Andorrában élnek legtovább az emberek

Washington, 2007. augusztus 19. (MTI/AP) - Évtizedek óta egyre hátrább csúszik az Egyesült Államok az elvárható élettartam nemzetközi listáján, miközben más államokban javul az egészségügyi ellátás, a táplálkozás és az életvitel. Az Egyesült Államokat maga mögé utasító országok közt szerepel a legtöbb európai ország, Japán, Jordánia, Guam és a Kajmán-szigetek is.
Az Amerikában 2004-ben született csecsemők átlag 77,9 évig élhetnek, ami azt jelenti, hogy az Egyesült Államok a nyilvántartott országok sorában az elmúlt két évtized alatt a 11-ik helyről a 42-ik helyre esett vissza az elvárható életkort tekintve - derül ki hivatalos statisztikai adatokból.
Andorra, ez Pireneusok hegyei közt fekvő kis ország 83,5 éves elvárható életkorral a lista első helyén áll. Utána Japán, Macao, San Marino és Szingapur következik.
A legrövidebb az elvárható életkor Afrikában, a Szaharától délre eső régióban, amelyet HIV és AIDS fertőzés, éhség és polgárháborúk sújtanak. A legeslegrövidebb, mindössze 34,1 év az elvárható életkor Szváziföldön. Előtte Zambia, Angola, Libéria és Zimbabve állnak a listán.
Kutatók szerint több tényező is előidézője annak, hogy az Egyesült Államok elmaradt más iparilag fejlett országok mögött. A legfőbb ok azonban az, hogy 45 millió amerikainak nincs egészségügyi biztosítása, míg Kanadában és sok európai országban is mindenkire kiterjedő egészségügyi biztosítás van érvényben.
Szakértők szerint azonban a helyzet távolról sem ilyen egyszerű és figyelembe kell venni a további tényezőket is: a világon az Egyesült Államokban a legnagyobb az elhízott felnőttek aránya:
csaknem minden harmadik húsz éven felüli amerikai túlsúlyos és két harmaduk elhízott.
Megvan az anyagi lehetőségük ahhoz, hogy a rosszabb életvitelt válasszák. Megengedhetik maguknak azt a luxust, hogy elhízzanak és lustálkodjanak, nem úgy mint régebben a nehéz időkben.
A fajok közötti különbség egy másik tényező. A fekete bőrű amerikaiak átlagos életkora 73,3 év, tehát öt évvel rövidebb mint a többi amerikai állampolgáré.
Az Egyesült Államokban született csecsemőknek más iparilag fejlett országokhoz viszonyítva nagy százaléka hal meg egyéves kora előtt. 2004-ben negyven országban - köztük Kubában, Tajvanon és a legtöbb amerikai országban - alacsonyabb volt a csecsemők halálozási aránya, mint Amerikában.
(MTI-Panoráma)

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+8, +13 °C
Minimum:
-3, +2 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt többnyire erősen felhős lesz az ég, csapadékra nem kell számítani.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag

Influenzahíradó

február 11. - február 17.
Influenzás tünetekkel
orvoshoz fordulók száma:
52 200
  • 0-14 évesek
  • 15-34 évesek
  • 35-59 évesek
  • 60 év felettiek