A hiszékenység zsibvásárosai - Jól "megél" az áltudomány

Az éhező család tragédiája ráirányította a figyelmet, mennyire naivak vagyunk. Hétköznapjainkat átszövik a különböző téveszmék és áltudományok, amelyek egyetlen közös jellemzője, hogy nagyon kényelmes hinni bennük. Viszont éppen emiatt veszélyesek.

A böjtölésbe belehalt asszonnyal kapcsolatban a legerősebben az a hír tartotta magát, hogy a família fényevő volt. Azok, akik ebben hisznek, állítják, hogy nincs szükségük ételre, mivel ők a fény energiájából táplálkoznak. A fényevőtanok hirdetői szerint a legfontosabb táplálkozási szerv nem a gyomor, hanem a tüdő. Sokan persze mosolyognak ezen, ám vannak, akik számára ez hihető. Mint ahogy a védőoltás elutasítása is egyes szülők számára hozzátartozik a természetes életmód követelményeihez. Három évvel ezelőtt egy vámosszabadi házaspár állította, hogy tudnak ők a kötelező vakcinák helyett más gyógymódot is, s csak a tisztiorvosi feljelentés hatására engedték beoltani négyéves kislányukat.
A gyerekek Magyarországon egyébként is ki vannak szolgáltatva szüleik meggyőződésének. A Jehova Tanúi vallási közösség tagjai például elutasítják a vérátömlesztést, s ez ellen az orvosok semmit sem tehetnek. Gyenes Géza, a Magyar Orvosi Kamara főtitkára elmondta: nem tartják számon az ilyen eseteket, de ha a szülők aláírják az ilyenkor szükséges nyilatkozatot, a felelősség már nem is a gyógyítóké. Arra a felvetésre, hogy egy életmentő beavatkozás elmulasztása nem ellenkezik-e a hippokratészi esküvel, a főtitkár azt felelte: a törvény betűje kötelezőbb érvényű a fogadalomnál. Ezért ha egy orvos a szülők hivatalos formában jelzett tiltása ellenére cselekszik, vét az egészségügyi szabályok ellen.
Természetesen veszélyes eszméket nem csak hitbéli meggyőződésből lehet meríteni. A betegek reménykedése is képes arra, hogy hihetővé tegye a bizonyíthatatlant. Az újságokban ezekben a napokban is hirdetik azt a karkötőt, amely állítólag minden fájdalmat megszüntet, az interneten pedig egy amerikai üzletembertől lehet rendelni diklór-acetátot, amelyet sokan daganatsorvasztó rákellenes csodaszernek tartanak. Tudósok hiába állítják, hogy a kérdéses hatóanyag a beteg sejtekhez el sem jut, mivel szabad savként megreked a gyomorban, s ráadásul idegkárosodást is okozhat, mégis reménykedők ezrei rendeltek már belőle.
A hiszékenység fő motivációja természetesen a kétségbeesés, ám Bencze Gyula, a Tényeket Tisztelők Társaságának alapító alelnöke állítja: a magyar oktatás és ismeretterjesztés hiányosságai is közrejátszanak abban, hogy szinte nincs olyan butaság, amely meg ne találná célközönségét. "Sok ember nem képes kritikusan gondolkodni - jelentette ki. - Pedig ahhoz, hogy felismerjük a lehetetlent, még csak tudományos előképzettség sem kell. A különböző sarlatánok persze tudják, hogy az emberek mit akarnak hallani, s képesek arra, hogy a legnagyobb sületlenségeket is megmagyarázzák. Engem például az bosszant a legjobban, ha valaki azzal magyarázza a sikertelenségét, hogy az illető nem hisz a módszerben. Ki hallott már olyanról, hogy egy műszaki üzletben azt mondják egy rádióra, azért nem működik, mert a vevő nem hisz benne?!"
A hiszékenyek is egy piaci réteget képviselnek. A különböző ezoterikus szolgáltatások ideológiai máza mögött ugyanis szinte mindig ott lapul az anyagi haszonszerzés szándéka. Nagy divat például a földsugárzások feltérképezése. A "szakember" a csak általa ismert szerkentyűvel végigjárja a lakást, s 10-15 ezer forintért megmondja, melyik bútort hová kell tenni. Härtlein Károly fizikus szerint a különböző hiedelmek megerősödésében a média is hibás. "Az még hagyján, hogy egy kereskedelmi televízióban arról beszélnek, idegen nők melleinek nézegetésétől harmonizálódik a férfiak szívműködése, de az mégiscsak elképesztő, hogy a közszolgálati médiumok is népszerűsítik az áltudományokat. A Magyar Rádió éjszakai műsorai között például sokáig volt egy ezoterikus adás, amelyben egy önjelölt csodaguru azt nyilatkozta, hogy ő az emberek hangjából képes betegséget diagnosztizálni, s ha ezt a felvételt megfelelő zenével vegyíti, akkor az gyógyító hatású is lehet. Ha ezt valaki elhiszi, s emiatt nem megy orvoshoz, akkor ez borzasztó veszélyes. Sokan persze tudják, hogy amit hallanak, az túl van a hihetőség határán, de mi magyarok már csak olyanok vagyunk, hogy hiszünk a kiskapukban. Az élet tele van ilyenekkel, gondolják sokan, miért ne lehetne a tudomány falán is egy-kettő?" (Dián Tamás)

x
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+10, +16 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban szerdán délelőtt tovább növekszik, vastagszik a felhőzet, elszórtan eső, zápor is kialakul.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag