A saját doboz óriási előnyei

HáziPatika

Milliónyi egyszer használatos műanyag doboz landol a kukában, pedig a hazai szabályozás engedékeny a saját dobozzal, keep cuppal szemben. Éves szinten egy háztömbnyi szeméttől kímélnénk meg csak Budapestet, ha saját dobozban kérnénk az ebédet és hozzá a kávét.

Nem tilos saját dobozba kérni az ebédet vagy a kávét

Egy 2015-ben készült nemzetközi jelentés szerint a tengerekben és óceánokban 269 ezer tonna PET-palack és műanyag hulladékdarab úszkál, és ez a mennyiség az elmúlt két évben vélhetően tovább nőtt. A probléma már bőven egy ökológiai katasztrófa előszobája, erről beszél egy másik nemzetközi a tanulmány, amely egy sor adattal támasztja alá, hogy ebben az ütemben, 2050-re több szemét lesz az óceánokban, mint hal.

13 millió ételhordó doboz kerül a kukába csak Budapesten, elviteles doboz munkahelyi ebéd műanyag doboz papírpohár kávé ebéd szemét hulladék
13 millió ételhordó doboz kerül a kukába csak Budapesten

Az elmúlt év végén több mint 200 ország írta alá az óceánokban és tengerekben lévő műanyaghulladék csökkentésére született ENSZ-határozatot, ami a résztvevők reményei szerint megnyithatja az utat egy kötelező érvényű nemzetközi szerződés előtt - írja cikkében a Tudatos Vásarló.

Gond van az elviteles dobozokkal is

A műanyag palackok mellett a legnagyobb problémát az egyszer használatos műanyag csomagolások jelentik, ezekkel leginkább az elviteles rendszerben találkozik a vásárló. Nincs idő a kifőzdében megenni az ebédet, vagy haza szeretnénk vinni, ezért kérünk dobozt.

Vagy a reggeli rohanásban beugrunk a kedvenc helyünkre egy kávéért, amit műanyag keepcup-ban hozunk el, és a kávé elfogyasztása után már landol is a kukában. Az egyszer használatos csomagolásokkal nemcsak kávézás és étkezés során találkozunk, hiszen ott vannak az üdítős, shakes, fagyis poharak, de a sort hosszasan sorolhatnánk.


A lap kíváncsi volt, hogy nagyságrendileg mennyi keepcup fogy a nemzetközi kávézóláncoknál, ezért megkeresték a Starbucks, California Coffe Company, Costa Coffee, Coffeshop Company és a McCafé képviseletét, de vagy nem válaszoltak nekik, vagy azt a választ kapták, hogy erről nem gyűjtenek adatokat. Kapott adatok híján így végül becslést végeztek: mennyi műanyag hulladék keletkezik, ha a felnőtt budapesti lakosság harmada minden héten legalább egyszer eldobható műanyag dobozban kéri az ételt a kifőzdében. Mivel a műanyag dobozt legtöbbször a munkahelyi étkezés során használjuk, a dolgozó lakosság számát vették figyelembe, a becsléshez pedig a KSH adatait használtuk.

13 millió ételhordó kerül a kukába csak Budapesten

Eszerint 2017-ben a Budapesten 845 300 fő volt a foglalkoztatottak száma. Ha közülünk minden harmadik hetente csak egyszer dob a kukába műanyag ételhordó dobozt, az havi szinten 1 127 068, éves szinten 13 524 816 dobozt jelent. Ugyanezt heti 2 kávéval számolva a dupláját, éves szinten 27 049 632 műanyag kávés keep cupot jelent.Lenne megoldás

Mint írják, minimális odafigyeléssel megelőzhető lenne, ha egyszer használatos csomagolás helyett saját, kimosható dobozban vinnénk el az ételt, a kávét pedig mondjuk egy menő design keep cup-ban, amit akár évekig használhatunk.

Hogy mi a megoldás, mi az az a Fairtrade keep-cup, és hogy mit mond a jogszabály a saját elviteles dobozról, kiderül a lap cikkéből.

Tisztelt Cím! Egy hete a jobb szemgolyóm feszít, mozgás hatására élesen beleszúr. Szemészeten nem találtak eltérést. Mi okozhatja a tünetet?

Tisztelt Kérdező! Ennyi információból, betegvizsgálat nélkül nem tudok precíz szakvéleményt adni. Elsősorban valamilyen lokális (helyi) okra gondolnék, szemkörnyéki sérülésre vagy gyulladásra. Talán valamilyen képalkotó vizsgálat segíth...

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+18, +23 °C
Minimum:
+6, +11 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt többfelé erősen megnövekszik a felhőzet, a Dunántúlon gyenge eső, záporeső kialakulhat.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag