A németeknek évi 70 milliárd euróba kerül az egészségtelen táplálkozás

Berlin/Budapest, 2007. május 9,m szerda (MTI) - Németországban nagykoalíciós programot készítettek az egészségtelen táplálkozás és táplálékok ellen.
A berlini szövetségi kormány akciótervet készített, hogy a polgárokat egészségesebbé tegyék, és évente megtakarítsanak 70 milliárd eurót. A Der Spiegel című hamburgi hetilap online változata szerint Ulla Schmidt szociáldemokrata egészségügyi miniszter, és a CSU politikusa, Horst Seehofer ötpontos terve az óvodától az iskoláig, a hadseregtől a vállalkozásokig mindenre kiterjed.
Az elképzelés lényege: mindenhol tájékoztatni kell az embereket az egészséges táplálkozásról. A gyerekeknek mindezt nagyon hamar meg kell tudniuk és azt is, hogy a mozgás milyen fontos. A szülőknek különleges felelősségük van a tájékoztatásban. Több sportra és mozgásra van szükség, ezért a tartományok, a városok és a sportegyesületek közösen fejlesztenek ki új elképzeléseket. Az iskolai, kórházi és üzemi étkeztetésnek sokkal egészségesebbnek kell lennie. Az eddiginél alaposabb tudományos kutatás kell a táplálkozás és a mozgás, valamint a nagy népbetegségek, a diabetes, a szív- és érrendszeri, valamint gerincbetegségek összefüggéseiről. Mindezt a szövetségi állam, a tartományok és a városok jobb együttműködésével kell elősegíteni - áll a berlini kormány tervezetében.
A cél az, hogy elsősorban a gyerekeknél érjenek el sikereket és megállítsák az egyre terjedő kövérséget. A közelmúltban nyilvánosságra került adatok szerint Európában a németek a legelhízottabbak. A három és 17 éves kor között a gyerekek és kamaszok 15 százaléka, a felnőtt nők 42 százaléka, és a felnőtt férfiak 58 százaléka számít túlsúlyosnak. Főleg a gyerekek nagyon keveset tudnak a táplálkozásról, ami egyre komolyabb társadalmi problémát jelent, - írja a Spiegel Online tudósítása.
(MTI-Panoráma)

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+6, +13 °C
Minimum:
-1, +5 °C

Hazánkban hétfon délelőtt sokfelé tartósan megmarad az éjszaka képződött pára és köd.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag

Influenzahíradó

február 04. - február 10.
Influenzás tünetekkel
orvoshoz fordulók száma:
67 900
  • 0-14 évesek
  • 15-34 évesek
  • 35-59 évesek
  • 60 év felettiek