A saját doboz óriási előnyei

HáziPatika

Milliónyi egyszer használatos műanyag doboz landol a kukában, pedig a hazai szabályozás engedékeny a saját dobozzal, keep cuppal szemben. Éves szinten egy háztömbnyi szeméttől kímélnénk meg csak Budapestet, ha saját dobozban kérnénk az ebédet és hozzá a kávét.

Nem tilos saját dobozba kérni az ebédet vagy a kávét

Egy 2015-ben készült nemzetközi jelentés szerint a tengerekben és óceánokban 269 ezer tonna PET-palack és műanyag hulladékdarab úszkál, és ez a mennyiség az elmúlt két évben vélhetően tovább nőtt. A probléma már bőven egy ökológiai katasztrófa előszobája, erről beszél egy másik nemzetközi a tanulmány, amely egy sor adattal támasztja alá, hogy ebben az ütemben, 2050-re több szemét lesz az óceánokban, mint hal.

13 millió ételhordó doboz kerül a kukába csak Budapesten, elviteles doboz munkahelyi ebéd műanyag doboz papírpohár kávé ebéd szemét hulladék
13 millió ételhordó doboz kerül a kukába csak Budapesten

Az elmúlt év végén több mint 200 ország írta alá az óceánokban és tengerekben lévő műanyaghulladék csökkentésére született ENSZ-határozatot, ami a résztvevők reményei szerint megnyithatja az utat egy kötelező érvényű nemzetközi szerződés előtt - írja cikkében a Tudatos Vásarló.

Gond van az elviteles dobozokkal is

A műanyag palackok mellett a legnagyobb problémát az egyszer használatos műanyag csomagolások jelentik, ezekkel leginkább az elviteles rendszerben találkozik a vásárló. Nincs idő a kifőzdében megenni az ebédet, vagy haza szeretnénk vinni, ezért kérünk dobozt.

Vagy a reggeli rohanásban beugrunk a kedvenc helyünkre egy kávéért, amit műanyag keepcup-ban hozunk el, és a kávé elfogyasztása után már landol is a kukában. Az egyszer használatos csomagolásokkal nemcsak kávézás és étkezés során találkozunk, hiszen ott vannak az üdítős, shakes, fagyis poharak, de a sort hosszasan sorolhatnánk.


A lap kíváncsi volt, hogy nagyságrendileg mennyi keepcup fogy a nemzetközi kávézóláncoknál, ezért megkeresték a Starbucks, California Coffe Company, Costa Coffee, Coffeshop Company és a McCafé képviseletét, de vagy nem válaszoltak nekik, vagy azt a választ kapták, hogy erről nem gyűjtenek adatokat. Kapott adatok híján így végül becslést végeztek: mennyi műanyag hulladék keletkezik, ha a felnőtt budapesti lakosság harmada minden héten legalább egyszer eldobható műanyag dobozban kéri az ételt a kifőzdében. Mivel a műanyag dobozt legtöbbször a munkahelyi étkezés során használjuk, a dolgozó lakosság számát vették figyelembe, a becsléshez pedig a KSH adatait használtuk.

13 millió ételhordó kerül a kukába csak Budapesten

Eszerint 2017-ben a Budapesten 845 300 fő volt a foglalkoztatottak száma. Ha közülünk minden harmadik hetente csak egyszer dob a kukába műanyag ételhordó dobozt, az havi szinten 1 127 068, éves szinten 13 524 816 dobozt jelent. Ugyanezt heti 2 kávéval számolva a dupláját, éves szinten 27 049 632 műanyag kávés keep cupot jelent.Lenne megoldás

Mint írják, minimális odafigyeléssel megelőzhető lenne, ha egyszer használatos csomagolás helyett saját, kimosható dobozban vinnénk el az ételt, a kávét pedig mondjuk egy menő design keep cup-ban, amit akár évekig használhatunk.

Hogy mi a megoldás, mi az az a Fairtrade keep-cup, és hogy mit mond a jogszabály a saját elviteles dobozról, kiderül a lap cikkéből.

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-1, +4 °C
Minimum:
-6, -1 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt változaón felhős lesz az ég, a Dunántúlon helyenként alakulhatnak ki hózáporok, gyenge havazás, az ország más részein nem várható csapadék.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag