A gyerekek mutatnak példát a kiegyensúlyozott étkezésben

Bár a gyerekek kiegyensúlyozottabban esznek és többet is mozognak, a szülők nem mutatnak elég példát nekik az egészséges életmód terén - derül ki a Nestlé NUTRIKID friss, generációs felméréséből.

A kutatás arra kereste a választ, milyen alapvető különbségek vannak a szülők és a gyermekek étkezési szokásaiban, és vajon elméletben és gyakorlatban ki mennyire törekszik a kiegyensúlyozott életmódra. A közel 2000 diák és szülő részvételével végzett online felmérésből kiderült: mind a 14 év alatti Z, mind a 30-40-es X generációnak sokat kell tanulnia az egészséges életmódról.

A gyerekek egészségesebben élnek

A felméréséből kiderül, hogy az étkezési szokásokat tekintve a szülők inkább csak tudják, hogy mi lenne a helyes választás, a gyakorlatban viszont nem étkeznek kiegyensúlyozottan. Ezzel szemben a gyerekek jobban tudják és követik is az egészséges étrend és életmód szabályait. A megkérdezett gyermekek és felnőttek közel háromnegyede naponta fogyaszt gyümölcsöt és valamilyen tejterméket. A gyermekek minden nap esznek meleg ételt, a felnőttek ezzel szemben döntően csak szendvicset fogyasztanak, és bár a belevalókat kiegyensúlyozottan választják, étrendjük így mégsem elég változatos és harmonikus.

XYZ

"X, Y, Z - betűk az ábécéből. A szociálpszichológiában és a szociológiában a generációk jelölésére szolgálnak. A hajdani nagygeneráció (vagy veterán generáció) után 1946-tól 1964-ig tartott a baby-boom korszak, az 1965 és 1979 közöttiek az X, a 1980-1995-ösök az Y, az 1996 után születettek pedig már a Z generáció tagjai." Tari Annamária

"A gyerekek mindennap látják a szüleik életét, szokásait, elhízással kapcsolatos problémáikat és egészségi gondjaikat is. Talán ennek is köszönhető, hogy a kövérség már gyerekkorban is ellenérzést vált ki, amit az általános iskolás generáció nemcsak az egészségtelenséggel azonosít, de rossz társas viszonyok okozójának is tekint, ezért igyekszik tudatosan elkerülni. Ez a fajta tudatosság tetten érhető a kutatás kérdéseire adott válaszaikban, és kiegyensúlyozott étkezési szokásaikban." - foglalja össze Tari Annamária szakpszichológus, aki szerint a mostani gyermek Z generációnak, és a szüleikből álló X generációnak bőven van dolga a harmonikus életmód kialakítása terén.A felmérésből az is kiderült, hogy a Z és az X generáció egészséges életmóddal kapcsolatos ismeretei is merőben más forrásból származnak. Míg a gyermekek az iskolából, addig a felnőttek az online és a nyomtatott sajtóból tájékozódnak e téren. "A gyakorlati tapasztalatra és példamutatásra épülő tudás értékesebb és hitelesebb is a gyermekek számára, mint az internetről szerzett, sokszor ellentmondásos információhalmaz. A szülők, a pedagógusok rendkívül sokat tehetnek azért, hogy a jövő generációja egészségesen nőjön fel, és teljes értékű felnőtté váljon." - hangsúlyozza Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke.

Többet mozognak a gyerekek

A gyerekek a kiegyensúlyozott életmód másik alappillére, a mozgás tekintetében is példamutatóak. Bár a gyermekek - a felnőttekhez hasonlóan - szabadidejükben sokat néznek TV-t, és hallgatnak zenét, szüleiknél jóval többet mozognak. A gyerekek több mint 50%-a leggyakrabban sportolással tölti szabadidejét, míg a szülőknek csupán a 25%-a mondhatja el magáról ugyanezt. Náluk messze az olvasás, internetezés vezet a szabadidős tevékenységek között.

Jó hír azonban, hogy egy 2 km-es távolság megtételére a legtöbben a sétát, vagy a kerékpározást, tehát valamilyen mozgásformát választanának a kényelmesebb megoldást jelentő autó, vagy tömegközlekedés helyett. A megkérdezettek fele inkább sétálna, a gyerekek 40%-a, a felnőttek 32%-a pedig biciklire pattanna.

Test-súlyos problémák, kreatív megoldások

A felméréshez szorosan kapcsolódott egy kreatív alkotópályázat is, melyben az általános diákoknak egy általuk megfogalmazott egészséges életmóddal kapcsolatos nehézségre kellett választ keresniük rövidfilm vagy képregény készítésével. A beérkezett 144 pályamunka tanulsága szerint a gyerekek által leggyakrabban megfogalmazott probléma az elhízás, illetve a mozgáshiány, a kiegyensúlyozott életmódot pedig alapvetően a rendszeres testmozgással és a gyümölcsök fogyasztásával azonosítják.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+10, +16 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban szerdán délelőtt tovább növekszik, vastagszik a felhőzet, elszórtan eső, zápor is kialakul.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag