+10° - +24°
Nincs front

Váratlan felfedezés a cukros üdítőkről

HáziPatika

Nincs közvetlen kapcsolat a gyermekkori elhízás és a hozzáadott cukrot tartalmazó üdítőitalok fogyasztása között - állítják brit kutatók.

"Eredményeink szerint hamis a közkeletű elképzelés, miszerint főként a súlyproblémákkal küzdő gyermekek isznak csak cukros üdítőket. Éppen ellenkezőleg, valójában azelhízáselleni küzdelem érdekében a cukorfogyasztás visszaszorítására tett lépések erősíthetik fel az egészségtelen táplálkozás körüli negatív sztereotípiákat" - mutatott rá Ola Anabtawi, a Nottinghami Egyetem kutatója, a kutatás vezetője. A szakember és munkatársai egy 2008 és 2016 között lefolytatott felmérés adatait elemezték ki. A felmérésben 1300 brit gyermek vett részt, akik táplálkozási szokásait egyebek mellett egy négynapos étkezési naplóval is dokumentálták.

Valóban felpörögnek a gyerekek a cukortól? Részletek itt.

Az adatokból kiderült, hogy összességében a - 4 és 10 év közötti - gyerekek 61 százaléka fogyasztott legalább egy cukros üdítőitalt a vizsgált időszakban. Eközben viszont több mint háromnegyedük (78 százalék) nem lépte túl a napi ajánlott kalóriabevitelt. Minden releváns élelmiszert, így például a gyümölcsleveket és a péksüteményeket is figyelembe véve ugyancsak 78 százalék volt azok aránya, akik több cukrot fogyasztottak a napi ajánlásnál. Érdekesség, hogy ez utóbbi mutató a cukros üdítőt fogyasztók körében csupán 68 százalékot ért el. Magyarul mondva kisebb valószínűséggel vittek be túlzottan sok cukrot a szervezetükbe azok a gyerekek, akik egyébként fogyasztottak cukros italokat.

A cukros üdítők fogyasztása önmagában nem feltétlenül vezet elhízáshoz
A cukros üdítők fogyasztása önmagában nem feltétlenül vezet elhízáshoz. Fotó: iStock

Szintén fontos felfedezés, hogy a kutatás eredményei szerint nem lehetett szignifikáns eltérést kimutatni a cukros üdítőket fogyasztó és nem fogyasztó gyermekek között a magas testtömegindexre (BMI) vonatkozóan. "A nagyobb mennyiségű cukorfogyasztás nem állt közvetlen kapcsolatban a kelleténél magasabb kalóriabevitellel" - hangsúlyozta Ola Anabtawi. Hozzátette, éppen ezért a Nagy-Britanniában tavaly bevezetett cukoradót sem tartja a legjobb taktikának a gyermekkori elhízás ellen vívott küzdelemben.


Dr. Katarina Kos, az Exeteri Egyetem professzora -aki nem vett részt a kutatásban - az eredmények kapcsán kritikusan megjegyezte, hogy a cukorbevitel hatásai gyakran csak a későbbi életévek során mutatkoznak meg a gyerekeknél. "Úgy gondolom, nem szabad ezt a tanulmányt úgy értelmeznünk, hogy ezentúl teljesen megnyugodhatunk a cukrozott üdítőitalok fogyasztása kapcsán, de - ahogy a szerzők is mondják - valóban rávilágít a környezet összetettségére. Manapság a gyermekek ugyanis kevesebbet mozognak, mint korábban, ezáltal kevesebb kalóriabevitelre van szükségük, bármi is legyen annak forrása" - fogalmazott a szakember.

A tanulmány eredményeit a 26. Európai Elhízástudományi Kongresszuson mutatták be a skóciai Glasgow-ban.

Forrás: independent.co.uk

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+15, +24 °C
Minimum:
+10, +15 °C

Hazánkban szerdán délelőtt északnyugat felől növekedni kezd a felhőzet, de a Dunától keletre napos időre van kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag