A civilizáció kitörölte az emberekből az egészségük fenntartását szolgáló ősi tudást

A fejlett társadalmak az egészségügyi költségek finanszírozhatatlanságával küzdenek. Arra bíztatják a kormányzatok az embereket, hogy minél nagyobb részt vállaljanak önmaguk ellátásából - öngondoskodással, betegségkockázatuk csökkentésével,
egészségük megőrzésével, hogy a társadalom egészségügyi kiadásai csökkenjenek. Nem hajlandó nálunk már az egészségbiztosító a drágább gyógyszereket finanszírozni, kötelezi az orvosokat, hogy az olcsóbb, azonos hatásúakat írják fel.
És mi lehet olcsóbb annál, ha az emberek maguk gyűjtik össze az egészségük megőrzését, immunrendszerük serkentését, betegségük gyógyítását szolgáló gyógynövényeket saját maguk, családjuk számára...?
No, igen. Ehhez tudás kell. A növény felismerése, gyűjtési helyének, módjának, felhasználása módjának: mire, hogyan használható - ismerete.
Valaha minden népcsoport rendelkezett ezzel a tudással: alapvető, ősi, nemzedékről nemzedékre hagyományozott tudás volt. Megőrizték mindaddig, amíg a hivatalos gyógyászat ki nem szorította.
A hivatalos gyógyászatot azonban az egészségmegőrző növény (sem az egészségmegőrző táplálék és táplálkozás) nem érdekli, legfeljebb ha táplálékkiegészítőt gyártanak belőle.. Amint a gyógyszeripart is csak annyiban érdeklik a gyógynövények, amennyiben a hatóanyagukat szintetizálva gyógyszert lehet gyártani.
Ha a fejlett országok nem képesek finanszírozni polgáraik egészségügyi ellátását, hogyan tehetnék a szegény országok, hogyan tudnának elmaradott, kieső, távoli vidéken lakó polgáraik egészségügyi ellátásáról gondoskodni?
Egészségben való megtartásukról nem is szólva - mert arra a fejlett országok sem képesek.
Mégis, a globalizálódó piacgazdaság, anélkül, hogy gondoskodni tudna ezeknek a mindeddig önellátó embereknek az egészségügyi szükségleteiről, elveszi tőlük az önellátás képességét.
Több egyetem (Brandeis, Northwestern, Georgia (Athens), Autonomous University of Barcelona), kutatói tanulmányozták a problémát, hogy a globalizálódással, a piacgazdasággal, a munkaerőpiac kialakulásával, a hivatalos iskolarendszer bevezetésével hanyatlik a bennszülött népek növényismerete. Kíváncsiak voltak arra, hogy mennyire látja kárát ennek gyermekeik fejlődése, egészségi állapota?
A Bolívia alföldi vidékén élő bennszülött törzs tagjai, a tsimanok növénytermesztésből és gyűjtögetésből élnek. A környékükön honos növények mindig is létfontosságúak voltak a számukra. Élelmet, tüzelőnek valót, építőanyagot, gyógyító szereket jelentettek és jelentenek ma is.
A családok fogyasztásának több, mint 50%-át ma is a begyűjtött vadnövények és az otthon termesztett növények teszik ki. Elenyésző az, amit úgy vásárolnak.
Akárcsak más, lakott helyektől távoleső vidékek lakóinak, a körülöttük levő természeti erőforrásokra kell támaszkodniuk, hogy gyermekeik egészséges fejlődéséről gondoskodhassanak..
De ahogy egyre többen "megragadják az új gazdasági lehetőségeket" (elszegődnek valahova dolgozni - Független), úgy merül egyre jobban feledésbe az ősi tudás, ami tükröződik az egészségi állapotuk, erőnlétük gyengülésében..
A kutatók 330 tsiman gyermek fejlettségét, tápláltságát és immunrendszerének erősségét vizsgálták meg, és egyúttal azt is felmérték, hogy a szülők mennyire ismerik az ott termő élelemre és gyógyításra való növényeket, felhasználásuk lehetőségeit.
A kettő és tíz év közötti gyermekek fizikai fejlettsége, tápláltsága, immunrendszere erősen összefüggött azzal, hogy a szülők - elsősorban az anya - mennyire ismerte a helyben található hasznos növényeket. Ahol az anya gyér ismeretekkel rendelkezett, ott minden ötödik gyermek fejlődésben elmaradott volt, míg a kiemelkedő tudású anyák gyermekei között még tízből sem igen lehett találni egy visszamaradottat.
A többi egészségmutatóval ugyanez volt a helyzet. Egészségesebbek, ellenállóbb szervezetűek, fejlettebbek voltak a növényeket ismerő és használó anyák gyermekei.
A kutatók figyelmeztetnek, hogy a globalizálódásnak ez a nem szándékolt hatása megfosztja ezeket az embereket a képességüktől, hogy gondoskodni tudjanak maguk és családjuk egészségének megtartásáról, gyógyításáról, miközben sem orvost, sem egészségügyi intézményrendszert, sem gyógyszert nem tud hozzáférhetővé tenni számukra ez az "új világ'. (EurekAlert)
fuggetlen.hu

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Mikor nincs rendben a hüvely?Intim gondok

Mikor nincs rendben a hüvely?A legtöbb nő találkozik élete során valamilyen, a hüvelyt érintő problémával

Betegség, amely minden nőt érinthetInkontinencia

Betegség, amely minden nőt érinthetFőleg szülés után érinti a nőket, de bárkinél felléphet

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Végbélvérzés

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Mindenki megrémül, ha a vécépapíron vért vesz észre

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Beteghang

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Brjeska Dóránál 2013 őszén diagnosztizáltak áttétes mellrákot

A nátha gyógynövényes kezeléseNátha

A nátha gyógynövényes kezeléseNagyon sok gyógynövény van, amelyet bevethetünk, hogy felvegyük a harcot

60 felett így kell sportolniSport

60 felett így kell sportolniBár csökken az állóképesség és az izomerő, mégis fontos, hogy továbbra is sportoljunk

Otthoni megoldások orrfolyásraOrrfolyás

Otthoni megoldások orrfolyásraA jelenség oka a hideg, a megfázás, illetve az influenzavírusok

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyAnyajegy

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyMiért fontos a rendszeres szűrés?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
0, +6 °C
Minimum:
-2, +3 °C

Hazánkban szerdán délelőtt erősen felhős, borult lesz az ég a Dunántúlon havazás, másutt havas eső, főleg keleten eső is várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag