Kérdések és válaszok

Két hete sokat pisilek, amit nem magyaráz a bevitt folyadék mennyisége. Nem iszom többet, mint szoktam, de fél-egy óránként járok pisilni! Esetleg vese vagy húgyúti probléma áll a háttérben? Mivel lehetne ezt rendbe hozni, mert nagyon kellemetlen és nem mehetek állandóan wc-re.

Javaslom, hogy igyon sok folyadékot, főként medveszőlőlevél teát, amit főzni kell 10 percig. Nézesse meg a vizeletét laborban. Ha a tünetek nem szűnnek meg 4-5 nap alatt sem, akkor feltétlenül menjen orvoshoz (urológushoz). Ne halogassa, nehogy krónikus gyulladássá váljon, ami most csak egy akut fertőzés lehet.

A székletem nem véres volt, hanem vér volt az egész. Mi lehet ez?

Vérszékelés sajnos létezik, gyulladás, polip, esetleg még daganat is lehet az oka. Mindenképpen sürgősen vizsgálatra van szüksége, akár ismétlődik, akár nem. Ha ismétlődik, akkor sebészeti osztályon kell megfigyelni önt, de a kivizsgálás belgyógyászaton, vagy gasztroenterológián történhet. Háziorvos, vagy ügyelet utalhatja be kórházba.

78 éves vagyok. Csaknem egész életemben kemény, nehéz székletem volt. Talán ennek tudható be a már évek óta észlelt végbéltágulat. Nem tudom tartani, illetve lehajlásnál, erőkifejtéskor ki-kibukik a széklet. Ez különösen akkor kellemetlen, ha lazább, netán hasmenéses a széklet. Mit tegyek?

Valószínűleg nem végbéltágulatról, hanem a záróizom gyengüléséről lehet szó. Sajnos ez nemigen befolyásolható ilyen korban, a hasmenés talán tejmentes diétával kerülhető el. Vannak ma már szinte észrevehetetlen, és nem kényelmetlen gyógy alsóneműk, a váratlan balesetek elkerülésére.

Olvastam, hogy a probiotikumok alkalmasak a bélflóra rendezésére. 71 éves vagyok, és nagyon sok problémám van az egészségemmel, nyombélfekélyem is volt. Ezek a elő baktériumtörzsek milyen mértékben szaporodnak el, és mi történik velük, ha rendbe jön a bélflóra?

A probiotikumok csak jót tehetnek, és használhatók, akár 2-3 havonta ismételve is. Nem minden hasi panaszra jelentenek megoldást, a fekélyre, szorulásos székletre pl. nem. Ezek úgynevezett jó bélbaktériumok, amelyek a bélben megtelepedve gátolják talán a kórokozók megtelepedését, elsősorban bélfertőzések után, antibiotikus kezelés után, tejcukor érzékenységben, és egyéb gyulladásos bélbetegségekben ajánlott kiegészítő szerek.

A páromnak két hete aranyere van, és rettenetesen szenved miatta. Gyógyszertári kúpot, törlőkendőt használt, majd orvoshoz is elment, de a felírt székletlazító folyadék illetve kenőcs sem segített rajta. Mit tegyen?

Az aranyér tulajdonképpen visszértágulat, amelyet esetleg a záróizom leszoríthat, és megjelenik kívül és be is gyulladhat, valószínűleg ez történt a férjénél is. Ilyenkor esetleg óvatos nyomással, kézzel vissza lehet tenni, bajt nem lehet vele okozni, legfeljebb nem sikerül. A helyi kezelés kúppal, kenőccsel sokszor javíthat. Az ülőfürdő kamillateás meleg víz lehet. Proktológus (végbélbetegségekkel foglalkozó specialista, aki legtöbbször sebész) vizsgálata jó lenne, aki a megoldás lehetőségéről is tájékoztathatja önöket. Kisebb műtét is szükséges lehet a végleges megoldásra.

Időről időre úgy bekeményedik a székletem, hogy fáj a székletürítés, illetve a székleten csíkban vér található. A vizsgálatok alapján belső aranyeres csomók térnek időről-időre vissza, szervi problémát nem találtak. Fogyasztok elég folyadékot (napi 3 liter min.), mozgok (tánc), naponta 1-2 székletürítésem van. A 172,5 cm-es magasságomhoz 54 kg vagyok, de sosem voltam erősebb testalkatú. Az utóbbi 2 évben jelentkezett a problémám, 31 éves vagyok, gyermeket még nem szültem, de lassan szeretnék. Jártam dietetikusnál, ő egy 6-8 hetes diétát javasolt, sok tejtermékkel, sovány húsokkal, azonban a nyers zöldségeket a répa kivételével, valamint a nyers gyümölcsöket megtiltotta. Az elmúlt néhány napban azonban nemhogy javult volna a helyzet, tovább keményedett a székletem. Mit tudok tenni?

A székrekedés alkati dolog, különösebb diétás megszorításra nincs szükség, én ajánlanám a zöldségeket is, minden formában. Az alapelv: bőséges folyadékbevitel, rostdús étrend, mozgás, ahogyan ön is csinálja. A sok mozgás esetleg még több folyadékot igényel, de a 3 liter elegendőnek látszik így télen. Végeredményben semmi sem tilos, de pl. a kakaó és a mák természetesen nem ajánlott. Aszalt szilvában, szilvalekvárban vannak fontos funkciójú rostok. Hashajtót nem szed, ezt jól teszi. Próbáljon meg rendszeresen fogyasztani egyiptomi útifű magot tartalmazó készítményt, ezek a székletet inkább kocsonyásítják, hozzászokni nem lehet. Az aranyér kezelésére pedig a megfelelő kúpok alkalmankénti használata javasolt, még a széklet ürítését is könnyítheti.

Külső elváltozásokat nem látok, de már régóta viszket a gátam és a végbélnyílásom körüli rész. Főként fürdéskor, és ha nagyon melegem van. A nőgyógyászom nem lát semmit. Mi lehet ez?

A végbélviszketés leggyakoribb oka a bélférgesség, ezért tanácsos a székletvizsgálat, és a reggeli ébredéskor celluxcsíkkal mintát venni a végbélnyílás közvetlen közeléből és a székletmintával együtt a legközelebbi ÁNTSZ laboratóriumába vinni vizsgálatra (beutalót ehhez a háziorvos ad). Másik oka lehet az aranyér, azaz a végbél vénás ereinek tágulata és krónikus gyulladása. Ezt a nőgyógyász általában vizsgálatkor felfedezi. Ezen kívül lehet a bőr gombás vagy baktériumos fertőzése, vagy kipállás, főleg a kövéreknél és a cukorbetegeknél. Lehet irritatív oka, pl. az erőteljes szappanos mosakodás túlzásba vitele.

19 éves lány vagyok. Aranyérre gyanakszom, mert székletürítés után fáj és nagyon viszket. Már a csomót is észleltem. Orvoshoz nem szívesen fordulok ilyen kényes üggyel.

Az aranyérbetegség tulajdonképpen visszérgyulladás a végbélben. A tapintható csomó majdnem biztos, hogy ezt jelenti. Általában kemény széklet és egyéni hajlam kell a kialakulásához. Bátran forduljon orvoshoz, ez sem kényesebb más szervi panasznál. A patikákban többféle aranyér kenőcs, vagy kúp kapható, ezeket próbálja ki. Ha nem múlik megnyugtatóan 3-4 hét alatt, akkor proctológus ( végbélbetegségekkel foglalkozó orvos, általában sebész) vizsgálata indokolt, szégyenkezésre oka nincs.

Szinte állandóan morognak a beleim. Semmi fájdalommal nem jár, csak kicsit kellemetlen. Mit tegyek?

Mindenkinek van bélmozgása, ez a perisztaltika, amely a táplálékot és a béltartalmat továbbítja. Ez normális jelenség, lehet, hogy ön ezt kellemetlenségnek éli meg. Fokozott bélmozgást okozhat például a tejcukor emésztésének különböző mértékű zavara, amely később hasmenéssel, hígabb széklettel járhat. Ha nincsenek görcsei, nemigen kell vele foglakoznia. A tej, tejföl, tejszín, vaj tartalmú ételek, italok kerülése javíthat. Nem betegség, csak kellemetlen.

Cikkek