A mikrohullámú sütők miatt hízunk olyan gyorsan?

Egy brit tudós szerint a mikrohullámú sütők elterjedése jelentette a járványszerű elhízás kezdetét. Jane Wardie arra hívta fel a figyelmet, hogy a túlsúlyos emberek száma 1984 után kezdett el meredeken emelkedni, ami egybeesik a mikrók és a készételek nagy-britanniai elterjedésével.
1980-ban az Egyesült Királyságban a nők 8, a férfiak 6 százaléka volt kövér, míg 2004-ben már mindkét nemnél 24 százalék volt ez az érték. A "járvány" nem kerüli el a gyerekeket sem: a 2-15 éves korosztály 16 százaléka számított kövérnek 2003-ban.
A szakemberek általában a sok kalóriát tartalmazó étrendet és a kevés mozgást hibáztatják, bár sokan hozzáteszik, hogy a korábbi generációk még több energiát vettek magukhoz, igaz, sokkal több fizikai munkát végeztek.
Járványszerű kövérség
A University College London professzora kutatásairól elmondta: sok évre visszamenőleg megvizsgálta a népesség súlyadatait, és 1984 és 1987 között nagyon világosan látszik a járványszerű kövérség kezdete.
"Megvizsgáltuk, hogy mi változott ebben az időben. Az egyik, hogy a mikrohullámú sütők elterjedésének köszönhetően jelentősen lerövidült az ételek elkészítéséhez szükséges idő" - emelte ki Jane Wardie.
A professzor hozzátette: ezekben az években az élelmiszerek olcsóbbak lettek, és megjelentek a gyorsan elkészíthető ételek a szupermarketek polcain.
Magyarázatbőség
A közvetett módon a mikrókat felelőssé tevő elmélet csak az egyik a három közül, amelyeket a cheltenhami tudományos fesztiválon megvitatnak. A másik kettő a szupermarketek elterjedését, illetve a második világháború végét emeli ki.
A londoni City University professzora szerint nem 1984, hanem 1948 az elhízási probléma kulcsdátuma, ekkor nyíltak meg ugyanis az első szupermarketek.
"Bűnös" szupermarketek
"A szupermarketek fémjelzik a huszadik század végének életmód-forradalmát, amely során az árak csökkentek, elterjedt az autók használata, visszaesett a fizikai aktivitás és bevezették az általános egészségbiztosítást" - sorolta az elhízás okait Tim Lang.
A harmadik álláspontot a Bristoli Egyetem professzora képviseli, aki szerint 1945-ig, a második világháború lezárásáig kell visszatekinteni.
"A háború végével a technika egyre jobban helyettesíti a fizikai erőfeszítést mind a munkában, mind a szabadidő eltöltésében" - hangsúlyozta Ken Fox.
A bőség zavara
A kompromisszumos álláspontot a National Obesity Forum klinikai igazgatója fogalmazta meg, aki úgy véli: a fent említett mindegyik elmélet igaz lehet, és a probléma nem vezethető vissza egyetlen okra.
"A mikrohullámú sütőknek előnyei is vannak, hiszen egészségesen lehet főzni a segítségükkel, és a szupermarketekben is kaphatók egészséges élelmiszerek" - húzta alá David Haslam.
A második világháború végét ő is fontosnak tartja, mivel az utána született nemzedékek már nem ismerik az élelmiszerhiányt, így nem tanulták meg beosztani sem.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+6, +14 °C
Minimum:
-1, +5 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a Dunántúlon és a középső orszgrészben helyenként párás maradhat a levegő, másutt többnyire gyengén felhős, napos időre van kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag

Influenzahíradó

február 04. - február 10.
Influenzás tünetekkel
orvoshoz fordulók száma:
67 900
  • 0-14 évesek
  • 15-34 évesek
  • 35-59 évesek
  • 60 év felettiek