A tenger ajándéka

A szervezet teljesítőképessége, károsító külső hatásoknak való ellenállása jelentősen fokozható, elhasználódása pedig jelentősen csökkenthető folyamatos, nagy mennyiségű glukozamin-bevitellel.

Az élő szervezetek, ha nagyon leegyszerűsítjük, két alapvető szövetféleségből épülnek fel: az életműködést végző (funkcionális) és a kötő-támasztó szövetekből.
Az előbbihez tartoznak a különféle élettani feladatokat végző sejtekből álló szövetek, míg az utóbbiak, mint nevük is mutatja, egybefogják, összetartják a szervezetet, mintegy alapot adva a működő szöveteknek. A két szövetféleség nem különül el élesen egymástól: egységet alkotva építik fel az adott szervet, a szervek pedig együttesen a szervezetet. A működő szövetek sejtjei nem tapadnak szorosan egymáshoz, köztük sejt közötti tér található, melyet támasztószövet tölt ki. A támasztószöveteknek két fő alkotója van: a rugalmas (elasztikus) rostok és a glukozamin.
A rugalmas rostok keresztül-kasul futva térhálós szerkezetet hoznak létre, ami az adott szövetféleség vázát alkotja. Ennek a tárhálónak az üregeit töltik ki a glukozaminok, az összetett cukor- és fehérjemolekulák, a proteoglykánok. Minden glukozamin molekula 2-3 vízmolekulát köt magához, így alakulnak ki a sejt közötti vízterek, melyekben gyakorlatilag "úszkálnak" a működő (funkcionális) sejtek. Ezen sejtek anyagcseréje (tápanyagok és oxigén odajutása, salakanyagok és szén-dioxid eltávolítása) a sejt közötti víztereken keresztül történik, ezek vannak kapcsolatban a legapróbb vérerekkel, a kapillárisokkal. A glukozaminnak azonban nemcsak statikai - az adott szövetféleség rugalmasságát biztosító - szerepe van, hanem az anyagcsere-folyamatban mint tápanyag is részt vesz, tehát egy része folyamatosan elhasználódik. Mivel a glukozamint a szervezet saját maga nem állítja elő, elengedhetetlenné válik rendszeres pótlása. Kis mennyiségben glukozamin a legtöbb táplálékban megtalálható, azonban igazán gazdag forrást a tengeri eredetű élelmiszerek jelentenek, azon belül is a kagylók. A sejt közötti vízterek mennyisége a kor előrehaladtával csökken (kiszáradás, ráncosodás), akárcsak a szövetek rugalmassága, ami az ízületek esetében a legszembetűnőbb: fokozatosan a mozgásképesség jelentős csökkenéséhez vezet.
Mozgásszerveink tökéletes működését biztosítandó két meghatározó tényezőre kell odafigyelnünk:
Táplálkozás: a fontos tápanyagok folyamatos, megfelelő szintű jelenléte étrendünkben.
Rendszeres mozgás: biztosítja a szervezet minden részében a megfelelő véráramlást.
Az izmok működéséhez szükséges tápanyagok átlagos étrendünkben megfelelő mértékben vannak jelen, azonban a kötő- és támasztószövetek - mint a porcok, inak, szalagok, csontmátrix (a csontok szerves anyagból álló, térhálószerű váza, melynek üregeibe a calcium-hidroxyapatit beépül) - fő alkotója, a glukozamin jelenléte a szükségeshez képest elenyésző. Mivel földrajzi régiónkból adódóan a legjobb glukozamin-forrásként ismert tengeri eredetű élelmiszereket alig fogyasztunk, a hiány pótlására tengeri eredetű, magas glukozamin-tartalmú étrend-kiegészítők rendszeres használata javasolható. A glukozamin beépül a szervezet minden támasztószövetébe, biztosítva annak rugalmasságát, ami a jó működéshez elengedhetetlen (bőr, érfalak, tüdő stb.). Itt emelném ki a már említett csontmátrixot, mivel sok kutató újabban a csontritkulásban szenvedők kóros csonttöréseinek fő okaként a csontmátrix rugalmatlanságát jelöli meg.
Összességében: a szervezet teljesítőképessége, károsító külső hatásoknak való ellenállása jelentősen fokozható, elhasználódása (öregedése) pedig jelentősen csökkenthető folyamatos, nagy mennyiségű glukozamin-bevitellel.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+15, +22 °C
Minimum:
+6, +11 °C

Hazánkban hétfon délelőtt tovább csökken a felhőzet, napos időre készülhetünk.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag