A civilizáció kitörölte az emberekből az egészségük fenntartását szolgáló ősi tudást

A fejlett társadalmak az egészségügyi költségek finanszírozhatatlanságával küzdenek. Arra bíztatják a kormányzatok az embereket, hogy minél nagyobb részt vállaljanak önmaguk ellátásából - öngondoskodással, betegségkockázatuk csökkentésével,
egészségük megőrzésével, hogy a társadalom egészségügyi kiadásai csökkenjenek. Nem hajlandó nálunk már az egészségbiztosító a drágább gyógyszereket finanszírozni, kötelezi az orvosokat, hogy az olcsóbb, azonos hatásúakat írják fel.
És mi lehet olcsóbb annál, ha az emberek maguk gyűjtik össze az egészségük megőrzését, immunrendszerük serkentését, betegségük gyógyítását szolgáló gyógynövényeket saját maguk, családjuk számára...?
No, igen. Ehhez tudás kell. A növény felismerése, gyűjtési helyének, módjának, felhasználása módjának: mire, hogyan használható - ismerete.
Valaha minden népcsoport rendelkezett ezzel a tudással: alapvető, ősi, nemzedékről nemzedékre hagyományozott tudás volt. Megőrizték mindaddig, amíg a hivatalos gyógyászat ki nem szorította.
A hivatalos gyógyászatot azonban az egészségmegőrző növény (sem az egészségmegőrző táplálék és táplálkozás) nem érdekli, legfeljebb ha táplálékkiegészítőt gyártanak belőle.. Amint a gyógyszeripart is csak annyiban érdeklik a gyógynövények, amennyiben a hatóanyagukat szintetizálva gyógyszert lehet gyártani.
Ha a fejlett országok nem képesek finanszírozni polgáraik egészségügyi ellátását, hogyan tehetnék a szegény országok, hogyan tudnának elmaradott, kieső, távoli vidéken lakó polgáraik egészségügyi ellátásáról gondoskodni?
Egészségben való megtartásukról nem is szólva - mert arra a fejlett országok sem képesek.
Mégis, a globalizálódó piacgazdaság, anélkül, hogy gondoskodni tudna ezeknek a mindeddig önellátó embereknek az egészségügyi szükségleteiről, elveszi tőlük az önellátás képességét.
Több egyetem (Brandeis, Northwestern, Georgia (Athens), Autonomous University of Barcelona), kutatói tanulmányozták a problémát, hogy a globalizálódással, a piacgazdasággal, a munkaerőpiac kialakulásával, a hivatalos iskolarendszer bevezetésével hanyatlik a bennszülött népek növényismerete. Kíváncsiak voltak arra, hogy mennyire látja kárát ennek gyermekeik fejlődése, egészségi állapota?
A Bolívia alföldi vidékén élő bennszülött törzs tagjai, a tsimanok növénytermesztésből és gyűjtögetésből élnek. A környékükön honos növények mindig is létfontosságúak voltak a számukra. Élelmet, tüzelőnek valót, építőanyagot, gyógyító szereket jelentettek és jelentenek ma is.
A családok fogyasztásának több, mint 50%-át ma is a begyűjtött vadnövények és az otthon termesztett növények teszik ki. Elenyésző az, amit úgy vásárolnak.
Akárcsak más, lakott helyektől távoleső vidékek lakóinak, a körülöttük levő természeti erőforrásokra kell támaszkodniuk, hogy gyermekeik egészséges fejlődéséről gondoskodhassanak..
De ahogy egyre többen "megragadják az új gazdasági lehetőségeket" (elszegődnek valahova dolgozni - Független), úgy merül egyre jobban feledésbe az ősi tudás, ami tükröződik az egészségi állapotuk, erőnlétük gyengülésében..
A kutatók 330 tsiman gyermek fejlettségét, tápláltságát és immunrendszerének erősségét vizsgálták meg, és egyúttal azt is felmérték, hogy a szülők mennyire ismerik az ott termő élelemre és gyógyításra való növényeket, felhasználásuk lehetőségeit.
A kettő és tíz év közötti gyermekek fizikai fejlettsége, tápláltsága, immunrendszere erősen összefüggött azzal, hogy a szülők - elsősorban az anya - mennyire ismerte a helyben található hasznos növényeket. Ahol az anya gyér ismeretekkel rendelkezett, ott minden ötödik gyermek fejlődésben elmaradott volt, míg a kiemelkedő tudású anyák gyermekei között még tízből sem igen lehett találni egy visszamaradottat.
A többi egészségmutatóval ugyanez volt a helyzet. Egészségesebbek, ellenállóbb szervezetűek, fejlettebbek voltak a növényeket ismerő és használó anyák gyermekei.
A kutatók figyelmeztetnek, hogy a globalizálódásnak ez a nem szándékolt hatása megfosztja ezeket az embereket a képességüktől, hogy gondoskodni tudjanak maguk és családjuk egészségének megtartásáról, gyógyításáról, miközben sem orvost, sem egészségügyi intézményrendszert, sem gyógyszert nem tud hozzáférhetővé tenni számukra ez az "új világ'. (EurekAlert)
fuggetlen.hu
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett?Változókor

Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett? A gyakran emlegetett változókor sok nőt aggodalommal tölt el. Az ekkor zajló hormonális átállás okozta testi és lelki tünetek - köztük a mérsékelt súlygyarapodás - azonban természetesnek számítanak, ám kis odafigyeléssel enyhíthetők, sőt elkerülhetők.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+20, +30 °C
Minimum:
+17, +23 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt többször erősen megnövekszik a felhőzet és szórványosan eső, zápor, helyenként zivatar várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag