészítményekből származó kémiai anyagot. Washington csapvizében pedig olyan gyógyszerszármazékokra bukkantak, amelyek antibiotikumból, antidepresszáns tablettákból és fájdalomcsillapítókból származtak. A kutatók elmondása szerint ezek az emberi emberi vizelettel először a folyókba, tavakba kerülnek bele, majd pedig ivóvizeket szennyezik. Az Egyesült Államokban és a fejlettebb államokban a gyógyszerfelhasználás növekedése csak még inkább felerősíti ezt a problémát. A jövőben ez a jelenség nemcsak a vezetékes csapvíz tisztaságára jelenthet majd veszélyt, hanem a palackozott ásványvizekre is. Ugyanis számos palackozó üzem a nagyobb haszon érdekben sokszor "sima" csapvízzel tölti fel üvegeit a tisztább, ásványi eredetű víz felhasználása helyett.
Magyarországon ez nem jelenthet problémát, mivel csapvizeink legalább olyan jó minőségűek, mint palackozott ásványvizeink.
Sőt, Záray Gyula , az ELTE Környezettudományi Kutató Központjának elnöke több mint egy évig tartó vizsgálatsorozat keretében elemezte a fővárosi Duna-szakaszt és budapesti ivóvizet, úgy véli, hogy jobb csapvizet inni, mint palackozott folyadékot.
Elmondása szerint a PET-palackokat olyan anyagokkal kezelik, amelyek hosszú tárolás után antimon - arzénhez hasonló kémiai anyag - formájában beleoldódhatnak a folyadékba.
Érdemes tehát inkább fővárosi vezetékes vizet fogyasztani, mivel az tiszta és egészséges, semmilyen, az egészségre, fizikai teljesítőképességre káros anyagot (például hormonmaradványokat) nem tartalmaz - állapították meg a vizsgálatosorozat eredményei.
A Záray professzor vezette csapat mérései ugyan kimutattak a Duna vizében elhanyagolható mennyiségű fájdalomcsillapító-maradványt, de ezek a parti szűrésű technológiának köszönhetően a főváros ivóvizében már nincsenek jelen. Egyébként a főváros parti szűrésű kútrendszere sokkal jobb, mint például Olaszországban a Pó folyó mentén kiépített rendszerek.
A Duna higítási mutatóinak és geokémiai szűrésének köszönhetően eltűntek a vízből a gyulladáscsökkentő készítmények. A csapvíz nitrát és higanytartalma olyan csekély, hogy szinte dunányit kellene belőle inni, hogy valamilyen egészségkárosító hatását érzékelje a fogyasztó - nyilatkozta lapunknak Záray.
A Fővárosi Vízművek laboratóriumainak munkatársai egyébként a hét minden napján több mint 120 ezer paraméter figyelembevételével ellenőrzik a fogyasztókhoz eljutó ivóvizet. Az alapos vizsgálatok a rendkívül szerteágazó hálózat minden pontjára kiterjednek, a vízlelőhelyektől a hálózatba juttatáson át egészen a vízvezetékekig.
Ennek köszönhetően a Budapesten és környékén szolgáltatott ivóvíz évek óta kiváló minőségű, s összetétele mind az uniós, mind a hazai szabványoknak messzemenőkig megfelel. Ez vonatkozik hazai ásványvizeinkre is. Igaz, ha nem vigyázunk ezekre az értékes forrásokra, akkor tönkremehetnek, hiszen az építkezéseknél vagy a rosszul elkészített emésztőgödrökből olyan mikrobiológiai anyagok mosódhatnak ki, amelyek szennyezhetik az ásványvizenket - hívta fel a figyelmet a Helyi Témában Varga Zsuzsa , a Semmelweis Egyetem adjunktusa .
Varga azt is hozzátette: a hazai ásványvizek kalciumtartalma nagyon jó hatású a csontok és fogak szilárdságának megőrzésére, de bizonyos esetekben, például bizonyos vesebetegségeknél, nem javasolt a fogyasztásuk.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-1, +5 °C
Minimum:
-8, -2 °C

Hazánkban kedden délelőtt többnyire erősen felhős lesz az ég, helyenként tartósan párás, ködös maradhat az idő.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag