+18° - +38°
Nincs front
Kérdések és válaszok

Milyen tünetekkel jár a pajzsmirigy alulműködése?

A HáziPatika.com szakértőjének válasza:

A pajzsmirigy alulműködése (hipotireózis) olyan betegség, melyben a pajzsmirigy nem teljesíti a feladatát, alulműködik, túl kevés pajzsmirigyhormont termel. Kialakulásának többféle oka (gyulladás, jódhiány, sebészeti eltávolítás, stb.) lehet. A nagyon súlyos hipotireózist mixödémának is nevezik. A leggyakoribb oka a jódhiány. Ha a jód hosszú ideig hiányzik az étrendből, a pajzsmirigy nagyobb lesz, kialakul a megnagyobbodott, alulműködő pajzsmirigy (golyva).
Az anyagcsere normális működéséhez megfelelő mennyiségű pajzsmirigyhormonra van szükség. Ha sokat termel, az anyagcsere fokozódik, ha keveset, az anyagcsere lassul. A pajzsmirigyhormon elégtelen mennyisége a szervezet működésének lelassulását okozza, ami jellegzetes tünetekkel jár. Szemben a pajzsmirigy-túlműködés tüneteivel, a hipotireózis tünetei kevésbé feltűnőek, és fokozatosan alakulnak ki, így a diagnózis felállítása is nehezebb. Az arckifejezés egykedvűvé válik, a hang megváltozik, esetleg rekedt lesz, a beszéd lelassul, a szemhéjak csüngenek, a szemek és az arc felpüffed, duzzadttá válik. A testsúly növekedhet, fázékonyabbak lesznek, nem tudják elviselni a hideget, székrekedésük lesz. A haj hullik, szárazzá válik, a bőr pedig durva, száraz, pikkelyes és vastagabb, durva tapintatú lehet.
A pulzus lassulhat, különösen idős korban zavartság, feledékenység, elbutulás alakulhat ki, ezért sokszor az Alzheimer-kórnak tűnő tünetek hátterében hipotireózis is állhat.
Ha nem kezelik, akár az ún. mixödémás kóma is kialakulhat. A mixödémás kóma közvetlen kiváltója a hideg lehet, esetleg fertőzések, sérülés, és gyógyszerek, mint az altató- és nyugtatószerek, melyek lelassítják az agyműködést.
A hiányzó pajzsmirigyhormon pótlásával a hipotireózis megszüntethető.

Cikkek