Gyomorfájás: mikor menjünk orvoshoz?

A hasfájás többnyire ártalmatlan tünet, néha azonban komolyabb problémát jelez, amellyel mindenképp javasolt felkeresni az orvost.

Gyomorpanaszok időnként mindenkinél kialakulhatnak. Egy megterhelő, nehéz vacsora után természetes a hastáji feszítő fájdalom, de egy stresszesebb életmódot élő ember is jól ismerheti ezeket a panaszokat. A legtöbb esetben egy ártatlan tünetről van szó, amely még kezelés nélkül is enyhül néhány óra elteltével. Néha azonban súlyos betegség jele lehet, amely orvosi ellátást igényel. Honnan tudjuk, hogy mikor jelez bajt? A WebMD cikke összegyűjtötte azokat a panaszokat, amelyek után mindenképp érdemes felkeresni egy orvost.

Gyomorfájdalom evés után. Mit jelenthet? A nehéz, húsos, fűszeres ételek, a szénsavas, alkoholos italok és a késő esti vacsorák bizony gyakran kellemetlen tünetekkel járhatnak. Az étkezés után jelentkező kínzó gyomorfájás, és a kellemetlenül maró, savas felböfögés sokak életét keseríti meg.

Mikor jelent veszélyt a gyomorfájdalom?

A gyomorbetegségek jellegzetes tünete a felhasi, gyomortáji fájdalom, mely számtalan betegség vagy állapot tünete lehet. A görcsös, égő jellegű vagy tompa érzés gyakorisága, jellege és súlyossága szerint különböző lehet, mögöttes okában diagnosztizálásához sokféle vizsgálat szükséges.

fiatal nő a hasát fájlalja
A hasfájás komoly bajt is jelezhet. Fotó: Getty Images

Minél hamarabb javasolt felkeresni egy orvost abban az esetben, amennyiben a gyomorfájás mellett az alábbi tüneteket észleljük magunkon:

  • hosszú ideig tartó, magas láz

  • légzési nehézségek

  • két napnál tovább tartó hányinger, hányás vagy hasmenés

  • a hányásba vér keveredik

  • a kiszáradásra utaló jeleket tapasztalunk, például ritkán van vizelési ingerünk, vizeletünk sötét színű, illetve állandó szomjúság gyötör

  • a vizelés fájdalommal jár

  • a has tapintásra érzékeny

  • bőrünk sárgás árnyalatú lesz

  • a hasban duzzanatot tapintunk ki

Gyomorfájás esetén fontos figyelni arra, pontosan hol és meddig tart a fájdalom, illetve mennyire köthető étkezéshez - éhségfájdalom vagy étkezés után jelentkezik-e kellemetlen érzet. Különböző gyulladások (hasnyálmirigy, máj, epehólyag-betegségek), paraziták, baktériumok (például a Helicobacter pylori), vírusok, esetleg bizonyos gyógyszerek (bizonyos fájdalomcsillapítók) is okozhatnak efféle tüneteket.

Mivel egy nagyon általános tünetről van szó, számtalan folyamat állhat a hátterében, hogyha azonban a fent felsorolt panaszokkal is társul, mindenképpen javasolt egy szakember segítségét kérni.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)