A szűz víz mégsem olyan egészséges

HáziPatika

Az interneten szűz vízként árusított terméket a csapvíznél egészségesebb italként hirdetik, és betegségmegelőző hatásait is kiemelik. A Ködpiszkáló szakemberei utánajártak, hogy mennyi igaz ebből.

A hagyományos ivóvíznél tisztább és alacsonyabb ásványianyag-tartalmú vizeket árusítanak Magyarországon is szűz víz névvel. Az egészségügyi tévhitekkel foglalkozó Ködpiszkáló a termékkel kapcsolatos ígéreteket elemezte ki.

Leírása szerint a szűz víz oldott ásványianyag-tartalma rendkívül alacsony, 10 mg/liter, ellenben a kereskedelmi forgalomban kapható vizek 500 - 2000 mg/liter oldott ásványianyag-tartalommal rendelkeznek.  A megadott 10 mg/liter valóban alacsony, de megegyezik a tisztított víz ásványianyag-tartalmának felső limitjével, melyet a VIII. Magyar Gyógyszerkönyv rögzített. A gyógyszerkönyvi minőségű tisztított vizet desztillálással, ioncserélő eljárással, fordított ozmózissal állítják elő, ezért feltehetőleg a szűz vizet is a fenti módszerek valamelyikével nyerik - olvasható a Ködpiszkálón.

Tévhit, hogy napi 3 liter vizet kell inni

Vannak praktikák, jó tanácsok, amelyek bevett megoldássá, sőt tudássá kövültek, holott csak sokat citált, "gyártott" mítoszok. Sorozatunkban néhány igen gyakori tévhitet leplezünk le - kattintson!

Semmi sem bizonyítja egészségvédő hatását

Az alacsony ásványianyag-tartalom a termék honlapja szerint azért jó, mert ezek az anyagok lerakódnak, olyan közismert problémákat eredményezve, mint például a fogkő, a vesekő, az epekő, esetleg a vízmegkötés, amely puffadás formájában jelentkezhet. Az emberi szervezet azonban nem vízkövesedhet úgy, ahogy a környezetünkben lévő tárgyak: számtalan "öntisztító" mechanizmus, például a sejtjeink cserélődése hat ez ellen. Nincs tehát olyan kő a szervezetben, amely vízkőből képződne.

"Erőteljes fizikai munkánál, sportolás során bátran fogyassz minél több tiszta vizet, hiszen az izzadás okozta veszteségek miatt különösen fontos az azonnali és folyamatos folyadékpótlás. Csökkented az esélyét az izomgörcsöknek és íngyulladásoknak, ha nem feledkezel meg a megfelelő folyadékbevitelről, folyadékpótlásról, mert az ilyen jellegű tevékenységek során különösen sok folyadékot veszítesz az izzadással. A sportolásnál különösen fontos odafigyelned a jó minőségű, tiszta víz-bevitelre" - írják a termékről. A blog szerint intenzív sportolásnál valóban fontos a folyadékpótlás, de ilyenkor az izzadsággal kiürített sók is pótlandók. Az izomgörcsök oka leggyakrabban a magnézium- vagy kalciumhiány, amelyeket a "szűz víz" nem tudja pótolni.
A tiszta víz a testünk működéséhez elengedhetetlen
A magasabb ásványianyag-tartalmú víztől sem kell tartanunk
A termék leírásában az is szerepel, hogy a csapvízzel számos olyan anyag (arzén, klorid, vas, mangán, nitrát, nitrit, ammónium, nátrium és szulfát) kerül a szervezetünkbe, amellyel tisztítják, színtelenítik, íztelenítik a vizet. A csapvíz tisztítására használt klór pedig óriási károkat is okozhat a szervezetben - példaként a medencék vizét említették, amelynek magas klórtartalma a bőrt és a szemet is megviseli - olvasható a termék honlapján. A Ködpiszkáló szerint azonban a felsorolt anyagok nagy részét nem hogy hozzáadják a csapvízhez, hanem éppen hogy ettől tisztítják meg azt. A csapvíz fertőtlenítésére (azért, hogy ne terjedjenek olyan, a középkorból ismert betegségek, mint a vérhas vagy a kolera) pedig csak olyan mennyiségben alkalmaznak klórvegyületeket, amelyben bizonyítottan nem károsak a szervezetre. Az uszodák vizében ezek koncentrációja magasabb lehet, ugyanis ott a fürdőző emberek testéről, testnyílásaiból vízbe kerülő kórokozókat kell elpusztítani. A medence vize ezért nem is számít ivóvíznek.
A Ködpiszkáló szerint semmi nem bizonyítja, hogy az ásványi anyagokban szegény víz allergiás reakciók, bőrproblémák és emésztőrendszeri zavarok megelőzésére szolgálhatna. A méreganyagok kiürítéséhez, azaz a máj, a vesék normál működéséhez a csapvíz is tökéletes. Különösen káros a blog szerint ugyanakkor, hogy a csapvizet szinte már veszélyesnek állítja be a szerző. "A csapvíz Magyarország nagy részén nemcsak kellemes ízű, hanem kifogástalan minőségű. A szűzvizek (és egyéb palackozott vizek) csapvízzel szembeni előnyben részesítése nemcsak indokolatlan, hanem környezetvédelmi szempontból is káros" - olvasható az oldalon.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+17, +22 °C
Minimum:
+5, +10 °C

Hazánkban pénteken délelőtt alig lesz felhő az égen, gyorsan melegszik a levegő.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag